FEYENOORD KOMT MET TIEN MAN TE KORT TEGEN GRONINGEN

Feyenoord heeft zondag voor de vierde keer op rij een wedstrijd in het Euroborg met een nederlaag afgesloten. FC Groningen was met 3-1 te sterk voor de Rotterdammers, die het grootste deel van de wedstrijd met tien man speelden, omdat Kevin Hofland al na tien minuten spelen van het veld ging met een rode kaart. Doelman Rob van Dijk maakte zondag zijn eerste speelminuten sinds zijn terugkeer bij Feyenoord, nadat Henk Timmer na een uur spelen geblesseerd naar de kant moest.

De eerste twintig minuten in het Euroborg konden voor Feyenoord nauwelijks slechter verlopen dan zondag het geval was. Na tien minuten spelen werd Kevin Hofland al met rood van het veld gestuurd, terwijl de ploeg weer tien minuten later tegen een 1-0 achterstand aankeek.

Feyenoord had het weliswaar moeilijk in de openingsfase met de thuisploeg, maar deze twee tegenslagen waren iets te veel van het ‘goede’. Op de rode kaart voor Kevin Hofland, die de doorgebroken Marcus Berg met een sliding ten val bracht, was weinig af te dingen, maar dat de Zweedse spits in eerste instantie vrij door kon richting het doel van Henk Timmer mocht Feyenoord zich wél aanrekenen.

Tien minuten later werd het leed nog iets groter, toen Georginio Wijnaldum even buiten het strafschopgebied Fredrik Stenman ten val bracht. Specialist Sepp De Roover nam achter de bal plaats en schoot onder de opspringende muur door de 1-0 in de korte hoek.

Het maakte de opgave voor Feyenoord nog iets zwaarder, maar getuige de resterende tijd tot de rust niet onmogelijk. De Rotterdammers kregen namelijk wel degelijk kansen op de gelijkmaker. Nadat Wijnaldum na een kwartier spelen doelman Luciano al had getest met een afstandschot uit een rebound, kwam de grootste kans in de eerste helft op naam van Roy Makaay.

De spits kreeg de bal na krap een halfuur in de diepte aangespeeld, maar had het vizier niet op scherp en schoot voorlangs. Bijna tien minuten later werd Makaay wederom bereikt in het strafschopgebied. Ditmaal was hij niet zelfzuchtig en legde hij de bal op de inkomende Jon Dahl Tomasson, die via het been van een verdediger naast schoot.

Op slag van rust leek aan de andere kant Groningen de score te verdubbelen, toen Goran Lovre vrij op het doel van Timmer afmocht. Het publiek in het Euroborg telde het schot van hem al als doelpunt, maar Feyenoords doelman wist de inzet met een miraculeuze reflex alsnog te redden.

Desondanks bleek de kans een voorbode van wat Feyenoord in de tweede helft nog te wachten stond. Groningen bleef aandringen op het doel van Timmer, al kwam de ploeg slechts zelden verder dan afstandschoten. Even na rust kwam Lovre wel gevaarlijk dichtbij, maar de middenvelder schoot vanaf een paar meter afstand in de handen van Feyenoords doelman.

Het bleek een van de laatste wapenfeiten van Timmer, want na ruim een uur spelen moest hij geblesseerd naar de kant, waardoor Rob van Dijk zijn eerste speelminuten sinds zijn terugkeer bij de club kon maken.

Aan de andere kant kwam Tomasson dicht bij de gelijkmaker, nadat Biseswar een verkeerd gespeelde breedtepass van de thuisploeg kon oppikken. De rappe buitenspeler bereikte vervolgens Makaay in het strafschopgebied, die op zijn beurt Tomasson aanspeelde. Die schoot knap in, maar zag zijn bal gestopt worden door de inglijdende Luciano.

Het was voor Feyenoord het begin van een periode van overleven. Omdat de Rotterdammers meer naar voren gingen voetballen, kwam er achterin meer ruimte, waar met name door Berg gebruik van werd gemaakt. De spits was al twee keer dichtbij een treffer gekomen, toen hij tien minuten voor tijd definitief het vonnis velde door een afvallende bal bij een corner kiezelhard in het doel te schieten.

Feyenoord deed vlak voor tijd nog iets terug, toen André Bahia een vrije trap van Giovanni van Bronckhorst kon inkoppen. Het leverde een laatste sprankje hoop op bij Feyenoord op tenminste een punt. Maar omdat in de resterende minuten alles en iedereen naar voren ging bij de Rotterdammers, kon Berg diep in blessuretijd de marge alsnog vergroten tot twee. De voorzet kwam vanaf de linkerkant van invaller Shkodran Metaj, waarna Berg bij de tweede paal de bal binnen kon glijden.

FC Groningen – Feyenoord 1-3

21’ 1-0 De Roover