Been kan leven met gelijkspel

Mario Been toonde zich zondag na het 0-0 gelijkspel met FC Utrecht uiterst realistisch. De trainer had de eerste helft een tam Feyenoord gezien, maar merkte dat zijn ploeg na rust met meer gif en beleving speelde. ‘De tweede helft hebben we er alles aan gedaan om de wedstrijd te winnen, maar achteraf kan ik leven met een gelijkspel. 0-0 is een terecht uitslag. Natuurlijk had ik liever twee punten meer overgehouden aan deze wedstrijd, maar het zat er niet in vandaag.’
Dat Feyenoord de eerste helft statisch en zonder veel creativiteit of diepgang speelde, verbaasde Been. De trainer had de afgelopen week gehamerd op het belang van een goed resultaat tegen FC Utrecht. Met een zege had Feyenoord een gat van vijf punten kunnen slaan met de ploeg van Ton du Chatinier.

‘Dan verwacht je dat wij Utrecht vanaf de aftrap direct bij de strot grijpen’, zei Been. ‘Utrecht speelde heel gegroepeerd. Dan moet je hen met een hoge balcirculatie en veel beweging zonder bal kapot spelen. Maar we zijn nauwelijks aan voetballen toegekomen. Utrecht had voor rust zelf de beste kans via Jacob Mulenga.’

In de rust hamerde Been er bij zijn ploeg op dat hij meer gif wilde zien. Dat gebeurde uiteindelijk ook, zo stelde de trainer achteraf. ‘Het geloof en het vertrouwen werd een stuk groter’, zei hij. ‘De tweede helft hebben wij er alles aan gedaan om te winnen.’

Luigi Bruins kreeg uiteindelijk de grootste kans na rust. De invaller schoot vanaf links in, maar zag zijn schot op de doellijn gered worden door verdediger Mihai Nesu. ‘Heel jammer, want ik had Luigi dit doelpunt echt gegund’, vertelde Been. ‘Het had hem misschien mentaal over een grens kunnen helpen. Dat hij heel goed kan voetballen staat buiten kijf.’