Fanshop
Fanshop

BEEN HEEFT KEUZES TE OVER TEGEN RODA JC

Het grootste probleem dat Mario Been voor zondag heeft, is een luxeprobleem. De trainer heeft 21 fitte spelers tot zijn beschikking voor de wedstrijd tegen Roda JC en heeft dus zelfs voor de bank keuzes te over. ‘De onderlinge verschillen tussen de spelers zijn minimaal, dus het is een enorme weelde om zo’n groep ter beschikking te hebben’, zei Been vrijdag.
Het ziet er naar uit dat de formatie van Feyenoord ten opzichte van de afgelopen wedstrijd op één positie gewijzigd wordt. Kelvin Leerdam staat de rechtsbackpositie af aan Dani Fernández, die volledig is hersteld van een hamstringblessure. Vrijdag tijdens de afsluitende training speelde ook Roy Makaay vanwege afwezigheid van Jonathan De Guzman in de ploeg met hesjes, maar de voorhoede zal zondag waarschijnlijk bestaan uit Andwélé Slory, Jon Dahl Tomasson en Sekou Cissé.

Daarmee kiest Been evenals tegen Heracles Almelo voor veel beweging voorin. ‘Lopende mensen zijn nu eenmaal moeilijker te verdedigen’, legde Been vrijdag uit. ‘We hebben de afgelopen weken een vaste speelwijze ontwikkeld, alleen kan de invulling van de ploeg per week verschillen. Dat is afhankelijk van de vorm van de spelers en de tegenstander.’

Been is in ieder geval tevreden met de speelwijze van zijn ploeg de afgelopen weken. Hoewel de trainer nog wel wat slordigheden in het elftal zag en zijn spelers zich soms nog te ongeduldig toonden, heeft hij goede hoop dat de ingeslagen weg de juiste is. ‘Het is bijvoorbeeld geen toeval dat we nog geen doelpunt tegen hebben gekregen. We hameren telkens weer op een goede veldbezetting. De kansen die we weggeven, zijn vaak het gevolg van onze eigen fouten.’

Als Feyenoord zondag dezelfde strijd levert als in de afgelopen drie wedstrijden en tevens geconcentreerd blijft voetballen, maakt de ploeg een goede kans om resultaat te boeken tegen Roda JC, zo stelt Been. ‘Als we winnen hebben we tien punten uit vier wedstrijden. Dat is het belangrijkste. In De Kuip moeten we bovendien nog iets extra’s kunnen geven, daar zijn alle spelers ook van overtuigd.’

Been kan zondag nog niet beschikken over doelman Darley, die herstellende is van een knieblessure die hij opliep in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Georginio Wijnaldum sluit weer aan bij de wedstrijdselectie, nadat hij is hersteld van een bovenbeenblessure.


DE TEGENSTANDER

Roda JC redde afgelopen seizoen pas op de allerlaatste speeldag het vege lijf in de eredivisie, door Feyenoord te verslaan. Dat het zover moest komen, verbaasde vriend en vijand. Roda JC had namelijk wel degelijk kwaliteit in de groep, alleen wilde dat in de resultaten maar niet tot uitdrukking komen.

Dat had voor een groot deel te maken met een gebrek aan scorend vermogen. De ploeg scoorde afgelopen seizoen 38 maal en hield daarmee qua aantal gemaakte doelpunten slechts drie clubs onder zich. Het was daarom niet verwonderlijk dat deze zomer vooral werd geïnvesteerd in de voorhoede. Zo verwelkomden de Limburgers onder meer Morten Skoubo en Mads Junker, die vorig seizoen nog voor respectievelijk FC Utrecht en Vitesse speelden.

Afgaande op de statistieken nam Roda JC daarmee een zeker risico, aangezien de twee aanvallers de afgelopen seizoenen zich qua doelpuntenproductie nooit in positieve zin wisten te onderscheiden. Skoubo bleef bijvoorbeeld vorig seizoen in twaalf wedstrijden voor FC Utrecht droog staan.

Toch lijkt de gok van Roda tot dusver aardig uit te pakken, te meer omdat de ploeg in de afgelopen drie wedstrijden pas één doelpunt tegen kreeg. Daardoor waren twee treffers van de Limburgers genoeg om met een zege en twee gelijke spelen het seizoen te beginnen. Het maakt Roda JC één van de zeven ploegen in de eredivisie die vooralsnog ongeslagen is.

Door de vijf punten die de Limburgers zodoende tot dusver achter hun naam hebben staan, vinden zij zichzelf terug op de achtste plaats van de ranglijst. De ploeg zal er collectief voor tekenen als dat na 34 wedstrijden nog steeds het geval is. Niet alleen zou het een plek in de play-offs om Europees voetbal opleveren, maar ook zou de ploeg zo definitief het bijna desastreuze afgelopen seizoen achter zich kunnen laten.

Feyenoord – Roda JC
Zondag 23 augustus om16:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Van Sichem

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Van Dijk; Fernández, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; Fer, De Guzman, El Ahmadi; Slory, Tomasson en Cissé.
Roda JC: Castro; De Fauw, Addo, Kah, De Jong; Bodor, Janssen. Linssen, Sutchuin; Hadouir en Junker.

STATISTIEKEN
THUIS
10/05/09 Feyenoord – Roda JC 2-3
20/04/08 Feyenoord – Roda JC 3-0
04/03/07 Feyenoord – Roda JC 1-1
22/01/06 Feyenoord – Roda JC 0-0
13/03/05 Feyenoord – Roda JC 4-1

UIT
02/11/08 Roda JC – Feyenoord 0-4
16/09/07 Roda JC – Feyenoord 1-3
29/10/06 Roda JC – Feyenoord 1-2
20/11/05 Roda JC – Feyenoord 2-3
17/10/04 Roda JC – Feyenoord 0-2