TOMASSON SCHIET FEYENOORD NAAR ZWAARBEVOCHTEN ZEGE

Feyenoord heeft zondag een zwaarbevochten zege op Heracles Almelo geboekt. Een doelpunt van Jon Dahl Tomason dik een kwartier voor tijd bleek voldoende om met de drie punten uit het Polman Stadion te vertrekken: 0-1. Dankzij de zege blijft Feyenoord vooralsnog ongeslagen in de eredivisie, terwijl de ploeg nog geen doelpunt tegen heeft gekregen. Sekou Cissé moest zondag kort voor rust naar de kant met een blessure aan zijn bovenbeen.

Feyenoord kende de eerste helft met name de nodige problemen in de opbouw. Het ontbrak de Rotterdammers aan zorgvuldigheid in de passing, waardoor keer op keer knullig balverlies werd geleden. Het gevolg was dat Heracles, dat met Everton en Willy Overtoom de nodige snelheid in de voorhoede had, keer op keer kon gokken op de tegenaanval.

Echt grote kansen leverde het de eerste twintig minuten desondanks nauwelijks op voor de thuisploeg, omdat het ontbrak aan scherpte in de voorhoede. Hetzelfde kon gezegd worden van Feyenoord, dat via Andwélé Slory en Giovanni van Bronckhorst kansjes kreeg in de openingsfase. Slory raakte een voorzet van Jonathan De Guzman echter volledig verkeerd met zijn hoofd, terwijl Van Bronckhorst een mislukt afstandschot zacht naast zag rollen.

Afgezien van de snelheid van Everton en Overtoom had Heracles met de lengte van onder meer Bas Dost en Mark Looms nog een wapen in huis. Het maakte dat elke dode spelsituatie met samengeknepen billen werd afgewacht door Feyenoord.

Bovendien stond Dost met zijn lengte na dik twintig minuten aan de basis van de grootste kans van de eerste helft. De aanvaller legde een bal van achteruit met zijn hoofd terug op Willy Overtoom. Hij haalde hierop direct uit, maar zag zijn schot gered worden door een knappe reflex van Rob van Dijk. Tien minuten voor rust was het Dost die dit keer zelf een poging waagde. Een kopbal op aangeven van Juha Hakola ging langs Van Dijk en de doellijn, maar de aanvaller bleek in buitenspelpositie te staan.

Feyenoord lukte het ondertussen maar niet om in het eigen spel te komen. Mario Been had vooraf gegokt op de snelheid van Slory, Sekou Cissé en Jon Dahl Tomasson, maar juist de voorhoede bleek te statisch om voor verrassingen te zorgen. Slechts eenmaal in de eerste helft leverde een diepe bal echt gevaar op. Slory gebruikte hierbij goed zijn lichaam om richting doel op te stomen, maar zag zijn loeiharde schot eindigen op het lichaam van Martin Pieckenhagen.

Na rust werden de ruimtes op het veld langzaam maar zeker steeds groter, waardoor de wedstrijd een stuk aantrekkelijker werd dan in de eerste helft. Het spel bleef echter aan beide kanten te slordig, waardoor uitgespeelde aanvallen nauwelijks te zien waren.

Beide ploegen moesten het daardoor vooral hebben van dode spelsituaties en niet zonder gevaar. Zo mocht Jonathan De Guzman kort na rust aanleggen voor een vrije trap die net naast ging en zag Jon Dahl Tomasson een omhaal na een kopbal van Ron Vlaar uit een hoekschop op de lijn gestopt worden door Pieckenhagen. De grootste mogelijkheid aan de andere kant kwam op naam van Overtoom, die een afvallende bal na een vrije trap over zag gaan.

Hoewel de Rotterdammers zo aanvankelijk enkel gevaar wisten te stichten uit vrije trappen en hoekschoppen, was het uiteindelijk een knappe aanval die de wedstrijd besliste. De Rotterdammers hadden na een uur spelen Slory al in stelling gebracht, die de bal panklaar voor gaf op Tomasson. De aanvaller tikte de bal echter voor nagenoeg open doel naast. Tien minuten later kreeg Tomasson een herkansing, toen Slory de bal andermaal bij de tweede paal afleverde. Dit keer was Pieckenhagen al verschalkt, waardoor de Deen alleen nog binnen hoefde te tikken: 0-1.

Heracles probeerde in de slotfase nog iets te forceren met het inbrengen van een extra aanvaller in de vorm van Vojtech Schulmeister, maar Been pareerde dit door Kevin Hofland voor het eerst dit seizoen minuten te laten maken. Het maakte dat Heracles in het laatste kwartier nauwelijks meer gevaarlijk wist te worden.

Heracles Almelo – Feyenoord 0-1

72’ 0-1 Tomasson

Scheidsrechter: Bossen

Geel: Quansah, Dost, Van Bronckhorst, Vlaar, Fer, Hofland