Solide Feyenoord boekt zakelijke zege op Den Bosch

Feyenoord heeft dinsdagavond de achtste finales van de KNVB beker bereikt door een solide 2-0 zege op FC Den Bosch. De Rotterdammers kwamen in De Kuip geen moment in de problemen tegen de ploeg uit de eerste divisie. Den Bosch werd dankzij doelpunten van André Bahia halverwege de eerste helft en Stefan Babovic in de slotminuut uit het bekertoernooi gekegeld.
Slechts eenmaal in de eerste helft lieten de bezoekers Feyenoord goed schrikken. Dat moment was binnen vijf minuten na de aftrap te zien, toen Adnan Barakat alle ruimte op de linkerflank kreeg en zijn voorzet afgeketst zag worden in de Feyenoord-defensie. Aanvaller Paco van Moorsel had de bal vervolgens voor het binnenschieten, maar hij zag zijn mislukte schot over de achterlijn stuiteren.

Het was het enige moment van onachtzaamheid in de Rotterdamse achterhoede, die zich daardoor tot de rust vooral druk hoefde te maken om de opbouw. Die verliep desondanks niet geheel vlekkeloos, want menige aanval strandde nog voor het strafschopgebied van Den Bosch.

Het was typerend dat het enige doelpunt van de eerste helft uit een dode spelsituatie tot stand kwam. Denny Landzaat stuurde de bal na een kortgenomen hoekschop richting tweede paal en zag zijn voorzet tot ieders verbazing tussen verschillende blauwe shirts door eindigen in de voeten van Ron Vlaar. De gelegenheidsrechtsback raakte de bal vervolgens niet helemaal lekker, maar zag André Bahia van dichtbij het beslissende zetje over de doellijn geven.

Het was een bevrijdende treffer voor de Rotterdammers, die tot dat moment de nodige moeite hadden om door de stugge Bossche verdediging te breken. Na de 1-0 lukte dat iets beter, met een paar grote kansen tot gevolg. Zo kwam Stefan Babovic kort voor rust net te kort om een steekpass van Georginio Wijnaldum af te ronden, terwijl drie minuten later de rollen omgedraaid waren. Babovic gaf toen halfhoog voor op Wijnaldum, maar de jonge aanvaller schoot van dichtbij met links hoog over.

Na rust bleef het spelbeeld vrijwel onveranderd. Feyenoord had veruit het meeste balbezit en probeerde het baltempo hoog te houden, maar had moeite om in de buurt van het doel van keeper Brahim Zaari te komen.

De schaarse momenten dat dit wel lukte, gingen er wel direct fraaie aanvallen aan vooraf. Zeven minuten na rust zette Tim de Cler bijvoorbeeld een één-twee op met Stefan Babovic, voordat hij de bal voorgaf op Denny Landzaat, die een schot uit een sliding net over de lat zag gaan.

Den Bosch kwam niet veel verder dan tegenhouden en gokte op vrije trappen en hoekschoppen voorin. Vijf minuten voor tijd leverde dat nog bijna succes op, toen Barakat plaatsnam achter een vrije bal vanaf ruim twintig meter, maar zijn schot over de muur knap gered zag worden door Rob van Dijk.

Twintig minuten eerder had Babovic bij een vrije trap aan de andere kant van het veld van even grote afstand niet alleen de muur, maar ook de doelman gepasseerd, maar hij zag zijn fraaie inzet eindigen op de paal.

Het mooiste moment van de avond bewaarde Feyenoord tot de slotminuut. Invaller Karim El Ahmadi zette na een breed opgezette aanval de bal achter zijn standbeen langs voor, waarna de inlopende Babovic fraai inkopte en met zijn eerste treffer in dienst van Feyenoord de eindstand bepaalde.

Feyenoord – FC Den Bosch 2-0