Fanshop
Fanshop

Been: ‘In Arena laten zien dat we op de goede weg zijn’

Mario Been zag Ajax donderdagavond 120 minuten worstelen om FC Dordrecht te verslaan in de derde ronde van de KNVB beker. De tegenstander van aanstaande zondag had alle moeite om de ploeg uit de eerste divisie te verslaan en nam pas in de laatste minuten van de verlenging afstand. Toch ziet Been dat duel niet als goede maatstaf voor de kwaliteiten van de Amsterdammers. ‘Ze misten een aantal belangrijke spelers, zoals Demy de Zeeuw. Met name op het middenveld heeft Ajax heel veel kwaliteit. Maar hetzelfde geldt voor ons. Wij moeten in de Arena laten zien dat we op de goede weg zijn.’
Voor Feyenoord geldt evenals voor Ajax dat het geen beste wedstrijd achter de rug heeft. De Rotterdammers hadden de nodige moeite om FC Den Bosch te verslaan, terwijl het spel tegen VVV-Venlo in het weekend ervoor ook niet sprankelend was. ‘Dat was niet goed genoeg’, stelde Been vrijdag vast. ‘Tegen Ajax willen we beter voetbal spelen. We zullen waarschijnlijk de ruimte krijgen om te voetballen en die ruimte moeten wij durven benutten. Tegelijkertijd moeten we op onze hoede zijn voor Ajax, dat in de omschakeling met Luis Suarez heel gevaarlijk kan zijn.’

Been kan tegen Ajax weer beschikken over Giovanni van Bronckhorst en Kelvin Leerdam, die de bekerwedstrijd tegen Den Bosch misten wegens liesklachten. In tegenstelling tot dat duel, zal Roy Makaay zondag niet in de basis beginnen. De trainer kiest voor beweging voorin en laat daardoor Andwélé Slory de spitspositie bekleden.

‘Zulke beslissingen vind ik het allermoeilijkste van het trainersvak’, zei Been, die Makaay donderdag telefonisch op de hoogte stelde van zijn besluit. ‘Roy heeft op zijn manier alles voor Feyenoord over. Onze beslissing heeft vooral te maken met onze manier van voetballen. Als wij meer op de helft van de tegenstander zouden spelen, zou hij meer voor ons kunnen betekenen. Maar zover zijn wij nog niet. Dat zegt ook iets over ons.’

Wie wel in de basis zal beginnen is Stefan Babovic. De Serviër viel in de competitie al tweemaal in en begon dinsdag tegen Den Bosch voor het eerst in de basis. ‘Hij heeft mij overtuigd’, stelde Been. ‘Hij brengt creativiteit in de ploeg en heeft de absolute wil om te winnen. Wel vond ik dat hij nog te veel balverlies leed. Dat is wel te verklaren, want hij eist ontzettend veel ballen op. Als je honderd ballen vraagt, zul je er ook meer verspelen dan dat je er zestig vraagt. Daar kon ik zelf vroeger over meepraten.’

DE TEGENSTANDER

Ajax heeft roerige jaren achter de rug. Elk seizoen wordt in Amsterdam het kampioenschap als doel gesteld, maar de laatste titel van de club dateert alweer uit 2004. Sindsdien werd Ajax nog wel drie maal tweede, maar troostprijzen tellen ze niet in Amsterdam.

De wisselende resultaten hadden vooral te maken met een gebrek aan stabiliteit. Rommelde het niet in de spelersgroep of technische staf, dan was er in de directiekamer wel onenigheid. Zo vertrok technisch directeur Martin van Geel in april 2008 omdat hij zich niet kon vinden in het beleid van de club, terwijl hoofdtrainer Marco van Basten na het teleurstellende afgelopen seizoen zijn taken neerlegde.

Onder zijn opvolger, Martin Jol, draait Ajax vanaf het begin van het seizoen prima. Onder leiding van topscorer Luis Suarez, die al vijftien keer raak schoot in de competitie, ontwikkelde de ploeg zich tot meest scorende van de eredivisie. Ajax kan na elf gespeelde wedstrijden het overtuigende doelsaldo van 35 voor en 9 tegen overleggen.

PSV is de enige club die Ajax dit seizoen op de knieën wist te krijgen, middels een zwaarbevochten 4-3 overwinning. Het was tot dusver de enige echte uitglijder van de Amsterdammers, die sindsdien bijvoorbeeld overtuigende overwinningen op NAC Breda (6-0), VVV-Venlo (0-4) en Willem II (4-0) boekten.

Vorige week moest AZ aan de scoringsdrift van de ploeg van Martin Jol geloven. De regerend landskampioen stond bij rust nog met 1-0 voor, maar werd in de tweede helft overlopen en mocht blij zijn dat het na negentig minuten uiteindelijk ‘maar’ 2-4 was. Donderdag hadden de Amsterdammers meer moeite met FC Dordrecht, dat in de derde ronde van het bekertoernooi pas na verlenging werd verslagen.

De goede resultaten van Ajax hebben alles te maken met de duidelijkheid die coach Jol heeft gecreëerd sinds zijn aanstelling. De spelers weten stuk voor stuk waar ze aan toe zijn. Ajax heeft met Maarten Stekelenburg, Demy de Zeeuw en Suarez drie belangrijke steunpilaren en daarnaast voldoende kwaliteit in de selectie om het elke tegenstander moeilijk te kunnen maken.

Ajax – Feyenoord
Zondag 1 november om 12:30 uur in de Amsterdam Arena
Scheidsrechter: Blom

Vermoedelijke opstellingen:
Ajax: Stekelenburg; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita; De Zeeuw, Enoh, Emanuelson; Bakircioglu, Pantelic en Suarez.
Feyenoord: Van Dijk; Leerdam, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; Fer, Babovic, Landzaat; Wijnaldum, Slory en Biseswar.

STATISTIEKEN
THUIS

21/08/2009 Feyenoord – Ajax 2-2
11/11/2007 Feyenoord – Ajax 2-2
22/10/2006 Feyenoord – Ajax 0-4
05/02/2006 Feyenoord – Ajax 3-2
17/04/2005 Feyenoord – Ajax 2-3
11/04/2004 Feyenoord – Ajax 1-1

UIT
15/02/2009 Ajax – Feyenoord 2-0
03/02/2008 Ajax – Feyenoord 3-0
04/02/2007 Ajax – Feyenoord 4-1
28/08/2005 Ajax – Feyenoord 1-2
14/11/2004 Ajax – Feyenoord 1-1