Fanshop
Fanshop

BEEN: ‘MISSCHIEN WEL DE MOEILIJKSTE WEDSTRIJDEN VOOR ONS’

Mario Been kan zaterdagavond tegen RKC Waalwijk over een vrijwel volledig fitte selectie beschikken. De oefenmeester hoeft slechts de langdurig uitgeschakelde Dani Fernández en de geschorsten Leroy Fer en Denny Landzaat te missen in De Kuip. Afgelopen week zag het er lange tijd naar uit dat Feyenoord meer personele problemen zou hebben, maar Karim El Ahmadi, Sekou Cissé en Diego Biseswar zijn alledrie op tijd hersteld van de lichte klachten waarmee zij kampten.
Met Cissé en Biseswar zijn twee concurrenten links voorin de aanval genoemd, waarbij de Ivoriaan de eerste zeven competitiewedstrijden de voorkeur kreeg boven de Nederlandse jeugdinternational. Tegen NAC Breda moest Cissé met een teenblessure passen en werd zijn positie overgenomen door Biseswar. ‘Diego heeft het de laatste weken goed gedaan en daarom laat ik hem staan’, zei Been.

De oefenmeester gaf aan meer te verwachten van Cissé, die naar achteraf bleek de laatste drie wedstrijden die hij speelde al last had van zijn teen. ‘Maar dan moet hij dat wél zeggen’, verklaarde Been. ‘Dan kunnen we daar rekening mee houden. Ik wil dat Cissé meer dwingend gaat spelen, zoals in zijn tijd bij Roda JC. Maar hij zit er al weer aan te komen. Want als ik hem vrijdagochtend zie trainen, dan denk ik: ja, dat komt wel goed.’

Door de schorsingen van Fer en Landzaat komt Giovanni van Bronckhorst tegen RKC op het middenveld te spelen, waardoor zijn plek links achterin overgenomen zal worden door Tim de Cler. De vleugelverdediger maakt de laatste weken een zeer gedreven indruk en was deze week zichtbaar in zijn sas met de kans die Been hem geeft.

‘Ik heb steeds gezegd dat we iedereen hard nodig zullen hebben dit seizoen’, zei Been. ‘Vorige week moest ik plots een beroep doen op Denny Landzaat en deze week hebben we Tim de Cler nodig. Hij maakt een gretige indruk en krijgt nu de kans te laten zien wat hij waard is.’

Feyenoord neemt het in de maand oktober in de eredivisie achtereenvolgens op tegen RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam en VVV-Venlo, ploegen die op de ranglijst alledrie stukken lager staan dan de Rotterdammers. Been wuifde de suggestie weg dat zijn ploeg wel even negen punten op zal rapen. ‘Natuurlijk moeten wij er niet voor weg lopen dat het ploegen zijn die onder ons staan’, zei hij. ‘Maar dit zijn voor ons misschien wel de moeilijkste wedstrijden. Er zijn voor ons nog geen duels die we makkelijk winnen. We kunnen dan ook niet verder kijken dan RKC. Die wedstrijd is de enige die telt.’

De coach had in de aanloop naar de wedstrijd tegen de Brabanders niets van onderschatting gemerkt binnen zijn selectie. ‘Daar zijn ze professioneel genoeg in’, besloot Been. ‘Ik heb ze wel voorgehouden dat als we uit bij NAC winnen en een week later punten morsen tegen RKC, die overwinning op NAC geen zin heeft gehad. Wij moeten gewoon winnen van RKC, zo simpel is het. Dan komen wij op twintig punten en moet de rest nog maar zien wat ze doen.’

DE TEGENSTANDER

RKC Waalwijk sluit zaterdagavond misschien wel de meest roerige week uit de clubgeschiedenis af in De Kuip. De Brabanders zijn sinds afgelopen maandag stuurloos, nadat het voltallige bestuur van de club opstapte. De bestuurders onder leiding van voorzitter Ad Passier deden dat omwille van het voortbestaan van de club, dat door acute financiële problemen uiterst onder druk staat.

