Fanshop
Fanshop

BEEN WIL PROGRESSIE ZIEN TEGEN VITESSE

De Feyenoord-spelers waren daags na de wedstrijd van afgelopen zondag tegen N.E.C. unaniem in hun oordeel over het verloop van het duel met de Nijmegenaren. Het resultaat vergoedde alles, maar het vertoonde spel was afgezien van enkele fasen nog niet op het gewenste niveau. ‘Belangrijkste was dat we het speelveld te lang hielden’, keek ook Mario Been vrijdag terug. ‘Op het middenveld kwamen we te vaak met twee tegen drie te staan, vooral doordat we niet juist druk zetten. De jongens erkennen dat ook en we zullen dat tegen Vitesse beter moeten doen.’
De oefenmeester voegde er direct aan toe tijdens de seizoensopening bij vlagen ook een ‘enorm goed’ Feyenoord te hebben gezien, vooral ook na de 2-0 van Leroy Fer. ‘Dat doelpunt werkte bevrijdend en daaraan zie je dat er toch ook nog heel veel druk op het elftal staat’, zei Been. ‘Dat zie je bij andere ploegen ook bij de eerste wedstrijd, maar de jongens zullen daar toch mee om moeten leren gaan.’
 
Feyenoord gaat komende zondag op bezoek bij een Vitesse dat tijdens de eerste speelronde twee gezichten liet zien. Been zag de eerste helft tegen Willem II een laks Vitesse, terwijl het na de rust wel tot de nodige mogelijkheden kwam. ‘Het is een goede ploeg met heel veel voetbal erin’, zei Been. ‘Ze hebben een uitstekend middenveld en met Lasse Nilsson en Santi Kolk ook nog twee goede aanvallers. De vraag is of de balans juist is, maar dat is iets waar ik me gelukkig niet druk over hoef te maken.’
 
Been hoefde zich in de aanloop naar het duel met Vitesse door blessures van Darley en Giovanni van Bronckhorst slechts zorgen te maken over invulling van de positie onder de lat en links in de defensie. Rob van Dijk keept tegen Arnhemmers net als tijdens de tweede helft tegen N.E.C., terwijl Tim de Cler de logische vervanger van Van Bronckhorst is. ‘Tim heeft aan het begin van de voorbereiding een heel goede indruk gemaakt en viel daarna door wat kleine blessures wat terug’, zei Been. ‘Hij is nu weer honderd procent fit en dit is voor hem een fantastische kans om het weer te laten zien.’
 
Delicater is de invulling van de positie van linkercentrale verdediger. Been beschikt met André Bahia en Kevin Hofland over twee opties en werd door de terugkeer van laatstgenoemde na een schorsing geconfronteerd met een lastige keuze. Een keuze die voorlopig in het voordeel van de Braziliaan is beslecht. ‘André heeft het goed gedaan tegen N.E.C. en is een ongelofelijk goede mandekker’, besloot Been. ‘Het zijn twee totaal verschillende type verdedigers, Kevin is in de opbouw weer iets sterker. Kevin gaat goed met de situatie om en doet gewoon zijn best. Hij accepteert de keuze van de trainer.’
 
DE TEGENSTANDER
 
Vaak als Nicky Hofs afgelopen zomer de sportpagina’s van dagblad De Gelderlander opensloeg, keek hij zichzelf recht in de ogen. De middenvelder was wekenlang de hoofdpersoon in een transfersoap die de supporters van Vitesse nogal eens in verwarring zal hebben gebracht. Het ene moment leek Hofs definitief terug te keren naar het Gelredome, een dag later zou hij volgens de kranten met zijn gedachten vooral bij een buitenlands avontuur zitten.
 
De geboren Arnhemmer kwam als kleine jongen terecht in de jeugdopleiding van Vitesse en bleek al snel een van de grootste talenten van de club. Hofs debuteerde op jonge leeftijd in het eerste elftal en na enkele seizoenen wist Feyenoord de aanvallende middenvelder naar Rotterdam te halen. Hofs speelde er goede wedstrijden, maar wist mede door blessures nooit een onomstreden status af te dwingen.
 
