FEYENOORD HOUDT LOT IN EIGEN HANDEN

De weg naar een plaats in de play-offs om een plek in de UEFA Europa League ligt volledig open voor Feyenoord. Dankzij een 2-2 gelijkspel met FC Utrecht zijn de Rotterdammers bij een zege volgende week op Roda JC verzekerd van een zo felbegeerd ticket, terwijl het bij een gelijkspel op doelsaldo op tenminste de achtste plaats zal eindigen. Feyenoord dankt die wetenschap aan een sterke wedstrijd in Utrecht, waarin het zich twee keer terugknokte van een achterstand, via doelpunten van Jon Dahl Tomasson en Georginio Wijnaldum. Tomasson moest kort na rust met een blessure naar de kant.
De minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd in verband met het drama in Apeldoorn van afgelopen donderdag, werd zondag op grove wijze verstoord door verschillende toeschouwers in het stadion. Het bleek een voorbode voor de onstuimige wedstrijd die de supporters in Stadion Galgenwaard even later te zien kregen.

Scheidsrechter Roelof Luinge had de nodige moeite om de directe concurrenten om een plaats in de play-offs in toom te houden, al koos hij er voor de kaarten zoveel mogelijk op zak te houden. Toch voelde hij zich na ruim tien minuten genoodzaakt de eerste gele kaart te trekken. Deze kwam op naam van Kelvin Leerdam, die een actie van Tom Caluwe in het zestienmetergebied met een tackle ten einde bracht.

De middenvelder van FC Utrecht werd niet geraakt maar ging wel naar de grond; reden voor Luinge een strafschop toe te kennen. Caluwe nam zelf plaats achter de bal en geheel volgens de ongeschreven wetten in de voetballerij miste hij. Henk Timmer bracht uitstekend redding.

Nog geen drie minuten later maakte Caluwe zijn misser alsnog goed, toen hij met enig geluk de bal plots voor zijn voeten vond op de rand van het strafschopgebied, na een subtiel tikje van Leroy George. De Belg twijfelde niet en haalde ongenadig hard uit. Timmer zag de bal te laat om hem nog uit de kruising te redden.

Het was een flinke domper voor Feyenoord, dat juist een aardige openingsfase achter de rug had. Zo had Giovanni van Bronckhorst al na dik een minuut Roy Makaay met een voorzet bereikt, maar het schotje van de spits eindigde op een verdediger.

Zoals ook vorige week tegen ADO Den Haag het geval was raakten de Rotterdammers echter niet in paniek van de achterstand en ze gingen geduldig maar vol passie op zoek naar de gelijkmaker. Deze kwam dik tien minuten na de openingstreffer ook tot stand, met dank aan een slimmigheid van Van Bronckhorst. De aanvoerder kreeg de bal na een ingooi direct terug en gaf prima voor, waarna Tomasson vlak voor het doel alleen nog zijn voet tegen de voorzet hoefde te zetten.

Tot de rust gingen beide teams nagenoeg gelijk op, al was het de thuisploeg die op slag van rust nog twee grote mogelijkheden om nog in de eerste helft op voorsprong te komen. Morton Skoubo schoot alleen net naast, terwijl Cedric van der Gun na een knappe combinatie koos voor een voorzet waar een schot op zijn plaats was.

Feyenoord kende in het eerste kwartier na rust een soortgelijke fase waarin het net ontbrak aan een beetje geluk. Nadat Leroy Fer al de lat had geraakt na een vrije trap van Van Bronckhorst, herhaalde Tim de Cler dat kunstje na krap een uur spelen. De verdediger kreeg de bal voor zijn voeten na een combinatie tussen Diego Biseswar en Makaay, maar zag zijn schot via een verdediger en de onderkant van de lat het doel missen.

Het was voor FC Utrecht het sein om in het vervolg van de wedstrijd nog iets meer gas te geven. Feyenoord had in die fase de nodige moeite om de telkens oprukkende middenvelders van de thuisploeg te beteugelen, waardoor Timmer meerdere malen in actie moest komen.

De doelman had alleen geen antwoord op een inzet van Sander Keller, die na een hoekschop van George plots bij zijn eerste paal opdook. De bal werd door drie spelers van Feyenoord gemist, waarna de verdediger in alle vrijheid Utrecht opnieuw naar een voorsprong kon schieten.

Die treffer werkte op zijn beurt weer als een rode lap op een stier voor Feyenoord, want nu waren het de Rotterdammers die vastbesloten waren tenminste de gelijkmaker weer op het scorebord te krijgen. De ploeg van Vlemmings toonde andermaal veerkracht en profiteerde optimaal van een slippertje in de Utrechtse defensie. Georginio Wijnaldum werd vrijgelaten bij een voorzet van Biseswar, waarna de jonge middenvelder de bal via de zijkant van zijn hoofd in de verre hoek zag eindigen.

Daarmee bleef de spanning volledig in de wedstrijd, al werd het voetbal er in de slotfase niet veel beter op. In de wetenschap dat de weg richting play-offs voor beide ploegen nog open lag, volgde een laatste kwartier waarin het spel op en neer golfde en zowel Utrecht als Feyenoord nog kansen kreeg om de winst naar zich toe te trekken.

Namens Utrecht kwam Skoubo het dichtst bij een treffer, toen hij een schot uit de draai gestopt zag worden door Timmer. Feyenoord had in Wijnaldum haar gevaarlijkste man. De middenvelder veroorzaakte en nam een vrije trap die gered werd door Wesley de Ruiter. In de laatste minuut zag Van Bronckhorst tot slot een schotje via een verdediger net naast de paal eindigen.

FC Utrecht – Feyenoord 2-2
14’ 1-0 Caluwe
26’ 1-1 Tomasson
65’ 2-1 Keller
74’ 2-2 Wijnaldum

Bijz.: Caluwe mist strafschop (12’)

Scheidsrechter: Luinge

Geel: Nesu, Leerdam, Fer, De Cler, Biseswar