Fanshop
Fanshop

DUBBEL GEVOEL VOOR VLEMMINGS

Leon Vlemmings zat donderdagmiddag in De Kuip met een dubbel gevoel achter de tafel tijdens de persconferentie. Dubbel, omdat hij aan de ene kant met het vertrek van Gertjan Verbeek en Wim Jansen twee collega’s was verloren waar hij maandenlang ‘erg close’ mee had samengewerkt. Aan de andere kant lag de focus alweer op de wedstrijd tegen sc Heerenveen, die vrijdag in Friesland op het programma staat.

De interim-hoofdcoach vertelde de voorbije 24 uur als een snel afgedraaide film te hebben beleefd. Terwijl de directie woensdagmiddag overleg voerde, sprak Vlemmings uitvoerig met de inmiddels vertrokken Verbeek en Jansen. ‘Op een gegeven moment heeft de directie me bij hen geroepen en me gevraagd of ik de honneurs waar wilde nemen,’ zei Vlemmings. ‘Na ruggespraak met mensen in mijn directe omgeving én met Gertjan heb ik de beslissing genomen mijn nek uit te steken. Gertjan zei me de situatie te begrijpen en zei “doe het maar”.’

Vlemmings voelde tijdens de gesprekken met de directie dat er vanuit de leiding van de club vertrouwen is in hem. ‘Hierbij is er door de club geen termijn genoemd,’ zei de interim-hoofdcoach. ‘Ik zie wel hoe lang het duurt. De spelers hebben signalen naar de directie en rechtstreeks naar mij afgegeven dat er geloof is in me. Ik heb als assistent altijd een prima relatie gehad met de spelers.’

‘Wat er is gebeurd, is gebeurd,’ ging Vlemmings verder. ‘De twee wedstrijden tegen sc Heerenveen staan nu centraal.’ In de samenstelling van het elftal zal er volgens Vlemmings niet veel veranderen. ‘Het is logisch dat nu ik de eindverantwoordelijke ben sommige vlakken anders ingevuld zullen worden. Maar de afgelopen maanden zijn de tactische afspraken in overleg gegaan met de volledige technische staf. Het zou daarom heel raar zijn als ik nu alles zou omgooien.’

Donderdagochtend trof Vlemmings een spelersgroep aan die een dag na het vertrek van Verbeek, Jansen en Bosz ‘down’ was. Tijd om alle gebeurtenissen uitvoerig te bespreken was er nog niet geweest. ‘De komende dagen zullen we de dingen met de spelers de revue laten passeren,’ zei Vlemmings. ‘Maar niet vrijdag. De wedstrijd tegen sc Heerenveen is het enige dat telt. Het gaat erom daar een prestatie neer te zetten.’

Tijdens de wedstrijd tegen de Friezen is er een tiental spelers waarover Vlemmings niet kan beschikken vanwege een blessure. Naast de langdurig geblesseerden Ron Vlaar en Jonathan De Guzman zijn dit Jon Dahl Tomasson, Kevin Wattamaleo, Kermit Erasmus, Denny Landzaat, Georginio Wijnaldum, Serginho Greene, Tim de Cler en Tim Vincken. ‘Deze acht spelers zullen zondag of maandag wel weer meetrainen met de groep,’ besloot Vlemmings.

DE TEGENSTANDER

Sc Heerenveen lijkt klaar voor de tweede seizoenshelft. De Friezen kenden een geslaagd trainingskamp in Turkije en beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Slechts doelman Kenny Steppe en middenvelder Geert-Arend Roorda kampen met blessures. De twee zijn samen met de geschorste Christian Grindheim de enige afwezigen wanneer sc Heerenveen het vrijdagavond opneemt tegen Feyenoord.

Trond Sollied zit hierdoor ruim in zijn mogelijkheden. Die werden tijdens de wintersop nog eens extra vergroot, want met Viktor Elm en Patrik Ingelsten trok het ook nog eens twee aanvallend ingestelde Zweden aan. Daarnaast keerde doelman Hans Vonk terug in Friesland om de blessure van Steppe op te vangen.

Voor de Zweedse aanwinsten is Feyenoord geen onbekende tegenstander. De van de Zweedse kampioen Kalmar FF overgekomen spelers werden begin dit seizoen in de eerste ronde van het toernooi om de UEFA Cup uitgeschakeld door de Rotterdammers. Vooral in de heenwedstrijd in De Kuip was Ingelsten een plaag voor Feyenoords defensie, maar gelukkig voor de thuisploeg wist hij het net niet te vinden. Elm lukte dit wel, maar de nederlaag werd twee weken later in Zweden door Feyenoord rechtgezet.

sc Heerenveen begint aan de tweede seizoenshelft als de nummer zes van de eredivisie. Opvallend aan de cijfers van de Friezen is het doelgemiddelde, dat met 36 treffers voor en 37 doelpunten tegen negatief is. Slechts Sparta Rotterdam en hekkensluiter FC Volendam moesten meer treffers incasseren. De kracht van het elftal van Sollied ligt dus niet in de defensie, die in twee eredivisieduels de nul wist te houden.

Aanvallend gaat het de ploeg een stuk beter af. Met de geslepen Gerald Sibon in de punt van de aanval ziet het offensieve spel van sc Heerenveen er goed uit. Opvallend hierbij zijn de rollen die Roy Beerens en Danijel Pranjic vervullen. Eerstgenoemde zorgt op de rechterflank voor veel gevaar en tekende al voor zes doelpunten en vijf assists, terwijl Pranjic met elf doelpunten bovenin het topscorersklassement staat.

sc Heerenveen – Feyenoord
Vrijdag 16 januari om 20:45 uur in het Abe Lenstra Stadion

Scheidsrechter: Nijhuis

Vermoedelijke opstellingen:
sc Heerenveen:
Vandenbussche; Breuer, Bak Nielsen, Dingsdag, Popov; Väyrynen, Svec, Elm; Beerens, Sibon en Pranjic.
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Lucius, Hofland, Bahia; El Ahmadi, Fer, Van Bronckhorst; Slory, Makaay en Biseswar.

STATISTIEKEN
UIT
30/12/2007 SC Heerenveen - Feyenoord 1-1
29/04/2007 SC Heerenveen - Feyenoord 5-1
07/04/2006 SC Heerenveen - Feyenoord 1-1
28/11/2004 SC Heerenveen - Feyenoord 2-2
23/08/2003 SC Heerenveen - Feyenoord 1-0
THUIS
26/10/2008 Feyenoord - SC Heerenveen 2-2
29/09/2007 Feyenoord - SC Heerenveen 2-0
03/12/2006 Feyenoord - SC Heerenveen 4-3
18/09/2005 Feyenoord - SC Heerenveen 5-1
01/05/2005 Feyenoord - SC Heerenveen 1-3