BELONING BLIJFT UIT TEGEN BORUSSIA: 1-2

Feyenoord heeft haar eerste wedstrijd op het Feyenoord Jubileumtoernooi nipt verloren van Borussia Dortmund. De ploeg van de jarige Gertjan Verbeek maakte een goede indruk tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, maar twee onoplettendheden in de verdediging werden de Rotterdammers fataal. Nadat Dortmund al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam via Kuba, trok Georginio Wijnaldum op slag van rust de stand gelijk. Invaller Sebastian Hille zorgde tien minuten voor tijd voor de beslissing.

Het duurde vrijdagavond tot een kwartier na het eerste fluitsignaal, voordat Feyenoord voor het eerst in de buurt van de tegenstander kwam. Diego Biseswar, die samen met Michael Mols de voorhoede vormde, dribbelde in volle vaart langs doelman Weidenfeller, maar week uiteindelijk te ver uit naar de buitenkant om tot een gericht schot te komen.

In de minuten voorafgaand aan die mogelijkheid, mocht Feyenoord dankbaar zijn dat de schade beperkt bleef tot één doelpunt. Die viel al binnen vijf minuten. Kuba zette zelf een aanval op vanaf het middenveld, die slecht verwerkt werd door de Feyenoord-verdediging. Zo kwam de bal uiteindelijk weer terug bij de rechterflankspeler, die verwoestend hard uithaalde en de bal in de kruising zag verdwijnen: 0-1.

Feyenoord begon pas in de slotfase van de eerste helft echt tegengas te geven, maar de Rotterdammers deden het wel gelijk vol overtuiging. Nadat Giovanni van Bronckhorst met een afstandschot al in de buurt was gekomen, viel vijf minuten voor rust daadwerkelijk de gelijkmaker. Georginio Wijnaldum schoot op aangeven van Tim de Cler vanaf een meter of twintig in de onderhoek: 1-1.

Tot de rust was het ook Feyenoord dat de grootste mogelijkheden kreeg om de leiding te grijpen, maar Luigi Bruins en Biseswar hadden het vizier niet helemaal op scherp. De eerste kreeg zijn voet net niet goed tegen de bal, toen hij dicht voor het doel de bal voor kreeg van Biseswar. Nog in dezelfde minuut raakte Biseswar zelf de lat, toen hij de doelman met een handige stift wilde passeren.

De tweede helft waren de verhoudingen op het veld veel beter in balans. Waar de eerste helft een aaneenschakeling van kansen over en weer was, speelden beide ploegen na rust meer gecontroleerd. Als er al eens een uitbraak viel te bewonderen, werd die door de doelman in de kiem gesmoord. Bijvoorbeeld na vijftig minuten spelen, toen Kringe net niet de spits wist te bereiken, door goed ingrijpen van Henk Timmer.

Hoewel Gertjan Verbeek voorafgaand aan de wedstrijd had aangegeven dat het treffen met Borussia Dortmund eigenlijk te vroeg kwam – Dortmund was tenslotte al verder in de voorbereiding dan de Rotterdammers – was het Feyenoord dat in de slotfase het meest aanspraak maakte op de overwinning. De ploeg voerde de druk naarmate de tweede helft vorderde op, al vielen echte kansen niet te noteren. Georginio Wijnaldum schoot van een meter of tien in de handen van de doelman, terwijl Michael Mols het eens van afstand probeerde maar niet in de buurt van het doel kwam.

Toch was het Dortmund dat ruim tien minuten voor tijd na een onoplettendheid in de Feyenoord-verdediging de leiding terugpakte. Invaller Sebastian Hille stormde op de counter het strafschopgebied in en passeerde Timmer vervolgens met een geplaatste schuiver: 1-2.

Vlak voor tijd kreeg Denny Landzaat de grootste mogelijkheid om alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen. De middenvelder kreeg de bal toegespeeld, na een schitterende actie van Biseswar, maar zag zijn schot op de lat eindigen. Nog in dezelfde minuut maakte Landzaat plaats voor Michal Janota, die vlak voor het laatste fluitsignaal nog net naast schoot.

Feyenoord – Borussia Dortmund 1-2