Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

VLEMMINGS: ‘MOETEN VAN TWAALFDE PLAATS AF’

Met het aantrekken van Mario Been als hoofdtrainer voor het komende seizoen en de boodschap dat Leon Vlemmings het lopende seizoen afmaakt als hoofdcoach, kwam er afgelopen woensdag een einde aan een roerige periode vol onzekerheden in Rotterdam. Nu afgezien van de aanstelling van een technisch directeur de posities in de technische organisatie weer zijn ingevuld, kan de blik weer volledig op het voetbal gericht worden, zo stelde Vlemmings vrijdag.
Volgens de trainer had de onzekerheid binnen de club ook zijn weerslag op de spelersgroep. ‘Gelukkig is het meeste nu beklonken’, zei hij. ‘Ook binnen de spelersgroep werd er de voorbije weken veel over randzaken gesproken. Dat leidde alleen maar af. We kunnen ons nu weer volledig op het voetbal richten.’

Daarbij helpt ook dat de coach de beschikking krijgt over steeds meer spelers, doordat het aantal blessuregevallen afneemt. Hierdoor wordt het eindelijk mogelijk om aan vastigheid in de ploeg te werken. ‘Hierbij is het belangrijk om niet te veel informatie in de ploeg te willen proppen, dat werkt alleen maar averechts’, zei Vlemmings. ‘We moeten stap voor stap te werk gaan.’

Voor Vlemmings is het logisch dat er in de aanloop naar de wedstrijd tegen NEC van toekomstig Feyenoord-trainer Been veel aandacht uitgaat naar de bijzondere lading die het duel heeft, maar voor zijn elftal is het iets dat niet telt. ‘Wij benaderen deze wedstrijd gewoon op een zakelijke manier’, legde hij uit. ‘Wij moeten punten pakken en daarin maakt het geen verschil dat Mario op bank zit. Wij richten ons op voetbal en niet op omgevingsfactoren. Daarom heb ik dit ook niet meegenomen in de wedstrijdvoorbereiding.’

Met een twaalfde plaats op de ranglijst presteert Feyenoord dit seizoen tot op heden ondermaats. ‘We moeten daarom wel punten gaan halen, want alleen dan keert het vertrouwen terug’, zei Vlemmings. ‘Ondanks de rust die nu weer terug is binnen de club, blijft er toch druk. Omdat we van de plek af moeten waar nu staan.’

DE TEGENSTANDER

Het hing al enkele weken in de lucht en afgelopen woensdag was het uiteindelijk ook zover: NEC verliest haar succestrainer aan Feyenoord. Mario Been vertrekt komende zomer na twee succesvolle jaren in Nijmegen naar Rotterdam en is daarmee na de naar FC Twente overgestapte aanvoerder Peter Wisgerhof de tweede pijler onder het succes van NEC die zijn goede prestaties beloond ziet met een stap hogerop.

Het huidige succes van NEC begon halverwege het vorige seizoen. De Nijmegenaren stonden er slecht voor in de eredivisie en de supporters op de tribunes en langs het trainingsveld morden wat af. De clubleiding stak juist in die periode zijn nek uit door trainer Been contractverlenging aan te bieden. Het was het startsein voor een glansrijke periode die nog steeds voorduurt.

NEC klom vorig seizoen plaats voor plaats op ranglijst, sleepte via de play-offs een ticket voor het toernooi om de UEFA Cup in de wacht en liet dit jaar vervolgens zien niet voor een bijrol Europa te zijn ingetrokken. Dinamo Boekarest, Spartak Moskou en Udinese werden aan de kant gezet, waardoor half februari een dubbele confrontatie met de Duitse topclub Hamburger SV wacht. De nu al historische thuiswedstrijd tegen het elftal van trainer Martin Jol leverde lange rijen op voor de loketten van het stadion en was binnen een mum van tijd uitverkocht.

NEC bevindt zich in de bloei van haar leven en plaatste zich via Sparta Rotterdam ook al voor de kwartfinale van het toernooi om de KNVB beker. Het succes van de club vervult heel Nijmegen en omstreken met vreugde, maar heeft getuige het (aanstaande) vertrek van Been en Wisgerhof ook een keerzijde.

Het voorbije jaar heeft de kracht van NEC vooral gelegen in de kracht van het collectief. Spelvreugde en opofferingsgezindheid in een elftal zonder grote sterspelers brachten de Nijmegenaren op de voorgrond van de Nederlandse voetbalwereld. De leemte die de vertrokken Wisgerhof achterlaat hoopt men in Nijmegen dan ook op te vangen met de ervaren Patrick Pothuizen en de op huurbasis van AZ overgekomen multifunctionele Milano Koenders.

Hun komst is welkom, want sinds december vorig jaar zijn de overwinningen op Nederlandse bodem een stuk schaarser dan de elf maanden ervoor. In zes eredivisieduels werd alleen nog maar uit van Willem II gewonnen. Een nieuwe driepunter is zondag daarom van harte welkom voor het elftal van Been, als uitgerekend zijn toekomstige werkgever Feyenoord op bezoek komt in De Goffert.

NEC – Feyenoord

Zondag 1 februari om 14:30 uur in De Goffert


Scheidsrechter: Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen:
NEC:
Babos; Dani Fernández, Pothuizen, El-Akchaoui; Burgzorg, Kivuvu, Schöne, Davids; Rommedahl, Van Beukering en Bouaouzan.
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Lucius, Hofland, Bahia; El Ahmadi, Bruins, Van Bronckhorst; Wijnaldum, Makaay en Biseswar.



STATISTIEKEN



UIT

23/12/2007 NEC - Feyenoord 0-2

26/11/2006 NEC - Feyenoord 4-1

08/02/2006 NEC - Feyenoord 1-2

08/05/2005 NEC - Feyenoord 2-0

28/01/2004 NEC - Feyenoord 1-2



THUIS

05/10/2008 Feyenoord - NEC 0-2

02/03/2008 Feyenoord - NEC 1-3

22/04/2007 Feyenoord - NEC 1-1

11/09/2005 Feyenoord - NEC 3-0

05/12/2004 Feyenoord - NEC 2-1