FEYENOORD LIJDT PIJNLIJKE NEDERLAAG IN VOLENDAM: 2-1

Feyenoord heeft zondagmiddag bij FC Volendam een uiterst pijnlijke nederlaag geleden. Tegen de hekkensluiter van de eredivisie verloren de Rotterdammers met 2-1. Dominique van Dijk deed na de rust de ploeg van Leon Vlemmings met twee treffers de das om, terwijl Roy Makaay in de eerste helft waarin er geen vuiltje aan de lucht leek voor de Rotterdammers nog voor de 0-1 had gezorgd. Het was het driehonderdste doelpunt in clubverband voor de aanvaller, maar door de nederlaag was het jubileum uiteindelijk niets waard. Denny Landzaat maakte na zeven manden blessureleed zijn rentree en speelde de volle negentig minuten mee.

Door de nederlaag verzuimde Feyenoord beslag te leggen op de negende plaats, die door het gelijkspel van NEC tegen FC Twente op vrijdag voor het grijpen lag. Bij winst hadden de Rotterdammers zelfs mogen hopen op meer dan die negende plek, want door nederlagen van FC Utrecht op zaterdag en NAC Breda op zondagmiddag zouden ook plek zeven en acht weer in het vizier zijn gekomen. Een kans die Feyenoord liet liggen, na een eerste helft waarin het op weg leek naar een eenvoudige overwinning.

Hoogstaand was het lang niet altijd wat Feyenoord de eerste helft liet zien, een gebrek aan degelijkheid kon de ploeg van Leon Vlemmings niet verweten worden. De Rotterdammers bleven achterin eenvoudig overeind en zodoende hoefde Henk Timmer niet een keer in te grijpen.

Feyenoord speelde op zijn beurt in een te laag tempo om de thuisploeg zijn wil op te kunnen leggen, maar kwam desondanks tot enkele goede kansen. Zo snelde Diego Biseswar na vijf minuten vanaf rechts naar het doel van FC Volendam-keeper Jeroen Verhoeven, maar het schot van de aanvaller die afgelopen vrijdag zijn contract met drie seizoenen verlengde eindigde op de paal.

Op slag van rust stond diezelfde paal ook een doelpunt van Georginio Wijnaldum in de weg, die op maat was bediend door Makaay. Bij een inzet van Kelvin Leerdam halverwege de eerste helft kreeg Verhoeven geen assistentie van het houtwerk, waardoor de doelman van FC Volendam een uiterste krachtsinspanning moest leveren om een doelpunt te voorkomen.

Makaay was na tien minuten al wel trefzeker geweest, na goed vrij te zijn gespeeld door Theo Lucius. De centrale verdediger mocht ongestoord met de bal aan zijn voet het veld oversteken en Makaay inspelen, die wel raad wist met de buitenkans op de rand van het strafschopgebied en de bal beheerst in de verre hoek schoof: 0-1.

Direct na de rust kreeg André Bahia uit een corner een uitgelezen kopkans om de 0-2 op het bord te zetten, maar in plaats van dat Feyenoord een ruimere marge nam was het FC Volendam dat niet veel later op gelijke hoogte kwam.

Giovanni van Bronckhorst had op enkele meters van het doel van Timmer alle tijd om de bal met een verre trap op te ruimen, maar twijfelde te lang. Dominique van Dijk kon daardoor de bal eenvoudig van de aanvoerder afpakken, waarna de Volendamse middenvelder de bal van dichtbij door de benen van Timmer speelde: 1-1.

Door dit doelpunt veranderde het wedstrijdbeeld volledig. Voltrok het duel zich tot de gelijkmaker voornamelijk in een laag tempo, hierna golfde het spel op en neer. Beide ploegen gingen nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt, waar Feyenoord aanvankelijk de grootste kansen op kreeg.

Landzaat zag na een klein uur spelen zijn schot door Verhoeven uit de hoek geranseld worden, terwijl vijf minuten later achtereenvolgens Makaay, Wijnaldum en in de rebound Leerdam een indraaiende vrije trap van Biseswar niet binnen wisten te schieten.

De domper in het Rotterdamse kamp was groot toen Van Dijk na 82 minuten ook zijn tweede treffer van de middag binnenschoot. De middenvelder anticipeerde goed op een bal die net over de middellijn tussen Bahia en Van Bronckhorst inviel en kon daardoor vrij doorlopen naar Timmer, die kansloos was op de inzet van Van Dijk.

Leon Vlemmings had op dat moment Michael Mols al ingebracht voor Luigi Bruins, maar verder dan een op de paal uiteenspattende inzet van Biseswar kwamen de Rotterdammers in de slotfase niet meer.

FC Volendam – Feyenoord 2-1

10’ 0-1 Makaay
57’ 1-1 Van Dijk
82’ 2-1 Van Dijk

Scheidsrechter: Nijhuis

Geel: Fer, De Wit, Bahia