DURE NEDERLAAG NA ROERIGE WEEK

Feyenoord heeft vrijdag een roerige week afgesloten met een nederlaag. Hoewel de ploeg onder leiding van interim-trainer Leon Vlemmings vastbesloten was een goed resultaat neer te zetten bij de hervatting van de competitie, lukte het in en tegen Heerenveen niet de daad bij het woord te voegen. Roy Makaay schoot Feyenoord kort voor rust nog wel op gelijke hoogte met de thuisploeg die vroeg in de wedstrijd op voorsprong was gekomen, maar Heerenveen liep in het vervolg uit naar 3-1.

Giovanni van Bronckhorst had een dag voor de wedstrijd te kennen gegeven dat een goed resultaat in Heerenveen onontbeerlijk was om de druk op de ploeg wat te verlichten, na het vertrek van Gertjan Verbeek. De spelers beseften zich dat vrijdag al te goed en lieten dat zien door vanaf de aftrap strijd te leveren.

Alle goed bedoelingen ten spijt keek Feyenoord in Heerenveen alleen al na vier minuten tegen een achterstand aan. Bij de eerste de beste hoekschop van de thuisploeg was het raak, toen de volledig vrijstaande Kristian Bak Nielsen werd bereikt, die Henk Timmer klopte in de lange hoek.

Het betekende een valse start voor de Rotterdammers, die direct vastberaden op zoek gingen naar de gelijkmaker. Dat gebeurde bij vlagen met aardig combinatiespel. Het resulteerde na tien minuten spelen in een eerste schot van Roy Makaay, dat over vloog. De inzet betekende het startschot voor een stormloop op het doel van Heerenveen.

Na ruim een kwartier spelen leverde het een enorme kans op voor Andwélé Slory. De aanvaller zag doelman Vandenbussche onder de bal doorgaan na een hoge pass van Kevin Hofland. Juist op het moment dat Slory de bal binnen leek te tikken, werd hij op zijn hoofd geraakt door Michael Dingsdag, waardoor de kans verloren ging.

Even eerder had Makaay al een schot van dichtbij vlak voor het doel weggewerkt zien worden door Väyrynen, terwijl Vandenbussche ternauwernood redding kon brengen op een afstandschot van de sterk spelende Giovanni van Bronckhorst. De doelman was halverwege de eerste helft kansloos op een schot van Diego Biseswar, maar dat spatte achter hem op de lat uiteen.

Zo moest Feyenoord lang wachten op de beloning, al was de treffer van Makaay die volgde ook meer dan het wachten waard. De spits werd door Van Bronckhorst bereikt in het strafschopgebied en lobte de bal met één voetbeweging de bal over een verdediger. Hierop haalde hij uit de draai direct uit, waarna de bal via de binnenkant van de paal achter de doellijn eindigde.

Feyenoord kon wederom niet lang genieten van de gelijke stand, want Heerenveen kwam bij de eerste echt serieuze uitbraak van de eerste helft alweer op voorsprong. Oud-Feyenoorder Bonaventure Kalou bereikte in volle vaart Danijel Pranjic, die de bal vanaf de zijkant hard langs Timmer in de touwen joeg.

Dezelfde Timmer voorkwam kort na rust tot driemaal toe dat de thuisploeg de marge verder kon vergroten. Zowel op een schot van dichtbij van Roy Beerens, de rebound van Bak Nielsen als een inzet even later van Kalou op een paar meter van het doel had de doelman een passend antwoord.

Desondanks maakte het duidelijk dat Feyenoord, naarmate de tweede helft vorderde, steeds heviger onder druk kwam te staan. De ploeg van Leon Vlemmings kwam nog maar zelden in de buurt van het vijandelijk doel, terwijl het achterin alle moeite had de rijen gesloten te houden.

Een treffer van de thuisploeg hing zodoende al enige tijd in de lucht, toen twintig minuten voor tijd de beslissing viel. Beerens stoomde op via de rechterflank, waarna hij de bal panklaar legde op het hoofd van invaller Arnór Smárason, die vrij inkopte: 3-1.

Vlemmings probeerde in de resterende speeltijd nog iets te forceren door de aanvallers Luis Pedro en Michael Mols in het veld te brengen, maar het had niet het gewenste effect. Heerenveen speelde de wedstrijd vakkundig uit, waardoor Feyenoord een valse start van de tweede competitiehelft beleefde. Schrale troost voor de Rotterdammers was dat komende dinsdag al revanche genomen kan worden, als de Friezen in het bekertoernooi op bezoek komen in De Kuip.

Sc Heerenveen – Feyenoord 3-1

4’ 1-0 Bak Nielsen
38’ 1-1 Makaay
43’ 2-1 Pranjic
71’ 3-1 Smárason

Scheidsrechter: Nijhuis

Geel: Väyrynen

Sc Heerenveen: Vandenbussche; Breuer, Bak Nielsen, Dingsdag, Popov; Väyrynen (81’ Sibon), Elm, Svec; Beerens, Kalou (67’ Smárason) en Pranjic (76’ Henrique).
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Lucius, Hofland, Bahia; El Ahmadi (61’ Bruins), Fer, Van Bronckhorst; Slory (74’ Pedro), Makaay en Biseswar (81’ Mols).