Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

BLIK OP JUBILEUMBOEK (I)

Het officiële Jubileumboek staat op het punt van verschijnen. Op 19 juli, de dag dat Feyenoord haar verjaardag viert, komt dit unieke document van bijna 650 pagina’s in de verkoop. In de maand voorafgaand aan dit moment brengt Feyenoord.nl u alvast in de stemming door de twaalf hoofdstukken ieder apart te belichten. In dit deel een tipje van de sluier van hoofdstuk 1: Het Legioen.

Het is 11 april 2004. Feyenoord speelt thuis tegen Ajax. Dirk Kuyt maakt vlak voor tijd de gelijkmaker. Het wordt in De Kuip 1-1.

Een paar uur na het laatste fluitsignaal, stapt op Rotterdam Airport een lange en opvallend bleke jongeman door de glazen schuifdeuren van de aankomsthal. Hij ziet er met zijn dieprode baard uit als een piraat en heeft ogen die alle kanten opschieten. Het is Arjan Erkel uit Rotterdam.Hij is meer dan anderhalf jaar lang gegijzeld geweest in Dagestan en vandaag komt hij eindelijk thuis, achttien kilo lichter dan hij vertrokken was, maar ongetwijfeld dolgelukkig.

‘En’, vraagt de eerste de beste journalist die bij hem in de buurt kan komen, ‘hoe voel je je?’ Arjan hoeft niet lang naar woorden te zoeken. ‘Nou, wel goed’, zegt hij, ‘alleen jammer dat Feyenoord vanmiddag niet heeft gewonnen van Ajax.’

Juist ja.

Van alles wat Arjan Erkel zich in anderhalf jaar gevangenschap heeft kunnen wensen voor het geval hij Rotterdam ooit nog eens mocht terugzien – een omhelzing van zijn moeder, een huwelijksaanzoek, een lekker warm bad desnoods – verheugde hij zich diep in zijn hart dus het meest op winst tegen Ajax.Hoe kan dat?

Waarom speelt Feyenoord zo’n prominente rol in de levens van mensen? En wat is het dan precies, dat er voor zorgt dat de liefde voor Feyenoord zo diep zit?
[…]

Wat maakt Feyenoord nou zo aantrekkelijk voor zoveel mensen? Een overdaad aan sportieve successen zal het wel niet zijn, want zo veel valt er nu ook weer niet te vieren in De Kuip.

‘De liefde voor Feyenoord heeft gelukkig ook niets met succes te maken’, zegt Frank, een supporter wiens favoriete jeugdherinnering bestaat uit de dag dat hij als kind in Hendrik Ido Ambacht voor vijf gulden het gras in de achtertuin van Wim Jansen mocht maaien. ‘Als ik naar De Kuip ga, verwacht ik helemaal niets. Negen van de tien keer komt dat ook uit. Toch blijf ik gaan. Voor die ene keer dat het wel lukt. Af en toe een hoogtepunt en voor de rest de schade beperken. Dat is voor mij Feyenoord in een notendop.’

Lees alles over het Legioen in het Feyenoord Jubileumboek. Dit is vanaf 19 juli, de Jubileumdag, verkrijgbaar voor €55,00. In het boek wordt u op bijna 650 pagina’s door gerenommeerde auteurs meegenomen op een unieke reis door heden, verleden en toekomst van Feyenoord. Een must voor iedere supporter. Het Jubileumboek is exclusief te bestellen op deze website. Bestellen kan hier. Supporters die het boek al besteld hebben, zullen dit medio juli in huis krijgen.