VLEMMINGS: ‘WERELD VAN VERSCHIL TUSSEN EERSTE EN TWEEDE HELFT’

Feyenoord maakte zaterdag met de 1-0 zege een eind aan een reeks van twintig wedstrijden waarin FC Twente ongeslagen was. Het maakte dat Leon Vlemmings vooraf al lovend was over de kwaliteiten van de ploeg van Steve McLaren en ook achteraf was de trainer positief. ‘Ik heb gezegd datTwente opbouwend het beste voetbal van Nederland speelt en dat vind ik nog steeds. Ze staan niet voor niets zo hoog op de ranglijst. We wisten dat het lastig zou worden, dus het is erg knap dat we drie punten aan deze wedstrijd hebben overgehouden.’
Vlemmings zag zaterdag een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft was Feyenoord volgens de trainer veruit de onderliggende partij, waardoor de Rotterdammers blij mochten zijn dat ze bij rust niet tegen een achterstand aankeken. Het noopte Vlemmings ertoe in de rust een paar tactische wijzigingen door te voeren. Zo vertelde hij de buitenspelers Georginio Wijnaldum en Diego Biseswar om wat dieper te spelen. ‘Daardoor werden de ruimtes op het veld kleiner en hebben we er na rust een echte wedstrijd van gemaakt. Het was een wereld van verschil tussen de eerste en de tweede helft.’

Dankzij de zege op FC Twente klimt Feyenoord naar de achtste plaats op de ranglijst, een plaats die recht geeft op een plaats in de play-offs om Europees voetbal. Toch waarschuwde Vlemmings ervoor dat Feyenoord in het slot van de competitie niet achterover kan gaan leunen. ‘Ik ben heel erg blij met de drie punten en de positie waar we nu staan, maar we moeten het de komende weken van wedstrijd tot wedstrijd blijven bekijken.’

Vlemmings haalde in de eerste helft Andwelé Slory naar de kant. Het had er alle schijn van dat de aanvaller geblesseerd was, maar Vlemmings legde naderhand uit dat de wissel tactische redenen had. ‘Ik zat er al over te denken om Kelvin Leerdam te wisselen, maar ik wilde ook graag dat Wijnaldum weer in de aanval zou gaan spelen, terwijl hij op het middenveld was begonnen.’ Zodoende kwam Tiendalli in de ploeg voor Slory, waardoor Leerdam en Wijnaldum beiden een linie doorschoven.