Fanshop
Fanshop

BEEN HEEFT STRIJDPLAN VOOR COMPETITIEOPENING KLAAR

Nu de voorbereiding erop zit en voor Feyenoord komende zondag de eredivisie van start gaat, is de tijd van zoeken en uitproberen definitief voorbij voor Mario Been. De oefenmeester bleef tijdens de oefencampagne steeds maar weer herhalen dat het richting de seizoensopening tegen N.E.C. vooral een kwestie van keuzes maken zou worden, keuzes die hij inmiddels gemaakt heeft. ‘Niemand in deze selectie verdient het op dit moment om op de tribune te zitten’, zei Been. ‘Maar doordat afgezien van Erwin Mulder niemand er lang uit is, zullen we daar wel keuzes in moeten maken. Die luxe hebben we.’
Been is er al wel uit wie er tegen de Nijmegenaren aan de aftrap zullen verschijnen. De coach houdt onder de lat vast aan Darley. ‘Hij heeft het goed gedaan en is op dit moment mijn eerste keeper’, zei hij. De jonge Braziliaan was door blessures van Rob van Dijk en Mulder de voorbije weken de enige fitte keeper in de eerste selectie. ‘Cruijff zei al dat elk nadeel zijn voordeel heeft’, aldus Been. ‘Dus wie weet staat er wel iets heel moois te gebeuren.’

Darley heeft zondag André Bahia en Ron Vlaar voor zich als centrale verdedigers. Laatstgenoemde speelt tegen N.E.C. zijn eerste competitiewedstrijd in bijna twee jaar. Been verwacht dat Vlaar heel de wedstrijd kan spelen. ‘Ron heeft soms nog wat last van stijfheid, maar ik hoor hem niet klagen’, zei hij. ‘Hij heeft overzicht, toont initiatief en brengt rust en lengte met zich mee. Het is erg mooi dat Ron terug is.’

Opvallendste afwezige aan de aftrap tegen N.E.C. is Luigi Bruins. De Rotterdammer speelde heel de voorbereiding als aanvallende middenvelder, maar moet die plek nu afstaan aan Jon Dahl Tomasson. De Deen krijgt de voorkeur vanwege de agressiviteit die hij in het elftal brengt, legde Been uit. ‘Bruins heeft het goed gedaan, net als Jonathan de Guzman tijdens zijn invalbeurten. Maar we moeten kiezen, we beschikken over een sterke bank. Tijdens de voorbereiding is gebleken dat we niet zwakker worden als er iemand invalt en dat is een goed teken.’

Tijdens de voorbereiding was er op de laatste dag van het trainingskamp in Limburg een duidelijk breekpunt te zien. Feyenoord speelde die dag een zwakke eerste helft tegen VVV Venlo, iets wat na de rust recht werd gezet. ‘De eerste helft van die wedstrijd was lamlendig’, keek Been terug op de voorbereiding.

Het contrast met het optimisme waarmee de Rotterdammers drie weken later naar de start van de competitie toewerken, is groot. ‘Ik ben ongelofelijk tevreden over hoe het ging’, zei de oefenmeester over de training van vrijdagochtend. ‘Ik heb gezien wat ik wil zien, een heel ander Feyenoord. Als ik dan zie hoe de beoogde basiself bij de rust van de afsluitende partij al met 3-0 voorstaat, dan denk ik dat onze keuzes gerechtvaardigd zijn.’

Kevin Hofland is geschorst voor de wedstrijd van komende zondag. De verdediger kreeg in de laatste reguliere competitiewedstrijd van vorig seizoen tegen Roda JC de rode kaart en miste daardoor ook al beide play-off duels met NAC.


DE TEGENSTANDER

Het zat NEC niet mee tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen, dat komend weekend officieel van start gaat. De Nijmegenaren zagen in de eindfase van de oefencampagne liefst drie vriendschappelijke wedstrijden in het water vallen, waarbij het afgelaste treffen met het Belgische Germinal Beerschot Antwerpen de naarste smaak achterliet in de Gelderse monden. Lieden uit de Vlaamse stad misdroegen zich zó ernstig in de aanloop naar het duel, dat voordat er ook maar een bal gerold had, werd besloten om niet te spelen.

In de nasleep van de dramatische dag werd besloten om een week later niet af te reizen naar België voor een oefenwedstrijd tegen KV Mechelen, om in dezelfde week een duel met FC Dordrecht gestaakt te zien worden vanwege noodweer. Gevoetbald werd er uiteindelijk wel door NEC, dat allerijl ingelaste oefenduels met Kasimpasa en Telstar winnend afsloot.

Zo kregen de vaste volgers van de Nijmegenaren te zien wat Dwight Lodeweges, de opvolger van Mario Been, voor ogen heeft met zijn nieuwe ploeg. De van PSV overgekomen oefenmeester kiest ervoor om met drie spitsen te spelen, waarbij voor de van KV Mechelen overgekomen Bjorn Vleminckx een grote rol is weggelegd. NEC betaalde nog nooit zo veel geld voor een speler als voor de Belg, die qua uiterlijk én speelstijl het nodige weg heeft van oud-Feyenoorder Dirk Kuyt.

NEC is de afgelopen zomer op transfergebied een andere koers gaan varen dan de afgelopen seizoenen. Werden voetballers eerst nogal eens op huurbasis naar De Goffert gehaald, deze zomer verbonden spelers zich stuk voor stuk voor langere tijd aan de Nijmeegse club. Met Niels Wellenberg kwam er een ervaren rechtsback over van FC Twente, maar verder investeerde NEC louter in jonge en talentvolle spelers.

In het kielzog van Vleminckx streken ook Rens van Eijden (PSV), Rick ten Voorde (FC Emmen) en Erton Fejzullahu (Mjällby AIF, Zweden) neer in Gelderland. Van Eijden kan centraal in de defensie direct rekenen op een basisplaats, net als Vleminckx in de punt van de aanval. De nog piepjonge Ten Voorde zal zich via invalbeurten moeten bewijzen, terwijl de kans groot is dat Fejzullahu zijn plek in het elftal van Lodeweges snel zal vinden.

Zo verschijnt er komende zondag in De Kuip een heel ander NEC aan de aftrap dan de ploeg waarmee toenmalig NEC-coach Been een klein jaar geleden een 0-2 overwinning op Feyenoord boekte. Gezien de resultaten in de serieuze oefenwedstrijden lijkt het nieuwe NEC klaar voor een nieuw seizoen eredivisievoetbal.

Feyenoord – N.E.C.
Zondag 2 augustus om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Darley; Fernández, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst (De Cler); El Ahmadi, Tomasson, Fer; Wijnaldum, Makaay en Cissé.
Vermoedelijke opstelling NEC: Babos; Wellenberg, Van Eijden, Zomer, El-Akchaoui; Kivuvu, Schöne, Davids; Saidi, Vleminckx en El Kabir.

Lees verder voor statistieken.