Fanshop
Fanshop

VERBEEK: ‘VERTROUWEN OP GOEDE WEDSTRIJD’

Het was woensdagmiddag een drukte van belang in een donker zaaltje van het spelershotel van Feyenoord. Ongeveer 35 voornamelijk Spaanse journalisten waren afgekomen op een persconferentie van Gertjan Verbeek en Roy Makaay en vooral de laatste kon op een hoop vragen rekenen.

De hele dag was al duidelijk geworden dat de mensen in Coruña Makaay nog niet vergeten zijn en op de persconferentie werd dat nog maar eens benadrukt. De spits stelde op zijn beurt dat hij nog altijd een heel goed gevoel heeft bij de club Deportivo en de stad op zich. ‘Uit respect voor de mensen hier zal ik donderdag daarom ook niet juichen als ik scoor.’

Gertjan Verbeek liet alle aandacht schijnbaar onaangedaan over zich heen komen en begon met de mededeling dat Feyenoord met 21 mensen naar Spanje is afgereisd. Daarvan zullen er donderdag drie op de tribune plaats moeten nemen.

Een daarvan is in elk geval Jonathan de Guzman. De middenvelder maakte woensdagavond de volledige groepstraining mee, maar is desondanks niet fit genoeg om te spelen. ‘Dat hij toch mee is gekomen, is een geste naar hem toe. Het is jammer voor hem en zijn broer dat ze beiden niet spelen, maar Jonathan werkt zo hard aan zijn herstel dat hij het heeft verdiend om toch mee te gaan en zijn broer te ontmoeten.’ De overige twee spelers die niet bij de wedstrijdselectie horen, hebben dit woensdagavond na de training te horen gekregen.

Voor de achttien spelers die overblijven, zal donderdagavond alleen de winst tellen in het Estadio Riazor. ‘Maar het zal niet makkelijk worden om te winnen’, zei Verbeek. ‘Deportivo is een ploeg in vorm en heeft afgelopen weekend een overtuigende overwinning geboekt. Ik heb het elftal daarom voorbereid op een moeilijke wedstrijd, waarin we moeten kijken naar onze eigen kansen.’

Dat alleen de winst telt, wil volgens Verbeek niet zeggen dat Feyenoord meer aanvallend dan normaal zal spelen. De trainer heeft de intentie om op dezelfde wijze te spelen als de afgelopen weken. ‘Ik heb er vertrouwen in dat we er op die manier een goede wedstrijd van kunnen maken en we hopen uiteraard op een goede afloop.’


DE TEGENSTANDER

Het seizoen van Deportivo La Coruña is het beste samen te vatten in één woord: wisselvallig. Steeds als er twee wedstrijden zijn gewonnen, gaat het weer mis voor de Spanjaarden. Of er wordt verloren, of een gelijkspel blijkt het hoogst haalbare. Aangezien er met de overwinning van afgelopen zondag tegen Athletic de Bilbao net begonnen is aan een nieuwe ‘serie’ van twee zeges, moet Feyenoord zich er maar aan vast houden dat voetbal niet altijd door statistiek wordt bepaald.

Deportivo zal in eigen huis net als Feyenoord moeten winnen om in de race te blijven voor overwintering in Europa. De Galiciërs verloren hun eerste wedstrijd in Moskou kansloos met 3-0 van CSKA en zullen dit negatieve resultaat recht willen zetten. Tijdens de tweede speelronde waren de Spanjaarden vrij.

Door de wisselende resultaten vinden de Spanjaarden zich in de Spaanse Primera Division met achttien punten uit twaalf wedstrijden terug op de zevende plaats. De achterstand op koploper Barcelona is met elf punten al vroeg in het seizoen enorm. De problemen lijken in de ploeg van trainer Miguel Ángel Lotina vooral voorin te liggen, want het scoorde tot op heden slechts dertien keer in de competitie.

Dat was tussen 1999 en 2003 wel anders. Met Roy Makaay beschikten de Spanjaarden die periode over een goalgetter van formaat. De aanvaller stond met een ongekende doelpuntenproductie symbool voor de succesvolste periode in de geschiedenis van Deportivo. Makaay had een belangrijk aandeel in de enige landstitel van 2000 en liet zich er verder onder meer kronen tot Europees topscorer.

Waar Makaay in La Coruña vrienden zal treffen, had het Europese treffen in het Riazor ook een familiair tintje kunnen hebben. Maar helaas voor de familie De Guzman zal Feyenoords Jonathan ontbreken op het veld, terwijl ook zijn oudere broer Julian bij Deportivo niet mee kan spelen vanwege een liesblessure. Op de tribune zullen ze naast elkaar zitten, want Jonathan is wel met zijn ploeggenoten meegereisd om bij de voor hem bijzondere ontmoeting aanwezig te zijn.

Deportivo La Coruña – Feyenoord
Donderdag 27 november om 21:00 uur in Estadio Municipal de Riazor

Scheidsrechter: Martin Ingvarsson (Zweden)

Vermoedelijke opstellingen:
Deportivo La Coruña: Aranzubia, Manuel Pablo, Adrián López, Zé Castro, Luis Felipe, Lafita, Antonio Tomás, Juan Rodríguez, Verdú, Guardado en Riki.
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Bahia, Hofland, De Cler; Wijnaldum, El Ahmadi, Fer, Van Bronckhorst, Bruins; Makaay.