Fanshop
Fanshop

FEYENOORD HOOPT OP OMMEKEER TEGEN FC UTRECHT

De belangrijkste vraag die Bert van Marwijk zich de afgelopen weken heeft gesteld, is wat hij moet veranderen in zijn ploeg om de mindere periode die het elftal achter zich heeft om te buigen. Moet hij aanpassingen doen in zijn elftal, de trainingen anders leiden of spelers individueel ter verantwoording roepen? ‘Ik denk daar zeker veel over na’, zei hij vrijdag.
Dat er werk aan de winkel is voor Feyenoord, is zeker. De Rotterdammers verloren twee wedstrijden op rij en dus zijn de laatste drie wedstrijden van het seizoen van levensbelang in de jacht op een ticket voor de play-offs. Te beginnen met het duel van zondag tegen FC Utrecht.

Na de afgelopen wedstrijd tegen NAC gingen de media voor zichzelf op zoek naar oorzaken voor de teleurstellende reeks die Feyenoord achter de rug heeft. Daarbij werd onder meer gewezen op een generatiekloof die de selectie parten zou spelen. Van Marwijk sprak vrijdag zijn teleurstelling uit over dergelijke verhalen. ‘Er klopt niets van. Het enige wat afgelopen week is gebeurd is dat spelers onderling hebben gesproken over wat er verkeerd is gegaan. Dat ze elkaar op die manier duidelijkheid verschaffen juich ik alleen maar toe.’

Een van de problemen die Van Marwijk zelf vrijdag niet voor het eerst aankaartte was dat de spelers vaak te lief voor elkaar zijn. ‘Ze mogen best wat harder voor zichzelf en voor elkaar zijn. Daar worden ze weerbaarder en strijdbaarder van.’

Volgens de trainer heeft het met kleine dingen te maken dat Feyenoord tweemaal achtereen tegen duur puntenverlies aanliep. ‘Spelers staan net niet op te letten of missen op bepaalde momenten de scherpte. Maar je kunt ze niet verwijten dat ze hun best niet doen. Het gaat er alleen om dat ze de beslissende situaties leren herkennen.’

Zondag zal Feyenoord het mogelijk moeten doen zonder Kevin Hofland. De verdediger kreeg op de training van donderdag hard een bal tegen zijn hoofd geschoten en bleef daarom een dag later uit voorzorg binnen. Later dit weekend zal bekeken worden of de verdediger kan spelen of niet.

DE TEGENSTANDER

Willem van Hanegem had zichzelf misschien iets meer voorgesteld van zijn terugkeer op de Nederlandse velden. FC Utrecht werd voor aanvang van het seizoen door de kenners getipt als een ploeg die wel eens voor een verrassing zou kunnen zorgen. Nu doet de ploeg dat dit seizoen ook nu en dan, getuige bijvoorbeeld de 3-1 zege op PSV begin maart, maar daar staan nog veel te veel knullige verliespartijen tegenover.

Van Hanegem zelf heeft een heel eigen verklaring voor de wisselvallige resultaten, zo laat hij geregeld in het programma Voetbal Insite weten. De Kromme is er namelijk van overtuigd dat het Nederlandse scheidsrechterscorps het op zijn ploeg gemunt heeft. Daar is hij zelfs zo zeker van dat hij een videoband samenstelt, waarop de arbitrale missers zijn verzameld.

De frustratie van de trainer is wel te begrijpen. Er moet tenslotte toch een verklaring zijn voor het feit dat FC Utrecht enerzijds Sparta met 7-1 wegvaagt, maar aan de andere kant in eigen huis ook met 1-4 verliest van VVV-Venlo.

Het is die wisselvalligheid die Utrecht tot op heden dit seizoen duur is komen te staan. De ploeg staat de laatste weken constant in de middenmoot, waar het in staat zou moet worden geacht om een plek hoger op de ranglijst te bemachtigen. Dat de ploeg de kwaliteit ervoor heeft, hebben de uitschieters wel bewezen.

Voor Utrecht is het daarom zaak om, ook met het oog op het volgende seizoen, meer constantheid in de resultaten te krijgen. Van Hanegem moet daartoe in staat worden geacht, getuige de resultaten die hij als trainer bij andere ploegen behaalde. De selectie lijkt er klaar voor. De spelers prijzen de werkwijze van hun trainer en lijken ervan overtuigd dat onder leiding van de Kromme succes een kwestie van tijd is.

Feyenoord – FC Utrecht

Zondag 6 april in De Kuip


Scheidsrechter: Luinge

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Lucius, Bahia, Hofland (Greene), De Cler; Landzaat, Van Bronckhorst, Sahin; De Guzman, Mols en Bruins.
FC Utrecht: De Ruiter; Cornelisse, Keller, Dickoh, Pieters; Loval, Van Dijk, Van der Gun; George, Nelisse en Wolters.

STATISTIEKEN
THUIS

18/02/2007 Feyenoord - FC Utrecht 2-0
05/03/2006 Feyenoord - FC Utrecht 3-0
19/09/2004 Feyenoord - FC Utrecht 0-3
25/01/2004 Feyenoord - FC Utrecht 3-2
01/12/2002 Feyenoord - FC Utrecht 2-1

UIT
19/08/2007 FC Utrecht - Feyenoord 0-3
17/12/2006 FC Utrecht - Feyenoord 2-1
02/10/2005 FC Utrecht - Feyenoord 3-1
20/02/2005 FC Utrecht - Feyenoord 0-2
18/04/2004 FC Utrecht - Feyenoord 0-3