VALSE COMPETITIESTART IN ALMELO: 3-1

Feyenoord heeft zondagmiddag een valse start van de competitie beleefd. Heracles Almelo was in het Polman Stadion met 3-1 te sterk. Feyenoord kwam al in de eerste minuut op voorsprong, maar liep na een rode kaart voor Jonathan de Guzman vooral achter de feiten aan. Doelpunten van Darl Douglas, Ragnar Klavan en Karim Bridji zorgden uiteindelijk voor de beslissing. Michal Janota maakte als invaller zijn competitiedebuut in Feyenoord 1.
Feyenoord leek een droomstart van de nieuwe competitie mee te maken, toen de ploeg al binnen een minuut op voorsprong kwam. Heracles had de bal vanaf de aftrap nog geen een keer geraakt, toen Denny Landzaat aan de rechterkant van het veld onderuit werd gehaald. Giovanni van Bronckhorst ging vervolgens achter de vrije trap staan en legde de bal klaar op het hoofd van André Bahia, die knap raak kopte: 0-1.

Ondanks de zeer vroege voorsprong werd al snel duidelijk dat Feyenoord geen makkelijke middag in het Polman Stadion te wachten stond. Heracles Almelo werd met dank aan de snelle buitenspelers Darl Douglas en Sebastiaan Steur gevaarlijk via de zijkanten, hoewel dit in de openingsfase nog geen grote kansen opleverde. Aan de andere kant kreeg Leroy Fer de grootste mogelijkheid, toen doelman Martin Pieckenhagen een diepe bal aan zich voorbij zag schieten. Fer gleed echter op het beslissende moment uit, waardoor de bal alsnog opgeruimd kon worden.

Breekpunt in de wedstrijd was dat Jonathan de Guzman na precies een halfuur spelen bij een verdedigende actie een vermeende elleboog aan Kwame Quansah gaf. De middenvelder ging naar de grond en op advies van de grensrechter trok scheidsrechter Luinge de rode kaart.

Het betekende voor Feyenoord dat in het resterende kwartier van de eerste helft de bal voorin nauwelijks meer vastgehouden werd. Tegenhouden was tot de rust het devies, al ging het de Rotterdammers niet elke keer even goed af. Zo kwam Steur tien minuten voor rust met een open kans dicht voor het doel van Henk Timmer al gevaarlijk dicht bij de gelijkmaker, maar hij schoot over.

Drie minuten later was het wel raak, zij het met enig geluk. Een voorzet van Steur werd op een paar meter voor het doel verkeerd geraakt door Ragnar Klavan, waardoor de bal per toeval voor de voeten van Douglas rolde. Die twijfelde niet en schoot in een vrijwel leeg doel binnen: 1-1. Bas Dost kreeg vervolgens nog een uitgelezen mogelijkheid om Heracles met een voorsprong de rust in te koppen, maar zag zijn inzet over het doel zeilen.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld dat ook in de slotfase van de eerste helft te zien was. Weliswaar kwam Feyenoord er tweemaal gevaarlijk uit, maar afstandschoten van Mols en Landzaat werden gestopt door Pieckenhagen. Daar tegenover stond een handvol kansen voor de thuisploeg.

Eerst miste Steur tweemaal een bal van dichtbij, vervolgens zag Wuytens een vrije trap nipt over het doel van Timmer vliegen, terwijl Klavan gevaarlijk voorlangs schoot. Feyenoord was daardoor gewaarschuwd, maar kon desondanks de 2-1 niet voorkomen.

Georginio Wijnaldum werkte na een uur spelen een voorzet niet goed weg, waardoor Klavan de bal zomaar voor zijn voeten terug vond. Hij twijfelde niet en schoot vanaf zestien meter hard binnen.

In het resterende halfuur mocht Feyenoord blij zijn dat de marge voor Heracles niet groter werd dan twee. Diego Biseswar kreeg weliswaar nog een mogelijkheid op de gelijkmaker, maar de invaller had in het strafschopgebied een kapbeweging te veel nodig.

Aan de andere kant kwamen onder meer Ricky van den Bergh (paal), Willie Overtoom (schot voorlangs) en Wuytens (kopbal in handen Timmer) nog dichtbij, voordat Karim Bridji in de slotminuut op een meter voor het doel Timmer de eindstand bepaalde: 3-1.

Heracles Almelo – Feyenoord 3-1