VAN BRONCKHORST BLINKT UIT BIJ WINNEND ORANJE

Het Nederlands elftal heeft de eerste groepswedstrijd op het EK 2008 op sublieme wijze gewonnen. Met dank aan uitblinker Giovanni van Bronckhorst werd het 3-0 tegen regerend wereldkampioen Italië. Feyenoords aanvoerder was door bondscoach Marco van Basten als linksback opgesteld. Op die positie voorkwam Van Bronckhorst de 1-1, door een bal van de lijn te halen, stond hij vervolgens met een sublieme actie aan de basis van de 2-0 en zorgde hij uiteindelijk zelf met een kopbal voor de 3-0. Tim de Cler en Henk Timmer bleven de hele wedstrijd op de bank.
Nederland beheerste met name in de eerste helft de wedstrijd en dat leidde tot twee doelpunten. De eerste kon Ruud van Nistelrooy na bijna een halfuur spelen van dichtbij binnen tikken. De tweede kwam vijf minuten later tot stand via een schitterende breedtepass van Van Bronckhorst. Die belandde op het hoofd van Dirk Kuyt, die de bal panklaar legde voor Wesley Sneijder: 2-0.

De tweede helft drong Italie iets meer aan op het doel van Edwin van der Sar, maar het was Van Bronckhorst die uiteindelijk zelf de einduitslag bepaalde. Hij legde de bal in eerste instantie breed op Kuyt, die op de Italiaanse doelman Buffon stuitte. De voorzet van Kuyt die daarop volgde, kon vrij worden ingekopt door de Feyenoorder.

Van Bronckhorst zelf bleef achteraf realistisch. ‘We zijn heel blij met deze overwinning, maar er volgen nog twee wedstrijden in de poule’, reageerde hij voor de camera van de NOS.