Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

VLEMMINGS: ‘WIJ GAAN VOOR DE ZEVENDE PLAATS’

Wat Leon Vlemmings in januari als eerste doelstelling formuleerde, toen hij de taken van Gertjan Verbeek overnam, kan Feyenoord komende zondag tegen Roda JC in een volle Kuip bereiken. Ondanks de teleurstellende positie die de Rotterdammers destijds op de ranglijst innamen, sprak de coach direct uit te geloven in plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal. Gezien de stand op de ranglijst en met het feit dat de negende positie ook recht geeft op deelname in het achterhoofd, is winst tegen de Limburgers niet eens meer noodzakelijk. ‘Maar wij gaan zondag niet rekenen om in de play-offs bepaalde tegenstanders te ontlopen’, zei Vlemmings vrijdagmiddag. ‘Wij gaan voor het hoogste en willen dus zevende worden.’
Dat Feyenoord zich via een achterdeur nog kan plaatsen voor Europees voetbal, mag gezien de plaats die het in januari innam een klein wonder worden genoemd. ‘Bezien vanuit de situatie waarin we zaten vind ik het een knappe prestatie’, zei Vlemmings. ‘Maar normaal gesproken is de zevende plaats natuurlijk niet goed voor Feyenoord. Ik denk dat als we heel het seizoen met een fitte groep hadden kunnen werken, we bij de eerste vijf hadden kunnen eindigen.’

Nu de competitie met de wedstrijd tegen Roda JC zijn laatste speelronde ingaat, neemt de groep waarmee de coach kan werken steeds vastere vormen aan. Voor het duel met de Limburgers keren Kevin Hofland, Karim El Ahmadi en Andwelé Slory terug van een blessure, terwijl over het meespelen van Jon Dahl Tomasson zaterdag de beslissing valt.

De terugkeer van de geblesseerde spelers dwingt Vlemmings tot het maken van keuzes. ‘Daar ben ik heel gelukkig mee’, zei de coach. ‘Het is erg prettig om in deze belangrijke periode van het seizoen over een bijna volledige selectie te kunnen beschikken. Ik zal beslissingen moeten gaan nemen over spelers en dat is alleen maar goed. Het is logisch dat dat voor sommige spelers teleurstellingen met zich mee gaat brengen, maar het is niet anders.’

Feyenoord kan zondag met een overwinning niet alleen de zevende plaats veilig stellen, voor de tegenstander zal een overwinning van de Rotterdammers degradatie naar de Jupiler League betekenen. Rode lantaarndrager Roda JC vecht in De Kuip voor haar laatste kans, maar is daarbij ook nog eens afhankelijk van de resultaten van de naaste concurrenten. ‘De strijd tegen degradatie kan iets los maken bij een elftal’, zei Vlemmings. ‘Er spelen in zulke wedstrijden naast spelsystemen ook andere dingen een rol. Wij moeten daar op voorbereid zijn en gewoon ons ding blijven doen. Dat wij tegen Roda spelen is toevallig, het had net zo goed FC Groningen kunnen zijn. Wij willen winnen, ongeachte de consequenties die dat voor Roda heeft.’

Na afloop van de wedstrijd tegen de Limburgers zal Feyenoord officieel afscheid nemen van masseur en verzorger Gerard Meijer en de spelers Henk Timmer, Michael Mols en Serginho Greene. ‘Het is logisch dat als je zo intensief met elkaar samenwerkt, dit een rol speelt in de spelersgroep’, zei Vlemmings. ‘Maar iedereen beseft dat zondag de prestatie voorop staat. Aan de andere kant moet je iets ook goed af kunnen sluiten, daar ben je een grote club voor. Ik zie het als twee zaken die elkaar stimuleren. Iedereen zal er een mooie happening van willen maken. We hebben dat zelf in de hand door de wedstrijd tegen Roda te winnen. Daar gaan we met zijn allen voor.’