Door plaats te maken bieden de bestuurders de kans aan anderen om de dagelijkse leiding in Waalwijk over te nemen en een doorstart met RKC te maken. Dat zal hard nodig zijn, want de toekomst van de club is nog nooit zo wankel geweest. Binnen een week legde eerst de gemeente Waalwijk beslag op de mediagelden die RKC te goed heeft van de Eredivisie NV, omdat de eredivisionist nog een huurschuld van zeshonderdduizend euro over het vorige seizoen heeft.

Daar kwam afgelopen dinsdag de uitspraak van de arbitragecommissie van de KNVB inzake de transfer van Anthony Obodai van Sparta Rotterdam naar RKC nog bovenop. De commissie van de bond bepaalde dat de Waalwijkers per direct de resterende transfersom van naar verluid ruim twee ton over moeten maken naar Rotterdam-West.

Het zijn bedragen waarover in Waalwijk niet wordt beschikt. Bij het scheiden van de transfermarkt werden nog wel even onder meer de AZ-ers Gijs Luirink en Kemy Augustien op huurbasis gehaald, maar het volledig financieren van een transfer uit het verleden bleek niet mogelijk.

De enige man die RKC lijkt te kunnen redden is Ben Mandemakers, van de gelijknamige keukengigant. Mandemakers is al jarenlang hoofdsponsor in Waalwijk en tevens naamgever van het stadion, maar trok zich vanwege gebrek aan openheid van het bestuur over de financiële situatie terug uit de Stichting Beheer RKC Waalwijk, waarin aandeelhouders van de club verenigd zijn. Inmiddels heeft hij laten weten te zullen vechten voor het voortbestaan van de club en zijn de gesprekken over de invulling van de nieuwe clubleiding in volle gang.

Gelukkig wordt er ook nog gevoetbald in Waalwijk. Na zeven opeenvolgende nederlagen sinds de terugkeer in de eredivisie, werd er afgelopen zaterdagavond voor het eerst gejuicht na afloop van een wedstrijd. Roda JC werd in het Mandemakers Stadion met liefst 4-1 verslagen, onder meer door een doelpunt van Charlison Benschop.

De in Spijkenisse opgegroeide aanvaller is een van de kroonjuwelen binnen de selectie van trainer Ruud Brood. Een kroonjuweel dat al wel verpand is, want bij de verhuur van Luirink en Augustien was het AZ dat een optie tot koop op Benschop wist te bedingen. Voorlopig is hij nog in het geel-blauw van RKC te bewonderen, om te beginnen deze zaterdag in de door hem zo geliefde Kuip.

Feyenoord – RKC Waalwijk
Zaterdagavond 3 oktober om 20.45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Blom

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Van Dijk; Leerdam, Vlaar, Bahia, De Cler; El Ahmadi, De Guzman, Van Bronckhorst; Slory, Tomasson en Biseswar.
RKC Waalwijk: Wevers; Dustley Mulder, Gudde, Luirink, Colin; Obodai, Berger, Varela; Benschop, Idabdelhay en Boerrigter.

STATISTIEKEN

THUIS
28/01/2007 Feyenoord – RKC Waalwijk 3-1
12/03/2006 Feyenoord – RKC Waalwijk 1-1
24/10/2004 Feyenoord – RKC Waalwijk 4-0
21/03/2004 Feyenoord – RKC Waalwijk 1-0
11/05/2003 Feyenoord – RKC Waalwijk 2-1

UIT
15/10/2006 RKC Waalwijk – Feyenoord 2-2
23/10/2005 RKC Waalwijk – Feyenoord 2-1
19/03/2005 RKC Waalwijk – Feyenoord 2-4
21/12/2003 RKC Waalwijk – Feyenoord 0-0
23/11/2002 RKC Waalwijk – Feyenoord 1-0