Het noopte hem vorige zomer tot het kiezen voor een tijdelijke terugkeer naar zijn jeugdliefde Vitesse, waar hij direct weer een van de belangrijkste spelers werd. De clubleiding van de Arnhemmers wilde de middenvelder in de aanloop naar dit seizoen dan ook maar wat graag definitief terughalen, maar ergens tussen Vitesse, Feyenoord en Hofs bleef er lange tijd een kink in de kabel zitten.
 
En zo kwam het dat Hofs zich eind juni in Rotterdam meldde voor de drukbezochte eerste training, waar hij merkte nog altijd populair te zijn bij het legioen. Maar terwijl Feyenoord op trainingskamp ging naar Limburg, bleef Hofs in afwachting van zijn transfer achter in Rotterdam, waar hij meetrainde met het beloftenelftal. Uiteindelijk koos Hofs eieren voor zijn geld en zette zijn handtekening onder een tweejarige verbintenis met Vitesse. Het seizoen kon voor Hofs definitief beginnen.
 
Hij zal zich even achter zijn oren hebben gekrabd toen hij afgelopen zaterdagavond in Tilburg aan alle kanten voorbij werd gelopen door Willem II, dat het volgens trainer Theo Bos ‘onthutsend zwakke’ Vitesse de eerste helft op alle fronten de baas was en een terechte 2-0 voorsprong nam. Gelukkig voor Hofs en zijn clubgenoten wist de Arnhemse ploeg zich na de rust te herstellen, maar meer dan enige hoop leverde dit niet op. Het offensief kwam te laat, waardoor Vitesse de competitie opende met een 3-1 nederlaag.
 
Het probleem van de Arnhemmers lijkt voornamelijk in de breedte van de selectie te zitten, want ten opzichte van vorig seizoen zijn alleen Sinan Kaloglu en Calvin Jong-A-Pin nieuw bij Vitesse. De overige aanwinsten zijn voetballers die vorig seizoen al op huurbasis in het Gelredome speelden en jeugdspelers, terwijl met onder meer Ricky van Wolfswinkel, Nicky Kuiper, Sébastien Sansoni, Abubakari Yakubu en Mads Junker heel wat talent en ervaring vertrok.
 
De basisopstelling van Vitesse is met een grote kern Nederlandse spelers en enkele buitenlandse aanvullingen degelijk, maar met daarachter vrijwel alleen jong talent is de selectie wat aan de smalle kant. Het is voor de Arnhemmers te hopen dat het lang gevrijwaard blijft van blessures en schorsingen, anders zou het gebrek aan ervaren vervangers de ploeg van Bos wel eens op kunnen gaan breken.
 
Vitesse – Feyenoord
Zondag 9 augustus om 12.30 uur in het Gelredome
 
Scheidsrechter: Kuipers
 
Vermoedelijke opstellingen:
Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, J. Drost, Van der Struijk; Claudemir, Molhoek, Hofs, Stevanovic; Kolk en Nilsson.
Feyenoord: Van Dijk; Fernández, Vlaar, Bahia, De Cler; El Ahmadi, Tomasson, Fer; Wijnaldum, Makaay en Cissé.
 
STATISTIEKEN
 
UIT
30/11/2008 Vitesse - Feyenoord 1-1
07/10/2007 Vitesse - Feyenoord 0-1
01/04/2007 Vitesse - Feyenoord 0-1
15/01/2006 Vitesse - Feyenoord 0-1
29/08/2004 Vitesse - Feyenoord 1-1
 
THUIS
01/03/2009 Feyenoord - Vitesse 2-2 
17/02/2008 Feyenoord - Vitesse 1-0
05/11/2006 Feyenoord - Vitesse 2-1
06/11/2005 Feyenoord - Vitesse 0-0

23/01/2005 Feyenoord - Vitesse 1-2