FEYENOORD MET GOED GEVOEL WINTERSTOP IN

Feyenoord kan met een goed gevoel de winterstop in. De ploeg boekte vrijdag een overtuigende 3-1 zege op NAC Breda. Het betekende de eerste overwinning in vijf competitiewedstrijden. Diego Biseswar opende na een halfuur de score, terwijl Leroy Fer de overige twee treffers voor zijn rekening nam. Matthew Amoah deed in de slotfase nog iets terug voor de bezoekers. Henk Timmer was nog niet volledig hersteld van een voetblessure, waardoor Rob van Dijk evenals vorige week tegen PSV onder de lat stond.

Er was Feyenoord vrijdag veel aan gelegen om een goed resultaat te boeken tegen NAC Breda. Niet alleen zou het de eerste winstpartij in vijf wedstrijden betekenen, maar bovendien zou een zege een mooie opsteker richting winterstop en de tweede seizoenshelft.

De statistieken waren de Rotterdammers in ieder geval goed gezind, want NAC wist in competitieverband nog nooit in De Kuip te winnen en bovendien was Feyenoord de afgelopen jaren ongeslagen met kerst.

Toch kende de ploeg van Gertjan Verbeek een rommelige openingsfase, al gold dat ook voor de bezoekers. Feyenoord had veruit het meeste balbezit, maar wist de aanvallende intenties niet altijd even goed tot uitdrukking te brengen. Keer op keer ging het mis bij de eindpass, bijvoorbeeld toen Andwelé Slory na een kwartier spelen voorgaf, maar Roy Makaay de stuiterbal miste.

Groot was daarom de bevrijding toen Diego Biseswar na ruim een halfuur schijnbaar uit het niets de score opende. De aanvaller, die voor het eerst sinds zijn blessure in de basis begon, kreeg de bal halverwege de vijandelijke helft aangespeeld en krulde vanaf daar bijna uit stand de bal op schitterende wijze in de kruising.

Ruim tien minuten later leek Biseswar het kunstje bijna te herhalen. Ditmaal was hij iets dichter in de buurt van de strafschopgebied, toen hij de bal weer over doelman Jelle ten Rouwelaar draaide. Ditmaal eindigde zijn schot op de lat.

NAC Breda wist daar voor rust maar weinig tegenover te stellen. Joonas Kolkka kwam nog het dichtste bij, toen hij na tien minuten een vrije trap vanaf links net voor het doel van Van Dijk langs schoot.

Beide ploegen leken zich zo te verzoenen met de 1-0 ruststand, alleen dacht Giovanni van Bronckhorst daar anders over. De aanvoerder zette de bal op slag van rust halverwege de helft van NAC hoog voor, waar Leroy Fer klaar stond om zijn hoofd in alle vrijheid tegen de bal te zetten en Ten Rouwelaar te passeren: 2-0.

Feyenoord ging zo met een comfortabele voorsprong de rust in, maar de thuisploeg bleek in de tweede helft alles behalve verzadigd. Terwijl NAC niet veel verder kwam dan wat plaagstootjes, gingen de Rotterdammers op zoek naar een grotere marge.

Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor Fer. De middenvelder werd al snel na rust in stelling gebracht door Biseswar bij een snelle counter, maar kwam net te kort. Even later was Fer zelf de aangever, toen hij Makaay met een slimme steekbal bereikte, alleen was Ten Rouwelaar net iets eerder bij de bal.

Na ruim een uur spelen was het alsnog raak, toen Fer op het middenveld werd aangespeeld door Wattamaleo. De middenvelder kreeg hierbij net te veel ruimte van zijn tegenstander en aarzelde niet. Vanaf een meter of 25 verschalkte hij Ten Rouwelaar met een schot dat net voor de doelman opstuiterde.

Feyenoord bleef ook in de resterende speeltijd de gevaarlijkste ploeg, al wist NAC er nog tweemaal gevaarlijk uit te komen. De eerste keer kon Van Dijk nog redding brengen, toen Matthew Amoah van dichtbij inkopte. In de slotfase werd de doelman echter alsnog geklopt, toen de Ghanees na een één-twee weer voor hem opdook en de bal van dichtbij binnentikte.