Fanshop
Fanshop

Feyenoord op scherp voor Heerenveen

Over de inzet en scherpte van zijn spelers tijdens de trainingen heeft Mario Been dit seizoen nog niet een keer te klagen gehad, maar afgelopen dagen leek de bevlogenheid waarmee Feyenoord op Varkenoord aan het werk was nog net iets groter. Tijdens partijspelen werd geen meter prijs gegeven en de Rotterdammers lijken daarmee klaar voor het duel met sc Heerenveen van komende zaterdag. ‘We staan er goed op’, zei Been vrijdag. ‘Wij reizen zaterdag vroeg in de ochtend met veel vertrouwen af naar Heerenveen.’
De gedrevenheid binnen de selectie is voor een deel te verklaren door de hevige concurrentie binnen de groep. Door blessures en schorsingen vallen er steeds spelers tijdelijk af, waardoor anderen kansen krijgen van Been. ‘Niemand kan verslappen, want iedereen weet dat als hij niet zijn best doet of slecht speelt er iemand anders klaar staat om zijn plek over te nemen’, zei Been. ‘Ik blijf herhalen dat we iedereen nodig hebben dit seizoen.’

Een goed voorbeeld hiervan is Kevin Hofland. Zaterdagavond in het Abe Lenstra Stadion start de ervaren verdediger voor het eerst deze competitie in de basis. Hofland neemt de positie van de geschorste André Bahia over, terwijl Kelvin Leerdam terugkeert als rechtervleugelverdediger. Het talent neemt het stokje weer over van Bart Schenkeveld, die vanwege overbelasting niet bij de wedstrijdselectie zit.

Roy Makaay zit dat wel. De aanvaller viel afgelopen zondag tegen FC Groningen sterk in, maar start ook tegen de Friezen op de bank. ‘Roy heeft het fantastisch gedaan tegen Groningen, maar met hem erbij speelden we wel een ander systeem dan gebruikelijk’, zei Been. ‘Ik weet dat Roy er zal staan als wij achter staan en iets moeten forceren.’

Been speculeert tegen de Friezen voorin op de snelheid en beweeglijkheid van Sekou Cissé, Georginio Wijnaldum en Jon Dahl Tomasson, met Stefan Babovic als aanvallende middenvelder erachter. ‘Ze zijn vrij om van positie te wisselen’, liet Been weten. ‘Ik verwacht een fanatiek en aanvallend Heerenveen, waardoor wij ruimte zullen krijgen. Daar moeten we gebruik van maken.’

Het vertrouwen van Been in de goede afloop in Friesland is vooral gebaseerd op hoe zijn ploeg er momenteel voor staat. De resultaten die Feyenoord de laatste seizoenen in het Abe Lenstra Stadion boekte, zijn namelijk weinig hoopgevend. Al ruim tien jaar wisten de Rotterdammers niet te winnen bij Heerenveen. ‘Maar wij hebben dit jaar al meer wedstrijden gespeeld die we lang niet hadden gewonnen’, wierp Been tegen. ‘Eens moet de eerste keer zijn.’

DE TEGENSTANDER

Het wil dit seizoen nog niet echt vlotten bij sc Heerenveen. De Friezen waren de laatste seizoenen vaste klant in de subtop van de eredivisie en pakten vorig seizoen met de KNVB beker zelfs een prijs, maar de huidige jaargang lijken de prestaties in niets op in die van voorgaande jaren.

Als bekerwinnaar mocht Heerenveen in juli spelen om de Johan Cruijff Schaal, een prijs waar de Friezen die zomerdag geen moment aanspraak op hebben gemaakt. AZ overklaste de ploeg van toenmalig trainer Trond Sollied volledig en hield pas op toen het vijf doelpunten had gemaakt.

Het bleek de voorbode voor een desastreuze seizoenstart. Heerenveen begon uiterst ongelukkig aan de eredivisie. Van de eerste zeven wedstrijden werd alleen het duel met Vitesse gewonnen. Het koste Sollied uiteindelijk zijn baan, waarna Jan de Jonge het stokje van de Noor overnam.

Waren de prestaties onder Sollied ondermaats, onder De Jonge is het wisselvalligheid troef. De ene week verrassen de Friezen met knappe overwinningen bij Hertha BSC in de Europa League en bij FC Utrecht, een paar dagen later is Heerenveen met grote nederlagen bij Willem II en Ajax weer terug bij af.

De voorlopige neergang van de laatste jaren zo trotse subtopper laat zich moeilijk verklaren. Natuurlijk verloor het afgelopen zomer met Danijel Pranjic een van de beste spelers van de eredivisie aan Bayern München, maar het gaat te ver om de terugval van een heel elftal op te hangen aan het vertrek van slechts één speler.

Daarvoor herbergt de selectie van de Friezen te veel kwaliteit. Roy Beerens kampte dit seizoen met de nodige blessures, maar kwam desondanks al tot elf competitieoptredens. Viktor Elm heeft in het jaar dat hij nu in Nederland speelt ook al meer dan eens laten zien een getalenteerde speler te zijn, terwijl sc Heerenveen met Michal Papadopulos weer een bijzonder gevaarlijke speler in de punt van de aanval heeft.

Het lijkt daarom ook een kwestie van tijd tot sc Heerenveen de opmars door de eredivisie in gaat zetten. De resultaten van de afgelopen seizoenen in thuiswedstrijden tegen Feyenoord zullen de ploeg van De Jonge vertrouwen geven voor het duel van aanstaande zaterdag, want de laatste keer dat de Friezen op eigen veld moesten buigen voor de Rotterdammers is al jaren geleden.

sc Heerenveen – Feyenoord

Zaterdag om 19.45 uur in het Abe Lenstra Stadion
Scheidsrechter: Bossen

Vermoedelijke opstellingen:
sc Heerenveen:
Vandenbussche; Breuer, Bak Nielsen, Dingsdag, Goran Popov; Janmaat, Grindheim, Viktor Elm; Beerens, Papadopulos en Assaidi.

Feyenoord: Van Dijk; Leerdam, Vlaar, Hofland, Van Bronckhorst; Landzaat, Babovic, Fer; Wijnaldum, Tomasson en Cissé.

STATISTIEKEN
UIT
16/01/2009 Heerenveen – Feyenoord 3-1
30/12/2007 Heerenveen – Feyenoord 1-1
29/04/2007 Heerenveen – Feyenoord 5-1
07/04/2006 Heerenveen – Feyenoord 1-1
28/11/2004 Heerenveen – Feyenoord 2-2

THUIS
26/10/2008 Feyenoord – Heerenveen 2-2
29/09/2007 Feyenoord – Heerenveen 2-0
03/12/2006 Feyenoord – Heerenveen 4-3
18/09/2005 Feyenoord – Heerenveen 5-1
01/05/2005 Feyenoord – Heerenveen 1-3