FEYENOORD OVERTUIGT BIJ LAATSTE TEST

Feyenoord heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen afgesloten met een overtuigende 3-0 zege op Sampdoria. De Rotterdammers maakten voor het eerst deze voetbaljaargang hun opwachting voor eigen publiek en stelden de ruim voor de helft gevulde Kuip niet teleur. Dankzij een indrukwekkende eerste helft was bij rust de eindstand al voor het grootste deel bepaald via doelpunten van Leroy Fer en Luigi Bruins, waarna Jonathan De Guzman kort voor tijd de 3-0 liet aantekenen. De Guzman maakte evenals Tim Vincken en Ron Vlaar voor het eerst weer zijn opwachting in De Kuip na maanden van blessureleed.
Supporters die zondagmiddag nog eens terugdachten aan de laatste wedstrijd van Feyenoord in De Kuip tegen NAC Breda, zullen zich tijdens het duel met Sampdoria misschien eens in de ogen hebben gewreven. Maakte Feyenoord in de laatste wedstrijd van het afgelopen seizoen een tamme indruk en verloor het kansloos met 0-4 van de ploeg Breda; zondag werd Sampdoria bij vlagen weggespeeld.

Met de nieuwelingen Sekou Cissé en Dani Fernandez voor het eerst in Feyenoord-shirt in De Kuip, werden al vanaf de eerste minuut de intenties van de Rotterdammers duidelijk, toen Andwélé Slory jacht maakte op verdediger Luciano Zauri. Slory pakte de bal van hem af en ging uiteindelijk neer in het zestienmetergebied, zonder dat het een strafschop opleverde.

Het was tekenend voor de spelopvatting van Feyenoord, dat constant pressie zette op de Italiaanse defensie, die daar bij vlagen geen raad mee wist. De bezoekers waren bovendien nauwelijks bij machte om in de buurt van het doel van Darley te komen, waardoor het gevaar beperkt bleef tot wat afstandschoten en vrije trappen.

Aan de andere kant vormde vooral Cissé een plaag voor zijn directe tegenstander. De Ivoriaan liep Marius Stankevicius verschillende keren voorbij alsof hij er niet stond en bleek ook een aardige voorzet in huis te hebben. Dit liet hij bijvoorbeeld na een halfuur spelen zien, toen Andwélé Slory bij de tweede paal de bal net over werkte. Eerder had Cissé de doelman op de proef gesteld met een vlammend schot dat net over ging.

Tegen die tijd was de score al geopend door Leroy Fer, die tien minuten eerder een hoekschop van Giovanni van Bronckhorst precies op zijn voorhoofd had gekregen en binnen knikte. Twintig minuten later bepaalde Luigi Bruins vanaf de penaltystip de ruststand op 2-0. De strafschop was het resultaat van redding met de hand van verdediger Marco Rossi op een schot van Roy Makaay, waar de Italiaan de rode kaart voor kreeg.

Feyenoord begon zo met een man meer en een comfortabele voorsprong aan de tweede helft, maar liet desondanks het tempo na rust wat zakken. De Rotterdammers consolideerden de voorsprong en zorgden slechts via een vrije trap van Giovanni van Bronckhorst die op de kruising uiteen spatte voor wat vuurwerk.

Toch had de thuisploeg contant het beste van het spel, waardoor het devies voor Sampdoria vooral tegenhouden was. Dit ging de Italianen na rust beter af dan in de eerste helft, al moest de ingevallen doelman Vincenzo Fiorello nog geregeld in actie komen. Bijvoorbeeld toen Diego Biseswar na een uur spelen doorbrak over de linkerflank en Cissé voor het doel bereikte. De Ivoriaan kapte en draaide, maar kreeg de bal niet tussen de palen. Makaay kwam daarop een stap te laat voor de rebound.

Desondanks kreeg Feyenoord een kwartier voor tijd een grote mogelijkheid om de score verder uit te breiden, toen Karim El Ahmadi pootje werd gehaakt in het strafschopgebied door Daniele Gastaldello. Invaller Tim Vincken, die op 22 april 2007 zijn laatste competitiewedstrijd in De Kuip speelde, ging achter de bal staan, maar zag zijn schot gestopt worden.

De 3-0 zou er kort voor tijd alsnog komen, toen een vloeiende aanval over verschillende schijven bij Biseswar in de voeten kwam. De aanvaller dreigde, zag Karim El Ahmadi slim over zijn voorzet heenstappen, waarna De Guzman met een krachtig schot de eindstand bepaalde.

Feyenoord – Sampdoria 3-0
19’ 1-0 Fer
40’ 2-0 Bruins (strafschop)
87’ 3-0 De Guzman

Scheidsrechter: Wiedemeijer

Geel: El Ahmadi, Cassano
Rood: Rossi

Bijzonderheden: Vincken mist strafschop