SCHADE BLIJFT BEPERKT IN LISSABON: 1-0

Feyenoord heeft met een minimale nederlaag het Estadio Da Luz verlaten. Benfica was in Lissabon met 1-0 te sterk. Cardozo maakte halverwege de tweede helft de enige treffer. Met die uitslag hield Feyenoord de schade beperkt. Vooral in de eerste helft stond de ploeg van Gertjan Verbeek onder druk en was het aan Henk Timmer te danken dat tegentreffers uitbleven. Ron Vlaar startte voor het eerst deze voorbereiding in de basis.
De Feyenoorders moesten diep in het geheugen graven om zich zo’n aparte fase voorafgaand aan een wedstrijd voor de geest te halen. De spelers van Benfica en Feyenoord stonden allen op rij voor het oog van de lange zijde en de vele fotografen toen het publiek verwachtingsvol de hemel begon af te speuren.

De reden werd duidelijk toen een adelaar bleek rond te vliegen in het stadion. Na een minuut rondjes te hebben gemaakt landde het symbool van Benfica op de middenstip. Een massaal applaus -ook van de Feyenoorders- bij dit unieke schouwspel paste geheel in de heerlijke voetbalambiance die bezit had genomen van het stadion.

Die sfeer bleef ook na het eerste fluitsignaal. Dat had alles te maken met het wedstrijdverloop. Benfica schoot uit de startblokken en creëerde zich direct kansen. Ruben Amorim schoot na een minuut oog in oog met Timmer over. Na acht minuten volgde weer een grote kans. Cardozo schoot venijnig richting de korte hoek. Timmer was kansloos, maar de bal stuitte via de binnenkant van de paal terug het veld in.

Benfica hield het gas erop. Na elf minuten was Luisão dichtbij de openingstreffer, maar hij leek zelf verrast toen hij op een meter van Timmer ongedekt bleek te staan. De verdediger liep de bal achter en hielp zo een grote kans om zeep. Feyenoord kreeg maar geen grip op de tegenstander. Wat ook niet hielp waren de defensieve slippertjes, waar onder meer Vlaar zich een aantal maal aan bezondigde.

Met dank aan Timmer werd Benfica tot het rustsignaal van scoren afgehouden. Na 27 minuten redde hij de vrije trap van Aimar. Tien minuten later moest de doelman een uiterste krachtinspanning verrichten op het schot van Cardozo. Bij de kopbal van Aimar hoefde hij op slag van rust niet in actie te komen. De Argentijn kopte in vrijstaande positie net naast. Michael Mols was vlak ervoor verantwoordelijk geweest voor het eerste Rotterdamse wapenfeit. Na een fraaie aanval schoot hij hoog over.

Feyenoord voetbalde in de tweede helft veel meer mee. Het leverde een gelijkopgaande strijd op. Het was aan de klasse van één man te danken dat Benfica de felbegeerde voorsprong nam. Cardozo, ook voor rust al een plaag, testte na 67 minuten eerst nog een keer Timmer. De doelman bokste de bal uit het doel, maar was kansloos toen Cardozo twee minuten later weer aanlegde. De knal verdween hoog in het doel: 1-0.

Feyenoord en Benfica gebruikten de resterende speeltijd om een veelvoud aan wissels te plegen. De Portugese coach leek er de gelukkigste hand in te hebben, want publiekslieveling Reyes stond nog geen minuut in het veld toen hij dichtbij de tweede treffer was. De paal stond dat in de weg. Een andere invaller, Balbao, was ook dichtbij een treffer. Niet voor het eerst ranselde Timmer de bal uit het doel. Zo bleef de schade in Lissabon beperkt.

Benfica – Feyenoord 1-0

69’ 1-0 Cardozo

Geel: Buijs, Maxi Pereira

Scheidsrechter: Henriques