Been: ‘Op tijd ingezien dat er wat moest veranderen’

De woorden die in de rust in de kleedkamer werden gezegd, wilde Mario Been zondag na afloop van de wedstrijd tegen FC Groningen niet herhalen, maar het was duidelijk dat de boel op scherp was gezet voor de tweede helft. Met dank aan twee doorslaggevende wissels en een totaal omgeslagen wedstrijdmentaliteit werd Groningen na rust overtuigend opzij gezet. ‘In de rust was het duidelijk dat het voor ons de dood of de gladiolen was’, zei Been. ‘Achteraf moet ik de complimenten aan het team geven. Ze hebben laten zien over een fantastische mentaliteit te beschikken.’
Been stak na afloop van de wedstrijd hand in eigen boezem wat betrof het matige spel van Feyenoord in de eerste helft. Volgens de trainer had hij achteraf gezien de verkeerde keuze gemaakt voor de invulling van het middenveld. ‘We speelden met te veel offensief ingestelde spelers’, zei Been. ‘Te veel mensen speelden voor de bal. We hebben overwogen om met Kelvin Leerdam op het middenveld te beginnen, maar we hadden verwacht meer te hebben aan creatieve mensen.’

Na rust bleek Leerdam juist een heel bepalende speler, zo erkende Been. ‘Hij heeft zijn rol fantastisch ingevuld’, zei de trainer. ‘Gelukkig hebben we wat dat betreft op tijd ingezien dat er wat moest veranderen.’

De twee wissels die Been in de rust doorvoerde – Roy Makaay voor Luigi Bruins en Kelvin Leerdam voor Bart Schenkeveld – bleken doorslaggevend in de tweede helft. ‘We hadden het geluk dat het geen 0-2 voor Groningen werd, maar 2-1 voor ons’, vertelde Been. ‘Het verschil tussen de eerste en de tweede helft was erg groot, maar we hebben uiteindelijk verdiend gewonnen.’

Door de zege op FC Groningen houdt Feyenoord twee punten voorsprong op FC Utrecht, terwijl de Rotterdammers drie punten inlopen op Ajax. ‘Daarom is dit een heel belangrijke overwinning’, besloot Been. ‘Het is belangrijk dat we op deze weg door blijven gaan.’