Oranje redt beloften

Jong Feyenoord/Excelsior heeft maandagavond met 3-3 gelijkgespeeld tegen Jong FC Twente. Marlon Oranje zorgde in de slotfase van de wedstrijd op Woudestein met zijn tweede treffer van de avond voor de gelijkmaker, op een moment dat de Tukkers door twee rode kaarten met nog maar negen man op het veld stonden. Jordao Pattinama nam het andere Rotterdamse doelpunt voor zijn rekening.
Er gebeurde de eerste helft genoeg op Woudestein, tot aan een rode kaart voor Twentenaar Peparim Hettemaj vlak voor de rust aan toe. De middenvelder kreeg van scheidsrechter Tulleners kort achter elkaar twee gele kaarten, waarbij de tweede was voor een natrappende beweging naar het hoofd van de op de grond liggende Hanne Hagary.

De aanvallende middenvelder had al na vier minuten spelen met een bekeken diepe bal aan de basis van de openingstreffer van Pattinama gestaan. Die bleef op zijn beurt oog in oog met FC Twente-doelman Nick Hengelman koel en rondde beheerst af.

Lang konden de Rotterdammers niet genieten van de voorsprong, want Twente kwam in de eerst volgende aanval via Ransford Osei alweer op gelijke hoogte. De onlangs nog met Ghana O/20 wereldkampioen geworden aanvaller liet Darley met een daverende knal kansloos.

Hoewel beide ploegen de aanval zochten, waren in het vervolg van de eerste helft de beste kansen voor de thuisploeg. Maar om verschillende redenen gingen de kansen van achtereenvolgens Oranje, Hagary en Pedro er niet in. Na een klein half uur was daar dan toch de terechte voorsprong voor Jong Feyenoord/Excelsior, toen Oranje bij zijn tweede kans geen twijfels kende. De blonde centrumspits joeg een voorzet van Pedro uit de lucht ineens tegen de touwen: 2-1.

In de laatste minuten voor de onderbreking gebeurde er vervolgens veel op Woudestein. Eerst was er de rode kaart voor Hettemaj, waarna Hagary niet veel later een treffer wegens buitenspel afgekeurd zag worden. Het slotakkoord was voor Andrej Rendla, die ongehinderd een handvol Rotterdammers voorbij mocht lopen en Darley met een schuiver in de hoek het nakijken gaf: 2-2.

Jong Feyenoord/Excelsior lukte het de tweede helft lange tijd niet om de overtal-situatie uit te buiten. Sterker, het was FC Twente dat al snel de leiding nam. Theo Vogelsang kopte in de 55ste minuut een corner hard achter Darley, waardoor de Rotterdammers plots op jacht moesten naar de gelijkmaker.

Het duurde vrij lang voordat die jacht geopend werd. Pas in het laatste kwartier kwamen de eerste kansen voor de Rotterdammers, maar het ontbrak Oranje tweemaal aan geluk en nauwkeurigheid in de afronding.

In de absolute slotfase liet de aanvaller Hengelman wel vissen, door een bal hoog over de doelman heen te koppen: 3-3. De gelijkmaker was verdiend en kwam tot stand op het moment dat FC Twente nog maar met negen man op het veld stond, doordat ook Kastrati van arbiter Tulleners voortijdig in moest rukken. De aanvaller kreeg de rode kaart voor een slaande beweging naar Daan Bovenberg.

Jaap van Duijn kreeg in blessuretijd nog de kans op de winnende treffer, maar het schot van de Katwijker eindigde net naast.

Jong Feyenoord/Excelsior – Jong FC Twente 3-3

4’ 1-0 Pattinama