FEYENOORD ONDANKS NEDERLAAG NAAR PLAY-OFFS

Feyenoord heeft zondag ondanks een 2-3 nederlaag in de laatste competitiewedstrijd tegen Roda JC een plaats in de play-offs veilig gesteld. Doordat de directe concurrenten NAC Breda, FC Utrecht en Vitesse onderuit gingen, behoudt Feyenoord de zevende plaats. Dit betekent dat Feyenoord aanstaande donderdag de play-offs opent met een uitwedstrijd tegen NAC Breda. Roy Makaay tekende zondag voor beide Feyenoord-treffers. Dwight Tiendalli en invaller Kevin Hofland kregen de rode kaart, terwijl ook Roda-trainer Harm van Veldhoven in de slotfase van het veld werd gestuurd. Roda JC voorkwam dankzij de zege rechtstreekse degradatie.
Het had er zondag kort voor de aftrap alle schijn van dat de uitverkochte Kuip een heerlijke voetbalmiddag tegemoet zou gaan. In de wetenschap dat Feyenoord bij winst of gelijkspel zeker zou zijn van een plaats in de play-offs en dat na afloop een toetje zou volgen in de vorm van het afscheid van Gerard Meijer, zat de sfeer er in het stadion al goed in. Dat gevoel werd nog eens versterkt door de kampioenenparade kort voor de wedstrijd en een stralend zonnetje.

Alle goede bedoelingen ten spijt zat Feyenoord vanaf de eerste minuut niet lekker in de wedstrijd. De Rotterdammers kwamen nauwelijks in de buurt van het vijandelijke doel en het enige wapenfeit kwam via een kopballetje van Leroy Fer dat over ging.

Roda JC, dat als rode lantaarndrager moest winnen om nog kans te maken op lijfsbehoud, toonde zich een stuk feller en loerde er constant op om de snelle spitsen Anouar Hadouir en Sekou Cissé in stelling te brengen. Dit leverde na krap een kwartier spelen een grote kans op, toen de bezoekers een vrije trap snel namen en zo de Feyenoord-defensie op het verkeerde been zetten. Cissé kon zodoende vrij op het doel van Henk Timmer af, maar schoot voorlangs.

Nog in dezelfde minuut ontsnapte Cissé op het randje van buitenspel andermaal aan de aandacht van de defensie en zag wederom een vrijwel leeg veld voor zich. Ditmaal koos hij ervoor Timmer te omspelen in plaats van te schieten, waarna hij in alle vrijheid binnen kon tikken: 0-1.

Het was de wake-up call die Feyenoord nodig had, want plots werd er meer strijd en inzet getoond. Ook kregen de Rotterdammers in het vervolg kleine kansjes, door een schot van Georginio Wijnaldum (over), een voorzet van Diego Biseswar die vervaarlijk richting doel krulde en een schotje van Giovanni van Bronckhorst voorlangs.

Desondanks werd het leed voor Feyenoord ruim vijf minuten na de openingstreffer nog iets groter, toen Dwight Tiendalli in de fout ging. De verdediger wachtte bij een terugspeelbal te lang op de uitkomende Timmer. Het gevolg was dat Tiendalli aan de noodrem moest trekken toen Hadouir plots achter hem opdook, wat een strafschop en een rode kaart opleverde. De inzet van elf meter werd vervolgens feilloos  benut door Marcel Meeuwis.

Zo werd een doemscenario al snel werkelijkheid in De Kuip. Feyenoord moest tenminste negende worden om de play-offs te halen, maar had dit met de 0-2 tussenstand niet meer in eigen hand. Het noopte Leon Vlemmings ertoe om al tien minuten voor rust in te grijpen en Michael Mols in de ploeg te brengen voor meer stootkracht. Tien minuten eerder was Feyenoord al genadig weggekomen toen Hadouir dicht voor het doel van Timmer voorlangs schoot.

Na rust stond er een ander Feyenoord op. Hoewel de tussenstanden op de andere velden niet zorgwekkend waren, was Feyenoord vastbesloten het lot in eigen handen te houden. Met slechts drie mandekkers achterin, kozen de Rotterdammers vol voor de aanval en dit leverde het gewenste resultaat op.

Al drie minuten na rust zag Biseswar een inzet van dichtbij van de lijn gered worden door verdediger Vincent Lachambre, waarna de druk op het doel van Roda aanhield. Weliswaar werden de bezoekers nog eenmaal gevaarlijk, toen Pa Modou Kah na tien minuten in de tweede helft een vrije trap van Lachambre net naast kopte, maar drie minuten later stond de aansluitingstreffer al op het scorebord.

Die kwam voor een deel op het conto van Mols, die een pass van achteruit listig doorkopte richting Makaay. De spits twijfelde niet en schoot uit de draai met links direct in de korte hoek: 1-2.

Daarmee leek de jacht geopend op de gelijkmaker, ware het niet dat de ruimtes achterin bij Feyenoord steeds groter werden. Bijna elke aanval werd gevolgd door een snelle counter van de tegenpartij. Twintig minuten voor tijd leek dat de 1-3 op te leveren, maar Willem Janssen raakte het zijnet. Een minuut later was het wél raak, toen Laurent Delorge bij een soortgelijke counter Hadouir vrij voor het doel zette.

De wedstrijd was daarmee nog niet gespeeld, want een handsbal van Kah in het strafschopgebied bracht Feyenoord terug in de race. Makaay mocht van elf meter aanleggen voor zijn tweede van de middag en zestiende van het seizoen en schoot onberispelijk raak.

Het laatste beetje hoop dat Feyenoord had om in de slotfase nog een gelijkspel uit het vuur te slepen, kreeg vijf minuten voor tijd nog een flinke knauw, toen invaller Kevin Hofland wegens een vermeende elleboogstoot met een discutabele rode kaart van het veld werd gestuurd.

Desondanks was de grootste kans voor het laatste fluitsignaal nog voor Makaay. De aanvaller passeerde van dichtbij doelman Bram Castro, maar zag de bal voor de tweede paal langs over de achterlijn rollen.

Feyenoord – Roda JC 2-3
14’ 0-1 Cissé
20’ 0-2 Meeuwis (str.)
56’ 1-2 Makaay
70’ 1-3 Hadouir
75’ 2-3 Makaay (str.)