MAKAAY REDT VERDIEND PUNT VOOR FEYENOORD

Roy Makaay heeft zondag vanaf de strafschopstip Feyenoord een meer dan verdiend punt bezorgd tegen FC Twente. De bezoekers waren tegen de verhoudingen in een kwartier voor tijd op voorsprong gekomen dankzij Nicky Kuiper, maar invaller Makaay schoot vervolgens in de allerlaatste speelminuut ijskoud een strafschop binnen. Feyenoord bleef dankzij de 1-1 eindstand voor de vijfde keer op rij ongeslagen.

Op papier beloofde het duel met FC Twente een gelijk opgaande strijd te worden en dit werd op het veld ook waarheid. Zo weinig als de ploegen elkaar voor de aftrap op de ranglijst ontliepen, zo klein waren de verschillen op het veld. Beide ploegen wisten een aardig voetballend niveau te halen, maar hielden elkaar tegelijk dusdanig in evenwicht dat er weinig grote kansen te tellen waren.

Al gauw werd duidelijk dat de wedstrijd beslist zou worden door een moment van individuele klasse of een gelukje en Feyenoord maakte daar voor rust het meeste aanspraak op. Met name Andwélé Slory was goed op dreef. Al in de eerste minuut leverde hij een voorzet af, waar Jonathan De Guzman net zijn hoofd niet tegenaan kreeg, waarna Slory tien minuten later de bal oppikte in het strafschopgebied van Twente. Hij creëerde zelf de vrijheid voor een voorzet, die Jon Dahl Tomasson net over kopte.

Op slag van rust kwam de grootste kans van de eerste helft eveneens op naam van Slory. De aanvaller zag een verrassingsschot gevaarlijk indraaien en op de paal eindigen. Sekou Cissé trapte de rebound vervolgens over de deklat. Even eerder had De Guzman, die halverwege de eerste helft een vrije trap knap gered zag worden door Sander Boschker, een afstandschot net naast zien zeilen.

Aan de andere kant van het veld hield Feyenoord evenals in de vier voorgaande wedstrijden betrekkelijk eenvoudig ‘de nul’. Weliswaar leverde elke hoekschop en vrije trap van Twente dankzij de sterke luchtmacht van de Tukkers gevaar op, maar doelman Rob van Dijk hoefde slechts enkele keren handelend op te treden. Het enige serieuze wapenfeit van de bezoekers voor rust was zodoende na tien minuten te zien, toen Dario Vujicevic een afstandschot loste, dat door de Feyenoord-doelman naast werd getikt.

Na rust werd het aantal doelpogingen nog kleiner dan in de eerste helft, maar was de amusementswaarde juist iets hoger. Hoewel er aan beide kanten steeds meer slordigheden in het spel slopen, zetten beide ploegen een tandje bij qua werklust. Twente had hierbij duidelijk moeite om de Feyenoorders af te stoppen, wat resulteerde in een handvol gele kaarten voor de bezoekers en het wegsturen van trainer Steve McClaren wegens commentaar op de leiding.

Volstrekt tegen de verhoudingen in was het desondanks Twente dat een kwartier voor tijd op voorsprong kwam. De ingevallen verdediger Nicky Kuiper kreeg met een gelukje de bal aan de linkerkant en ontweek de inglijdende Georginio Wijnaldum. Vervolgens passeerde hij met een schuiver Van Dijk in de verre hoek.

Mario Been reageerde direct door met Roy Makaay voor Ron Vlaar een extra aanvaller in de ploeg te brengen. Op die manier nam Feyenoord in de slotfase alle risico om de gelijkmaker nog op het scorebord te krijgen, al kon Twente ook nog bijna profiteren van de ruimte die het hierdoor plots kreeg van de Rotterdammers. Zo leek Kenneth Perez de wedstrijd tien minuten voor tijd te beslissen, maar op aangeven van Bryan Ruiz schoot hij op de vuisten van Van Dijk.

Feyenoord had zich zo al bijna neergelegd bij een nederlaag, toen scheidsrechter Roelof Luinge in de slotminuut een overtreding van Douglas bestrafte met een vrije trap op een meter of twintig. Deze werd ingeschoten door Jonathan De Guzman, maar in het strafschopgebied door een verdediger gestopt met een handsbal. Luinge twijfelde niet en legde de bal op de stip.

Uitgerekend invaller Makaay nam achter de bal plaats. Terwijl verdediger Dani Fernandez op eigen helft niet durfde te kijken naar de strafschop, schoot de aanvaller de bal ijskoud langs Boschker en redde zo een meer dan verdiend punt voor Feyenoord.

Feyenoord – FC Twente 1-1

74’ 0-1 Kuiper
90’ 1-1 Makaay (strafschop)

Scheidsrechter: Luinge

Geel: Rajkovic, Nkufo, Perez, Tioté, Douglas, El Ahmadi

Bijzonderheden: 57’ FC Twente-trainer Steve McClaren naar tribune gestuurd wegens commentaar op de leiding.