Pover Feyenoord heeft aan één doelpunt genoeg tegen VVV

Feyenoord heeft zaterdagavond in een matige wedstrijd met 1-0 gewonnen van VVV-Venlo. Een doelpunt van Denny Landzaat halverwege de eerste helft bleek voldoende voor de winst op de ploeg van Jan van Dijk, die dit seizoen pas tweemaal eerder verloor. Feyenoord was voor rust de gevaarlijkste ploeg, maar gaf de tweede helft het heft uit handen. VVV wist echter niet te profiteren, met dank aan doelman Rob van Dijk die Feyenoord tot tweemaal toe op de been hield.

Uitgerekend twee spelers die de afgelopen weken vanaf de bank moesten toezien hoe hun ploeggenoten het er vanaf brachten, stonden aan de basis van het enige doelpunt van de wedstrijd. Roy Makaay, die de spitspositie overnam van de geschorste Jon Dahl Tomasson, werd de diepte in gestuurd en gaf de bal voor vanaf de achterlijn. Doelman Kevin Begois leek de lage voorzet te grijpen, maar liet de bal glippen. Hierdoor kon de instormende Denny Landzaat, die Karim El Ahmadi in de pikorde was gepasseerd, bij de tweede paal binnen schieten.

Het was tekenend voor de manier waarop de ‘nieuwe’ spelers hun plek vonden in het elftal. Weliswaar werd snel duidelijk dat Makaay zijn rol anders invulde dan Tomasson dat de afgelopen weken had gedaan, maar de geroutineerde spits zorgde met slimme loopacties voor rust geregeld voor gevaar. Ook voor Landzaat en Diego Biseswar, die de afgelopen weken eveneens geen basisplaats hadden, gold dat ze zich prima handhaafden.

Desondanks verdiende de eerste helft het predikaat rommelig. Aan strijdlust ontbrak het in beide ploegen niet, maar goed uitgespeelde combinaties waren zelden te zien. Tot aan het eerste doelpunt halverwege de eerste helft, waren bijvoorbeeld enkel Biseswar en Kelvin Leerdam gevaarlijk geweest.

De eerste twijfelde na ruim een kwartier tussen een voorzet en een schot, waardoor de bal tussen de vrijstaande Andwélé Slory en doelman Begois door voorlangs rolde. Leerdam schoot een paar minuten later op de lat, na goed meeverdedigen van Makaay. Aan de andere kant tikte in de tussentijd Sandro Calabro op aangeven van Achmed Ahahaoui net naast.

Na rust toonden de bezoekers zich een stuk brutaler. Het spel van de ploeg die dit seizoen grossiert in gelijke spelen werd een stuk opportunistischer. Hoewel VVV desondanks nauwelijks grote kansen creëerde, bleef daardoor het gevaar van een plotselinge gelijkmaker in de lucht hangen.

Feyenoord leek met name het eerste kwartier na rust ‘op safe’ te spelen en de 1-0 voorsprong te consolideren. Het combinatiespel, dat in de eerste helft bij vlagen aardig was, kwam nauwelijks nog uit de verf, waardoor de zeldzame kansen die de Rotterdammers kregen voort kwamen uit lange ballen naar voren. Zo kreeg Makaay na ruim een uur spelen opeens de ruimte voor een afstandschot, maar hij mikte net naast.

Het was direct de enige mogelijkheid voor de thuisploeg van de tweede helft , waarin Feyenoord het heft langzaam maar zeker uit handen gaf. VVV verzuimde om te profiteren, mede dankzij prima keeperswerk van Rob van Dijk.

De doelman behoedde zijn ploeg tot tweemaal toe voor de gelijkmaker. Een kwartier voor tijd redde hij knap op een prima vrije trap van Keisuke Honda, waarna hij zich in de slotminuten voor een schot van dichtbij van de Japanner gooide. Hierop kwam Calabro een teen te kort om de rebound voor open doel binnen te tikken. In blessuretijd had Van Dijk geen antwoord op een kopbal van Adil Auassar, maar tot opluchting van de doelman en de rest van de ploeg ging de inzet van dichtbij over en was de zwaarbevochten zege een feit.

Feyenoord – VVV-Venlo 1-0

27’ 1-0 Landzaat

Scheidsrechter: Luinge

Geel: Bahia, Fer, Fleuren, Leemans