Fanshop
Fanshop

BEEN: ‘DOELSTELLING IS EUROPEES VOETBAL’

Mario Been stapte zondagochtend na de eerste training als een van de laatste van het trainingsveld voor De Kuip. Voordat hij daarna de poorten van het stadion had bereikt – een wandelingetje van hooguit vijftig meter - was hij dik tien minuten verder. De reden waren honderden supporters die met hem op de foto wilden, zijn naam scandeerden en een handtekening vroegen. Het was tekenend voor het enthousiasme waarmee Been zondag welkom werd geheten door de supporters. ‘Die ontvangst was ongelofelijk mooi’, zei Been later op de dag op zijn eerste persconferentie als trainer van Feyenoord.
Been maakte al eerste trainingen mee als supporter, speler en assistent-trainer, maar nu hij zelf als hoofdtrainer het veld opstapte gaf hem dat een extra speciaal gevoel. ‘Er ging wel iets door mee heen. Ontroerd is wel het goede woord, ja. Aan de ene kant ben ik verbaasd dat er na vorig jaar, vanochtend toch weer 8 tot 10 duizend supporters op de eerste training afkomen, maar aan de andere kant ken ik Feyenoord ook. Deze club leeft enorm onder de mensen. Ik hoop dat ik deze mensen het respect voor de club terug kan geven.’Tekenend voor de trouwheid van de supporters is volgens Been ook dat er al 35.000 seizoenkaarten zijn verkochten, terwijl Dani Fernández tot dusver de enige versterking is.

‘Laat staan als we ons dadelijk echt hebben versterkt, dan moet er haast een derde ring op het stadion’, glimlachte hij.

De trainer maakte op de persconferentie bekend dat hij eerder op de dag van technisch adviseur Leo Beenhakker te horen had gekregen dat er daadwerkelijk ruimte is voor versterkingen de komende weken. ‘Daarbij gaat het om bedragen die ik niet elke dag in mijn zak heb zitten’, zei Been.

Speerpunten zijn een rechter centrale verdediger en een aanvaller. ‘Misschien ook nog een keeper, afhankelijk van wat er voor handen is’, voegde de trainer daaraan toe. ‘En anders gaan we het met de drie keepers die we nu hebben doen en mogen ze uitvechten wie er op 2 augustus (de eerste competitiewedstrijd tegen NEC, red.) onder de lat staat.’

Volgens Been heeft Feyenoord ‘niet gek veel versterkingen’ nodig om de club daar te krijgen waar hij wil. ‘Dit is niet een elftal om troosteloos in het rechterrijtje te hangen. Er zal gewerkt en gewonnen moeten worden. Deze ploeg moet elk jaar om Europees voetbal strijden. Dat moet de doelstelling zijn.’ De trainer voegde daaraan toe dat de doelstelling pas echt kan worden vastgesteld als Feyenoord zich mogelijk nog verder weet te versterken.