FEYENOORD BLIJFT OP DE BEEN IN ALKMAAR

Feyenoord heeft zondag met veel strijd en inzet koploper AZ in het DSB Stadion op een 0-0 gelijkspel weten te houden. De Rotterdammers traden aan zonder onder meer Jon Dahl Tomasson, Kevin Hofland (beide geblesseerd) en Giovanni van Bronckhorst (geschorst), maar bleven desondanks knap op de been in Alkmaar. Feyenoord kreeg via Roy Makaay en Luigi Bruins grote kansen om zelfs met drie punten naar Rotterdam te reizen, maar de twee hadden het vizier niet op scherp.
Met een ongeslagen reeks van liefst 25 wedstrijden gold AZ als grote favoriet voor het duel in het DSB Stadion. De ploeg van Louis van Gaal stevent af op het kampioenschap, maar zal in de slotfase van de competitie punten moeten blijven pakken om de titel veilig te stellen.

In de openingsfase van de wedstrijd leek het of deze wetenschap een verlammende werking had op de Alkmaarders. De normaal zo vlot combinerende ploeg wist maar niet in het eigen spel te komen, wat voor een groot deel te danken was aan een fel en strijdlustig Feyenoord.

Trainer Leon Vlemmings had er in navolging van de wedstrijd tegen PSV voor gekozen om Leroy Fer andermaal als mandekker te gebruiken van de gevaarlijkste man bij de tegenstander. Vorige week maakte Fer negentig minuten lang het leven zuur van Ibrahim Afellay, ditmaal zat hij de hele wedstrijd dicht op de huid van topscorer Mounir El Hamdoui.

Het maakte dat menig aanval van AZ vroegtijdig in de kiem werd gesmoord, waarna Feyenoord telkens weer gokte op de counter. De Rotterdammers deden dit slim en het leverde ook geregeld gevaar op voor het doel van keeper Joey Didulica. Zo probeerden Fer, Georginio Wijnaldum en Kelvin Leerdam het ieder van afstand, maar alle pogingen eindigden over of naast het doel.

De grootste kans van de eerste helft kwam tien minuten voor rust op naam van gelegenheidsaanvoerder Roy Makaay. Hij kreeg de bal in het strafschopgebied op listige wijze aangespeeld door Diego Biseswar, die op zijn beurt werd bereikt na een knappe actie van Wijnaldum. Makaay had de vrijheid en de tijd om een hoek uit te zoeken, maar schoot voorlangs.

Aan de andere kant lukte het AZ maar niet om via combinatiespel de Feyenoord-defensie in problemen te brengen. Zodoende kwam het enige gevaar voor rust van een afstandschot van Brett Holman (over) en een kopbal van Kew Jaliens uit een hoekschop (naast).

De tweede helft schroefde de thuisploeg het tempo langzaam maar zeker op. Het maakte dat Feyenoord steeds verder op eigen helft werd terug gedrongen. Het was te danken aan goed keeperswerk van Henk Timmer dat AZ in het eerste kwartier na rust niet op voorsprong kwam.

Al binnen drie minuten in de tweede helft kon El Hamdaoui vrij inschieten vanaf de linkerkant van het doel, maar Timmer redde prima met zijn voet. Krap een kwartier later volgde de grootste kans tot dan toe, toen Schaars al vallend vanaf een paar meter afstand in kon koppen. Met een onnavolgbare reflex werkte de Feyenoord-doelman de bal vervolgens over de zijlijn en hield Feyenoord op de been.

De druk op de Rotterdamse ploeg werd zo steeds verder opgevoerd, maar tegelijk zorgde het er wel voor dat achterin bij de thuisploeg ook steeds meer ruimte werd weggegeven. Luigi Bruins leek hier ruim een kwartier voor tijd van de profiteren, toen Makaay hem vrij zette voor het doel. Bruins leek te schrikken van de open kans en schoot onbeheerst over. Een minuut later mocht El Hamdoui voor het eerst in de wedstrijd aanleggen, maar zijn schot zeilde over het doel.

Terwijl het DSB Stadion al langzaam maar zeker leeg liep, overleefde Feyenoord ook de slotfase zonder al te veel problemen. Zo boekte Feyenoord een knap gelijkspel tegen de koploper en blijft het op koers richting een plaats in het linkerrijtje.

AZ – Feyenoord 0-0