Fanshop
Fanshop

LUCIUS EN GREENE KLAAR VOOR KLASSIEKER

Natuurlijk ging het vrijdagmiddag in De Kuip voornamelijk over de terugkeer van Leo Beenhakker. De Rotterdammer zal Feyenoord de komende maanden op voetbaltechnisch gebied van advies voorzien en werd in de Fred Blankemeijerzaal gepresenteerd aan de pers. Beenhakker eindigde zijn persconferentie door naar de achter in de zaal staande Leon Vlemmings te roepen ‘wordt er zondag ook nog gevoetbald, Leon?’ en verlegde daarmee handig de aandacht naar de aanstaande Klassieker.
Vlemmings nam vervolgens achter de tafel plaats en nam de uitnodiging die Beenhakker even daarvoor had gedaan met beide handen aan. Beenhakker had gesteld bereid te zijn Vlemmings rond het eerste elftal met ‘raad en daad bij te willen staan’, in het geval de hoofdtrainer daar open voor zou staan. ‘Het zou wel heel gek zijn als ik iemand met zo veel ervaring en expertise niet zou gebruiken’, bezegelde Vlemmings hun samenwerking.

Hierna ging ook bij de hoofdtrainer de blik naar de ontmoeting tussen Ajax en Feyenoord. Vlemmings bevestigde de terugkeer van Theo Lucius in de wedstrijdselectie, nadat de Brabander de voorbije weken aan de kant stond met een ribblessure. ‘Wij nemen hem alleen mee als hij op de training alles pijnvrij mee kan doen. En dat is het geval.’ Naast Lucius zal ook Serginho Greene er weer bij zijn in Amsterdam, na lang uit de roulatie te zijn geweest. Het meespelen van Giovanni van Bronckhorst is twijfelachtig. De aanvoerder liet vrijdag de groepstraining nog aan zich voorbij gaan.

Vlemmings constateerde dat het klimaat rond Feyenoord weer wat rustiger is geworden na een teleurstellende eerste seizoenshelft en een roerige januarimaand. ‘Als je de situatie van rond de uitwedstrijd tegen Heerenveen vergelijkt met hoe het er nu aan toegaat, dan is dat een wereld van verschil’, zei Vlemmings. ‘De spelersgroep, de supporters... iedereen binnen en rondom Feyenoord is veel dichter naar elkaar toegegroeid.’

De tegenstander van komende zondag maakt juist nu een roerige periode door. Vlemmings verwacht niet dat dit invloed zal hebben op de wedstrijd in de Amsterdam Arena. ‘Je weet nooit hoe het valt in duels als deze. Het begin van de wedstrijd zal bepalend zijn voor het verdere verloop.’

De laatste wedstrijden tegen Sparta Rotterdam en FC Groningen hebben Vlemmings en zijn elftal vertrouwen gegeven. De Rotterdammers behaalden vier punten en hielden beide wedstrijden de nul. ‘Ook hetgeen we getraind hebben, zie ik steeds meer terug in de wedstrijden’, aldus Vlemmings. ‘Het belangrijkste is dat Feyenoord weer één is. De laatste wedstrijden stond er echt een team. Dat sloeg ook over op het publiek en die steun kunnen we goed gebruiken.’

DE TEGENSTANDER

De verwachtingen waren aan het begin van het seizoen hooggespannen in Amsterdam. Marco van Basten was aangesteld om Ajax weer aan prijzen te helpen en de voormalige midvoor van De Meer investeerde met Miralem Sulejmani, Darío Cvitanich en Ismail Aissati fors in aanvallende krachten. Met het aanblijven van Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suárez beschikte de voormalige bondscoach over een droomaanval, vol jonge, getalenteerde voetballers.

Tot aan de winterstop hielden de prestaties van de Amsterdammers gelijke tred met de verwachtingen, een slippertje in het bekertoernooi in Volendam daargelaten. De groepsfase van de UEFA Cup werd vrij eenvoudig genomen en aan kop van de competitie ging de ploeg gelijk op met provinciegenoot AZ.

