Fanshop
Fanshop

Been ziet ervaren krachten terugkeren tegen FC Groningen

Dat Mario Been het duel van komende zondag met FC Groningen met het volste vertrouwen tegemoet ziet, bleek vrijdag na afloop van de ochtendtraining. Op basis van de afsluitende partijvorm werd duidelijk dat Feyenoord tegen de Groningers aan zal treden met een elftal dat liefst op vijf posities is gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Been grapte hierop door de vergelijking met Real Madrid en Liverpool te trekken, doelend op de roulatiesystemen die de Europese grootmachten er op na houden.
De wijzigingen in zijn eigen elftal hebben echter weinig met gegunde rust te maken, maar zijn deels uit nood en deels uit luxe geboren. Darley moet op doel de handschoen doorgeven aan Rob van Dijk, die van Been deze week kreeg te horen dat hij tegen Groningen terug zou keren onder de lat. ‘Qua niveau verschillen ze niet’, zei Been. ‘Darley is niet honderd procent fit en dan is het niet verstandig te wachten tot het laatste moment met een beslissing. Rob verdient het om op tijd te weten dat hij keept.’
 
In de defensie moet gelegenheidslinksback Kelvin Leerdam zijn plek afstaan aan de van schorsing teruggekeerde aanvoerder Giovanni van Bronckhorst. Leerdam keert echter niet terug naar de rechtervleugel waar hij de voorbije maanden Dani Fernández verving. Been geeft op die positie de voorkeur aan de tegen ADO Den Haag gedebuteerde Bart Schenkeveld.
 
Speelde Luigi Bruins tegen ADO Den Haag nog als aanvallende middenvelder, tegen Groningen krijgt hij van Been de kans in een meer controlerende rol op het middenveld. ‘Ik had ook voor iemand anders kunnen kiezen, maar geef de kans aan Luigi’, zei Been over de vervanger van de geschorste Leroy Fer. ‘Hij heeft me tegen ADO positief verrast met zijn harde werken. Die instelling in combinatie met zijn eigen spel kunnen van hem een goede waarde maken voor dit Feyenoord. Laat hem de mensen in De Kuip maar zien wat hij werkelijk kan.’
 
Bruins weet zondag tegen de Groningers drie nieuwe gezichten voor zich. Jon Dahl Tomasson, Stefan Babovic en Sekou Cissé keren alle drie terug in de basisopstelling. Feyenoord treft dan een FC Groningen dat niet in goeden doen is, maar desondanks waakt Been voor onderschatting. ‘Het zal voor ons geen makkie worden’, zei hij. ‘Groningen komt ondanks personele problemen nog steeds met goede spelers naar Rotterdam toe.’
 
Tijdens de laatste thuiswedstrijd had Feyenoord moeite de muur die FC Utrecht voor het eigen doel optrok te slechten. Mocht Groningen dezelfde strijdwijze als de Utrechters hanteren, zal Feyenoord zich daar volgens Been tegen moeten wapenen. ‘Ik verwacht een scherp Feyenoord’, besloot Been. ‘Het stadion zit vol. We moeten maar eens laten zien hoe goed we kunnen voetballen.’
 
DE TEGENSTANDER

De vergelijking met Alex Ferguson bij Manchester United werd al eens gemaakt en ook het stempel ‘de tweede Foppe de Haan’ kreeg hij steeds vaker. Alle mooie woorden ten spijt maakte Ron Jans onlangs bekend na dit jaar een nieuwe ervaring op te willen doen, waardoor de wegen van de voormalige leraar Duits en FC Groningen na het huidige seizoen zullen scheiden.
 
De oefenmeester heeft er dan liefst acht seizoenen opzitten bij de Groningers, waar hij mede vorm gaf aan de ontwikkeling van twijfelende degradatiekandidaat tot trotse subtopper. Jans slaagde er jaar in jaar uit weer in om een hechte en herkenbaar voetballende ploeg op de been te krijgen, waarbij de Euroborg voor talentvolle spelers vaak diende als springplank naar de top.
 
Ook afgelopen zomer vertrok er met Marcus Berg weer een van de Groningse groeibriljanten. De Zweedse doelpuntenmachine vertrok naar het Duitse Hamburger SV en liet in de Noordelijke provincie een gapend gat achter. De erfenis van de goalgetter valt zijn opvolgers zwaar, waardoor het voor het eerst in jaren de FC niet voor de wind gaat.
 
Na vijftien wedstrijden werd er pas vijftien maal gescoord, waarmee Groningen na rode lantaarndrager RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam de minst productieve ploeg in de eredivisie is. De magere doelpuntenoogst is er mede debet aan dat de Groningers pas drie overwinningen geboekt hebben.
 
Het brengt FC Groningen vooralsnog slechts de twaalfde positie op de ranglijst, met maar een punt voorsprong op nummer zeventien Roda JC. De suggestie dat de werkwijze van Jans niet meer aanslaat bij de spelersgroep, wordt door diezelfde voetballers weggewuifd.
 
Het vertrek van de oefenmeester moet dan ook los gezien worden van de huidige prestaties. Bij de bekendmaking van zijn vertrek sprak Jans de ambitie uit om zijn trainersperiode in de Euroborg op gepaste wijze af te sluiten en dus in lijn met de goede prestaties van de laatste jaren.
 
Daar hebben de Groningers nu de competitie nog niet eens halverwege is nog alle kans toe, al moet er gezien het gat van elf punten naar nummer zes AZ wel snel gewonnen gaan worden. Eventueel zou de KNVB beker uitkomst kunnen bieden voor Jans. Hij won het toernooi nog nooit als coach en de winst zou een passend einde zijn van een tijdperk in Groningen. Op woensdag 23 december is N.E.C. de eerstvolgende horde op weg naar een plek in De Kuip aan het einde van het seizoen.
 
Feyenoord – FC Groningen
Zondag 6 december om 14.30 uur in De Kuip
 
Scheidsrechter: Braamhaar
 
Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Van Dijk; Schenkeveld, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; Bruins, Babovic, Landzaat; Wijnaldum, Tomasson en Cissé.
FC Groningen: Luciano; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Michael Jansen; Lovre, Bacuna, Holla, Van de Laak; Enevoldsen en Matavz (Pedersen).  
 
STATISTIEKEN
 
THUIS:
08/02/2009 Feyenoord – FC Groningen 0-0
27/01/2008 Feyenoord – FC Groningen 1-1
01/11/2007 Feyenoord – FC Groningen 3-1 (KNVB beker)
13/05/2007 Feyenoord – FC Groningen 1-1 (Play-offs UEFA Cup-ticket)
08/04/2007 Feyenoord – FC Groningen 0-4
 
UIT:
28/09/2008 FC Groningen – Feyenoord 3-1
25/11/2007 FC Groningen – Feyenoord 3-2
10/05/2007 FC Groningen – Feyenoord 2-1 (Play-offs UEFA Cup-ticket)
20/08/2006 FC Groningen – Feyenoord 3-0
26/02/2006 FC Groningen – Feyenoord 1-1