FEYENOORD KOPLOPER NA AFGEMETEN ZEGE OP RODA JC

Feyenoord is zondag door een 4-0 zege op Roda JC koploper van de eredivisie gewonnen. De Rotterdammers hebben evenveel punten als FC Twente, maar beschikken over een beter doelsaldo. Doordat de ploeg van Mario Been voor de vierde keer op rij de nul hield, werd het clubrecord van meeste ‘clean sheets’ sinds de start van de competitie verbroken. Matchwinner werd Jonathan De Guzman, die voor twee fraaie treffers tekende. Sekou Cissé en Jon Dahl Tomasson namen de andere twee doelpunten voor hun rekening. Volgende week staat het duel tussen de twee koplopers op het programma in De Kuip.

Er daalde een luid applaus neer op de Feyenoorders, toen zij zondag bij rust de kleedkamer opzochten. De Rotterdammers hadden in 45 minuten tijd de wedstrijd beslist door met 3-0 afstand te nemen van Roda JC en daar mochten de Limburgers niet eens over klagen.

Al na vier minuten was het uitgerekend Sekou Cissé die de score opende. De aanvaller, die het opnam tegen zijn oude ploeg, troefde Davy de Fauw af in een één tegen één duel en passeerde vervolgens met een slimme schijnbeweging doelman Bram Castro. Het betekende het eerste competitiedoelpunt in Feyenoord-dienst voor Cissé, maar gezien de gemengde emoties die de treffer bij hem teweeg brachten, juichte hij ingetogen.

De voorsprong was verdiend, hoewel het spel van Feyenoord in het eerste halfuur nog te veel slordigheden bevatte. Zo werd er met name op het middenveld te makkelijk balverlies geleden, hoewel dit telkens weer in de defensie hersteld werd.

Zodoende was het eerste schot op doel van de bezoekers pas na een halfuur te zien, toen Anouar Hadouir een poging van afstand waagde, maar de bal over zag zeilen. Vijf minuten later hoefde Rob van Dijk voor het eerst in actie te komen, toen hij een schot van De Fauw redde.

Bij Feyenoord strandde ondertussen menig aanval in de slotfase. Zo kreeg Jonathan De Guzman na een kwartier spelen een bal in het strafschopgebied niet onder controle, terwijl Leroy Fer eerder had verzuimd de tijd te nemen een voorzet aan te nemen en binnen te schieten.

Jon Dahl Tomasson pakte het wat dat betreft beter aan, toen hij na een dik halfuur een voorzet van De Guzman in zijn richting zag komen en besloot direct op doel te koppen. Doelman Castro werd zo geklopt, waarmee Feyenoord een veilige marge van twee treffers op het scorebord zette en Tomasson zelf zijn derde doelpunt van het seizoen achter zijn naam kreeg.

Dat de marge voor rust nog wat groter werd, was voor een groot deel te danken aan Fer. De sterk spelende middenvelder onderschepte een bal op een meter of veertig van het doel, hield een paar tegenstanders van zich af terwijl hij opstoomde richting zestienmetergebied van Roda JC en legde uiteindelijk af op De Guzman. Die zag op 25 meter afstand de doelman voor zijn goal staan en schoot fraai binnen: 3-0.

Feyenoord had Roda JC zo voor rust in de houtgreep, maar raakte desondanks de grip op de Limburgers de tweede helft een beetje kwijt. De Rotterdammers hoopten de wedstrijd op een lagere versnelling uit te kunnen spelen, maar kregen na een krap uur spelen bijna het deksel op de neus.

Roda JC, dat plots makkelijker begon te combineren, kwam er via Hadouir op de rechterflank gevaarlijk uit. De aanvaller gaf goed voor en zag Van Dijk en Ron Vlaar de bal missen, waarna Mads Junker bij de tweede paal verzuimde de opgelegde kans af te maken. Een minuut later kon Hadouir nogmaals over de rechterkant doorkomen. Ditmaal ging hij voor eigen succes, maar zijn schot eindigde in het zijnet.

Het was het laatste gevaar dat Roda kon stichten, want Feyenoord speelde het vervolg van de wedstrijd professioneel uit. De thuisploeg kreeg zelfs nog de beste kans om te scoren, een kwartier voor tijd. Roy Makaay, die vorige week voor het eerst op de bank begon, viel in en sprintte direct naar de punt van de aanval. Daar kreeg hij al gauw een voorzet van Andwélé Slory, maar de bal was te hoog om binnen te kunnen koppen.

Vlak voor tijd zorgde De Guzman alsnog voor Feyenoords eerste treffer van de tweede helft. De middenvelder herhaalde zijn kunstje uit de eerste helft, door een geplaatst schot van afstand schitterend over de doelman in de kruising te liften.

Diego Biseswar kreeg in de slotminuut een opgelegde kans om er 5-0 van te maken, maar hij schoot net naast.

Feyenoord – Roda JC 4-0