Aanvankelijk leek Ajax na de winterstop met een uitoverwinning op NEC hetzelfde ritme als de Alkmaarders te blijven houden, maar in de duels na de zege in Nijmegen ging het faliekant mis. Huntelaar had het in december al hogerop gezocht bij Real Madrid en zonder haar aanvalsleider van de voorbije seizoenen haalde Ajax in de laatste vier competitiewedstrijden nog maar één enkel punt.

Eerste waren de noordelijke clubs FC Groningen en sc Heerenveen allebei met 1-0 te sterk, waarna Heracles Almelo vorige week dinsdag in de Arena zelfs brutaal een 0-2 voorsprong nam. Die werd nog weggepoetst tot 2-2, maar afgelopen zondag ging de ploeg van Van Basten opnieuw hard onderuit. Vitesse was in Arnhem veel te sterk en bleef uiteindelijk op 4-1 steken.

De tegenvallende prestaties zorgden rond de wedstrijd in het Gelredome voor de nodige onrust. De vrijdag voorafgaand aan het duel verschaften supporters van de club zich toegang tot het trainingsveld naast de Arena en eisten een gesprek met de clubleiding over het verdampen van de titelkansen. De achterstand op AZ is inmiddels gegroeid tot veertien punten waardoor de kampioensschaal dit seizoen zo goed als zeker niet in Amsterdam omhoog wordt gehouden.

Zondagmiddag na de nederlaag bij Vitesse eisten de fans voor de tweede keer in korte tijd een hoofdrol op. De spelersbus werd bij terugkomst bij de Arena door tientallen fans tegengehouden, die zo hun ongenoegen kenbaar wilden maken. Een dag later kwam het in het stadion vervolgens tot een dialoog tussen enerzijds Van Basten, technisch manager Danny Blind en algemeen directeur Rik van den Boog en anderzijds afgevaardigden van diverse stromingen binnen het supportersbestand van de Amsterdammers. De clubleiding gaf uitleg over het te voeren beleid en de supporters spraken hun vertrouwen uit in diezelfde leiding. Met dit overleg kwam voorlopig een einde aan een tumultueuze periode in Amsterdam.

Ajax – Feyenoord

Zondag 15 februari om 12:30 uur in de Amsterdam Arena

Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Tiendalli, Lucius, Bahia, Leerdam; El Ahmadi, Tomasson, Fer; Slory, Makaay en Biseswar.
Ajax: Stekelenburg; Van der Wiel, Wielaert, Vermaelen; Gabri, Anita, Sulejmani, Vertonghen; Sarpong, Suárez en Emanuelson.

STATISTIEKEN

UIT
03/02/2008 Ajax - Feyenoord 3-0
04/02/2007 Ajax - Feyenoord 4-1
28/08/2005 Ajax - Feyenoord 1-2
14/11/2004 Ajax - Feyenoord 1-1
30/11/2003 Ajax - Feyenoord 2-0

THUIS
21/09/2008 Feyenoord - Ajax 2-2
11/11/2007 Feyenoord - Ajax 2-2
22/10/2006 Feyenoord - Ajax 0-4
05/02/2006 Feyenoord - Ajax 3-2
17/04/2005 Feyenoord - Ajax 2-3

En verder

Ajax en Feyenoord treffen elkaar, exclusief beslissingswedstrijden, voor de 54ste maal in de Eredivisie in Amsterdam. De Amsterdammers wonnen 28 keer en 11 maal trok Feyenoord aan het langste eind. Het duel eindigde 14 keer in een gelijkspel.

Serginho Greene kan zijn 200ste competitiewedstrijd (Ere- en Eerste Divisie) spelen.

De laatste zege van Feyenoord dateert van 28 augustus 2005: 1-2. Angelos Charisteas scoorde voor Ajax. Salomon Kalou en Dirk Kuijt maakten de Rotterdamse treffers.