Fanshop
Fanshop

VAN MARWIJK: 'ALLES OPZIJ VOOR DEZE WEDSTRIJD'

Toen afgelopen zaterdag, na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen VVV-Venlo, alle spelers eenmaal binnen in de kleedkamer waren, trok Bert van Marwijk gelijk de deur achter zich dicht. Geen moment sprak hij meer over de negentig voorafgaande minuten. Nee, het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter betekende direct het begin van de voorbereiding voor de wedstrijd van dinsdag. Sterker nog, al de dag na de kwartfinale tegen FC Zwolle sprak de trainer al met zijn ploeg over de confrontatie met NAC.
Op die manier wilde Van Marwijk het belang van de halve finale van de beker extra benadrukken. ‘Het is voor mij tot nu toe de belangrijkste wedstrijd van het jaar’, zei de trainer maandag. ‘Alles moet opzij voor deze wedstrijd.’

Niet alleen het feit dat Feyenoord dinsdag de finale kan halen (‘mocht dat lukken, dan wordt dat de wedstrijd van jaar’), maar ook de kracht van de tegenstander draagt bij aan het aanzien van het duel. Het NAC dat Feyenoord dinsdag treft is namelijk een heel anders NAC dan de ploeg die in de tweede wedstrijd van de competitie met 5-0 werd verslagen.

‘Zij zijn dit seizoen langzaam naar deze vorm en deze manier van spelen toegegroeid’, analyseerde Van Marwijk. ‘Het is een ploeg die ruimte nodig heeft. Met individuele acties, snelheid en steekpasses kunnen ze voor veel gevaar zorgen. Ook in stilstaande situaties zijn ze gevaarlijk, want ze hebben veel lengte.’

Van Marwijk rekent er daardoor op dat NAC afwachtend aan de wedstrijd zal beginnen. ‘Hoewel NAC de laatste tijd veel vertrouwen haalt uit hun goede resultaten, dus daardoor zullen ze langzaamaan weer wat meer vooruit voetballen.’

Ten opzichte van de afgelopen competitiewedstrijd keert Tim de Cler terug in de ploeg. Daarentegen is Danny Buijs geschorst voor het duel, nadat hij tegen FC Zwolle zijn tweede gele kaart in het bekertoernooi kreeg te zien. De A-junioren Hanne Hagary en Luis Pedro zullen beide weer bij de wedstrijdselectie zitten.

DE TEGENSTANDER

Toen AZ afgelopen seizoen op de laatste speeldag naast de titel greep, sprak trainer Louis van Gaal over het feit dat zijn elftal wel een topploeg was, maar de club nog geen topclub. Daarvoor miste AZ niet alleen de historie, maar ook het toekomstperspectief, zo blijkt dit seizoen. Nu NAC ruim over de helft van de competitie nog om de bovenste plaatsen meedoet, geldt voor de Bredanaars misschien wel hetzelfde.

Enerzijds presteert NAC boven alle verwachtingen, door bovenin de competitie mee te draaien en de halve finale van de beker te spelen. Tegelijk is het maar de vraag wat de huidige succesreeks zegt over waar de club in z’n geheel staat.

Wie alleen naar de selectie van NAC kijkt ziet dat deze op papier nauwelijks bovengemiddeld is. Zo leek NAC afgelopen zomer op de transfermarkt patent te hebben op het aantrekken van spelers die het niet hadden gered bij topclubs (Lurling, Amoah, Kolkka, Ten Rouwelaar).

Zo bezien is de prestatie die trainer Ernie Brandts levert een unieke. Weliswaar is het spel van zijn ploeg niet altijd even aantrekkelijk, maar het levert wel resultaat op. NAC speelt vanuit een stugge verdediging en gokt zelf vaak op de snelheid van spelers als Lurling, Sikora en Kolkka.

Toch besloot de clubleiding van NAC een paar weken geleden om het aflopende contract van Brandts niet te verlengen. De club vond het afbreukrisico te groot en meende bovendien dat er met name in thuiswedstrijden te weinig attractief werd gevoetbald.

Omdat het in voetbal het nog altijd om de punten draait, mag gesteld worden dat NAC een topploeg heeft. Brandts haalt tenslotte het optimale resultaat met de huidige spelersgroep. Nu de clubleiding heeft besloten desondanks een nieuwe trainer (Robert Maaskant) aan te stellen moet blijken of NAC ook echt een topclub is. Het antwoord zullen we volgend seizoen pas weten…

Feyenoord – NAC Breda
Dinsdag 18 maart om 20:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter:
Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer: Lucius, Bahia, Hofland, De Cler; Landzaat, Van Bronckhorst, Sahin; De Guzman, Mols en Bruins
NAC: Ten Rouwelaar; Ammi, Penders, Zwaandswijk, Mtiliga; Stam, Fehér, Molhoek; Kolkka, Idabdelhay en Lurling.