DE TEGENSTANDER

Roda JC zal komende zondag in De Kuip alles op alles moeten zetten om 10 mei 2009 niet de zwartste dag uit de clubgeschiedenis te laten worden, waarbij de Limburgers hun lot niet eens meer in eigen hand hebben. Verliest de club van Feyenoord, dan degradeert het voor het eerst in tientallen jaren naar de eerste divisie. Zelfs met een overwinning of een gelijkspel is het afwenden van rechtstreekse degradatie nog niet zeker, omdat Roda op de 33ste speeldag zakte naar de laatste plaats en zodoende afhankelijk is van naaste concurrenten FC Volendam, De Graafschap en ADO Den Haag.

Degradatie zou het donkerste hoofdstuk betekenen in een boek over dit seizoen dat verder toch al bol staat van de ellende. Een ontslagen trainer, teleurstellende resultaten, een op handen zijnde fusie, bedreigingen vanwege diezelfde fusie, een afgeblazen fusie,vechtende spelers; niets bleef de Limburgse club bespaard.

De Limburgers kwamen deze jaargang op diverse momenten tot de conclusie dat het zo niet verder kon. Eerst waren het de tegenvallende resultaten die de clubleiding deden besluiten trainer Raymond Atteveld op non-actief te stellen. Veel effect sorteerde deze maatregel niet. Integendeel zelfs, want de voorheen zo trotse subtopper zakte de maanden die volgden steeds verder weg.

Waar de ploeg zichzelf steeds voorhield dat het op de korte termijn zeker goed zou komen, was het de clubleiding die verder keek dan de huidige jaargang. Om mee te kunnen blijven doen in de eredivisie was bundeling van de krachten nodig, waardoor de fusiebesprekingen met Fortuna Sittard geopend werden. Een schok voor beide supportersgroepen, die zich fel verzetten tegen de op handen zijnde fusie. Hierbij werden de grenzen van het toelaatbare meer dan eens overschreden, maar de bestuurders van beide clubs bezweken niet onder de terreur van een klein deel van de achterban.

Roda JC en Fortuna Sittard zouden volgend seizoen samen verder gaan onder de naam Sporting Limburg, was enkele weken geleden het langverwachte nieuws vanuit de zuidelijke provincie. De verrassing was groot toen niet veel later de samensmelting van beide clubs alweer op losse schroeven kwam te staan. Een financiële kwestie staat de fusie tot op heden in de weg.

Alle goede bedoelingen voor de lange termijn ten spijt, lijkt de fusie wel eens te laat kunnen komen voor de geel-zwarten. Met een Feyenoord dat strijdt voor een plaats in de play-offs om Europees voetbal als tegenstander op de laatste speeldag is het in zijn geheel niet ondenkbaar dat de Limburgers in De Kuip hun voorlopig laatste wedstrijd in de eredivisie zullen spelen. Het zou de absolute climax betekenen van een seizoen barstensvol ellende.

Feyenoord – Roda JC
Zondag 10 mei om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Blom

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Landzaat, Bahia, De Cler; Fer, Bruins (Tomasson), Van Bronckhorst; Wijnaldum, Makaay en Biseswar.
Roda JC: Castro; Linssen, De Fauw, Kah, De Jong; Delorge, Meeuwis, Vormer, W. Janssen; Cissé (Schors) en Oper.

STATISTIEKEN

THUIS
20/04/2008 Feyenoord - Roda JC 3-0
04/03/2007 Feyenoord - Roda JC 1-1
22/01/2006 Feyenoord - Roda JC 0-0
13/03/2005 Feyenoord - Roda JC 4-1
28/03/2004 Feyenoord - Roda JC 3-0

UIT
02/11/2008 Roda JC - Feyenoord 0-4
16/09/2007 Roda JC - Feyenoord 1-3
29/10/2006 Roda JC - Feyenoord 1-2
20/11/2005 Roda JC - Feyenoord 2-3
17/10/2004 Roda JC - Feyenoord 0-2

EN VERDER
> Feyenoord is over de laatste 10 duels gemeten de beste ploeg in de Eredivisie. De club haalde daarin 21 punten.
> Roy Makaay wordt net als vorig seizoen clubtopscorer van Feyenoord. Hij staat op 14 goals en zijn ‘naaste belager’ Jon Dahl Tomasson staat op 9.
> Roda JC is één van vijf ploegen die nooit degradeerden uit de Eredivisie. De anderen zijn Ajax, Feyenoord, PSV en FC Utrecht.