Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

BLIK OP JUBILEUMBOEK (VIII)

Het officiële Jubileumboek staat op het punt van verschijnen. Op 19 juli, de dag dat Feyenoord haar verjaardag viert, komt dit unieke document van bijna 650 pagina’s in de verkoop. In de maand voorafgaand aan dit moment brengt Feyenoord.nl u alvast in de stemming door elke keer één van de twaalf hoofdstukken te belichten. In dit deel een tipje van de sluier van hoofdstuk 8: De jaren ‘70.

In de lounge van Regina Olga snelt Gerard Kerkum Nederlandse krantenkoppen. Met de eerste Feyenoord-vluchten zijn ook de ochtendbladen meegekomen. Veel finalenieuws uiteraard: ‘Meespelen Moulijn nog twijfelachtig’ en ‘Celtic rekent op een zege vanavond’. Het wereldnieuws wordt beheerst door Vietnam: ‘Algehele escalatie conflict Indo-China’. Het Amerikaanse leger is Cambodja binnengevallen om het hoofdkwartier van de Vietcong te belagen en op de Kent State University in Ohio heeft de Nationale Garde een demonstratie tegen de Vietnamoorlog neergeslagen. Er is met scherp geschoten en er zijn vier doden en negen gewonden.



Het grootste nieuws betreft de bevrijdingsdagrellen in Amsterdam. Hoewel premier De Jong en burgemeester Samkalden hadden opgeroepen tot een vredige 5 mei viering is het in de hoofdstad danig uit de hand gelopen. Op tal van plekken waren protesten tegen de woonnood.’ Er waren kraakacties en er waren politiecharges. De balans van een onrustige feestdag: 30 gewonden en 137 arrestaties.

Kerkum kijkt in de kranten, maar neemt niets op. Feyenoords bestuurslid technische zaken kan zijn hoofd niet bij het nieuws houden. Hij is zenuwachtig, meer dan hij als speler ooit is geweest. Als speler weet je dat je het resultaat kunt beïnvloeden. Je kunt de wedstrijd naar je toe trekken. Als bestuurslid ben je aan de goden overgeleverd. Nou ja, aan de goden, aan mannen als Rinus Israël en Eddy PG. En aan de trainer, de 44-jarige Ernst Franz Hermann Happel.



In hem heeft Kerkum het volste vertrouwen. Happel is de wegbereider van Feyenoords opmars in Europa. De stoïcijnse trainer heeft zijn zelfverzekerdheid op het elftal overgebracht. Bovendien is hij een sluwe tacticus die zelfs de sterkte en zwakte van onbekende grootheden als Vorwärts Berlin en Legia Warschau wist bloot te leggen. Happel weet alles. Hij verslindt het voetbalnieuws, uit binnen- en buitenland. Bij hem thuis wemelt het van de voetbalbladen, uit binnen- en buitenland. En Happel heeft overal zijn informanten, in binnen en buitenland.

[…]

Gerard Meijer banjert over de Feyenoord-gang in Regina Olga. Zonder radio-cassetterecorder. Er is geen daverende rockmuziek nodig om de spelers uit hun middagslaap te halen. Iedereen is klaar wakker. De opwinding van de finale is te groot. Uit de kamer van de rokers komt geschreeuw. Theo Laseroms. De verzorger duwt de kamerdeur open en ziet de gedrongen stopper in zijn onderbroek op bed staan. Boven zijn hoofd houdt hij een grote, staande schemerlamp waarvan hij de stekker uit de muur heeft getrokken. ‘We hebben ‘m!’, brult Laseroms, ‘we hebben ‘m! Vanavond staan we ook zo. Vanavond...’

De andere roker, Willem van Hanegem, slaat De Tank grinnikend gade. Vreemde gozer, die Theo, maar wel een gozer op wie je kunt bouwen. In grote wedstrijden dan. Als er weinig op het spel staat, wil hij er nog wel eens met de pet naar gooien. Maar hoe belangrijker de wedstrijd, hoe groter zijn onverzettelijkheid.

Lees alles de gehele constructie van 6 mei 1970, de mooiste dag in de roemruchte geschiedenis van Feyenoord, en de ongekend succesvolle jaren ‘70 in het Feyenoord Jubileumboek. Dit is vanaf 19 juli, de Jubileumdag, verkrijgbaar. In het boek wordt u op bijna 650 pagina’s door gerenommeerde auteurs meegenomen op een unieke reis door heden, verleden en toekomst van Feyenoord. Een must voor iedere supporter. Het Jubileumboek is exclusief te bestellen op deze website. Bestellen kan hier.