Fanshop
Fanshop

MOULIJN OPENT FOTOTENTOONSTELLING ‘DE GLORIEJAREN VAN FEYENOORD’

Coen Moulijn heeft maandag officieel het startsein gegeven van de fototentoonstelling ‘De gloriejaren van Feyenoord’. Die tentoonstelling is vanwege het honderdjarig bestaan van de club door hoofdsponsor Fortis georganiseerd in het Nederlands fotomuseum in Rotterdam. Bij de opening waren onder meer de volledige directie van Feyenoord en diverse leden van de Raad van Commissarrissen aanwezig.
De tentoonstelling richt zich met name op de jaren zestig en zeventig, waarin niet alleen Feyenoord maar ook het voetbal in Nederland in zijn algemeenheid grote stappen vooruit zette. Mede dankzij de toenemende aandacht van de media, werd het voetbal veel professioneler en commerciëler. Op die manier werd toentertijd de basis gelegd voor hoe op dit moment betaald voetbal wordt gespeeld en beleefd.Een grote rol in die ontwikkeling was weggelegd voor Feyenoord, dat grote successen boekte, met als hoogtepunt de Europa Cup 1. Het is de reden dat er in de tentoonstelling veel aandacht is voor deze roemrijke jaren. Niet alleen door middel van foto’s van onder meer Guus de Jong en Jan Sterk, maar ook via bewegende beelden.

Zo is er een Polygoonfilm te zien van de supportersreis met twee schepen naar Lissabon in 1963 en een 8mm film van Eddy Pieters Graafland van dezelfde reis. Ook de beroemde sketch van Ton van Duinhoven als Feyenoord-suppoost en filmportretten van onder meer Cor van der Gijp en Coen Moulijn zijn te bekijken.Het was ook Moulijn die even na vijf uur de tentoonstelling officieel opende. Even daarvoor werd de oud-Feyenoorder op een geïmproviseerd podium geinterviewd door schrijver en Feyenoord-kenner Jan Oudenaarden. Het leverde een vermakelijk gesprek op tussen de twee, waarin Moulijn onder meer even terugkeek op de prestaties van het Nederlands elftal tijdens het EK voetbal.

‘Ik moet zeggen dat ik momenteel wel even verzadigd ben van het voetbal’, zei Moulijn. ‘Ik heb genoten van Nederland in de poulewedstrijden, maar het is niet te definiëren waarom het nou fout ging tegen Rusland. Maar dat is ook het mooie van voetbal. De bal is rond en dat houden we wat mij betreft zo.’

Nadat Moulijn het podium had verlaten, werden Feyenoords directieleden Eric Gudde, Onno Jacobs en Chris Woerts naar voren geroepen. Zij ontvingen namens hoofdsponsor Fortis een enorme foto van de tribunes van De Kuip uit 1959. Gudde gaf aan dat deze een mooie plek op de burelen in het stadion zal krijgen.Gudde: ‘Het is hartverwarmend om te zien hoe onze partners stil staan bij het jubileum van Feyenoord. We hebben enerverend wijktheater gezien, een schitterende musical over Coen Moulijn en nu worden wij verrast met deze fototentoonstelling. Wij zijn erg dankbaar dat op die manier op sublieme wijze aandacht wordt geschonken aan het honderdjarig bestaan van de club. Een fototentoonstelling is een schitterende manier om stil te staan bij de enerverende historie van Feyenoord.’De tentoonstelling ‘De gloriejaren van Feyenoord’ loopt tot en met 31 augustus in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam in gebouw Las Palmas. Het museum is zes dagen per week geopend. Dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur en in het weekend van 11:00 tot 17:00 uur.