Fanshop
Fanshop

TERUGBLIK SEIZOEN ‘07/’08 DEEL XI: APRIL

Feyenoord.nl blikt de komende weken in elf delen terug op het afgelopen seizoen. Iedere keer wordt op deze website één maand uitgelicht. In deel 11: de maand april 2008, waarin Feyenoord dankzij de KNVB beker het seizoen feestelijk afsluit.
APRIL: FEYENOORD REDT HET SEIZOEN
 
Feyenoord weet wat het in april te doen staat: winnen. De ploeg heeft nog drie competitiewedstrijden voor de boeg. Wil de ploeg van Bert van Marwijk zich plaatsen voor de Champions League play-offs moeten al die duels eigenlijk gewonnen worden.
 
De start van de maand is prima, met een solide zege op FC Utrecht (3-1) . Omdat ook de concurrentie die dag wint, kan Feyenoord zich in de laatste twee duels helemaal geen misstap meer veroorloven. Het is niet gezegd dat twee zeges gezien de huidige zesde klassering afdoende zijn, maar de kans erop is wel groot. ‘Ik denk dat je er bent met twee overwinningen’, zegt Van Marwijk vlak voor de wedstrijd tegen Willem II.
 
Maar in Tilburg is de wet van Murphy van toepassing op de eerste helft. Alles wat mis kan gaan, gaat ook daadwerkelijk mis. Dat ligt geheel in de lijn van de afgelopen dagen, als Bert van Marwijk zich met de ene na de andere geblesseerde routinier geconfronteerd ziet. Gevolg is dat de ploeg het met minder ervaring moet doen. En dat breekt Feyenoord ongenadig hard op.
 
 
De vijfde plaats is opeens ver weg. Want hoewel Feyenoord gelijk staat met nummer vijf Heerenveen, staan de Rotterdammers er qua doelsaldo minder goed op. En de kans op puntenverlies van de Friezen, die tegen hekkensluiter Excelsior spelen, is klein. Net zozeer als dat geldt voor de nummer vier, FC Twente, dat het in de laatste wedstrijd opneemt tegen Willem II.
 
Feyenoord gaat ervoor in de laatste competitiewedstrijd, tegen Roda JC. Dat mondt na rust uit in treffers van Luigi Bruins, Nuri Sahin en Michael Mols. Maar vlak voor die laatste treffer is al duidelijk dat die treffers voor de statistieken zijn. Feyenoord eindigt de reguliere competitie als zesde.
 
Alles hangt nu dus af van de bekerfinale, een week later, tegen dezelfde tegenstander. In de dagen die voorafgaan aan de allesbeslissende wedstrijd is de spanning bijna tastbaar. Spelers gedragen zich anders, merkt Van Marwijk.
 
 
 
Het maakt de ontlading ook verklaarbaar na afloop. Feyenoord wint met 2-0. De treffers van Denny Landzaat en Jonathan de Guzman voor rust en de fantastische sfeer in De Kuip vergoeden alles. Feyenoord wint na zes jaar weer eens een prijs en mag dat voor het eerst sinds 1999 weer gaan vieren op de Coolsingel. Het leidt tot uitzinnige vreugdetaferelen. Eerst op het veld, daarna in de kleedkamer en een dag later op het bordes.
 
 
Ook in april:
* Gertjan Verbeek wordt gepresenteerd als nieuwe trainer voor het komende seizoen * Met Karim El Ahmadi wordt de eerste aanwinst voor het nieuwe seizoen vastgelegd * Jong Feyenoord wordt kampioen van de eerste divisie voor beloften en keert terug op het hoogste niveau *
 
Lees alles over het afgelopen seizoen in het officiële Feyenoord Jaaroverzicht 2007/2008, dat vanaf heden in de winkel ligt voor € 6,99. De dvd met het seizoensoverzicht 2007/2008 is eveneens vanaf maandag verkrijgbaar, voor € 17,99. Beide jaaroverzichten zijn op diverse plaatsen te koop, onder meer in de Feyenoord Fanshops en op www.feyenoord.nl/megastore.