Been: ‘Moeten wedstrijden eerder gaan beslissen’

In één opmerking van Mario Been zaterdag na de wedstrijd tegen Willem II, lag het verhaal van Feyenoords eerste seizoenshelft verscholen. ‘We staan nu op de vierde plaats in de competitie met 37 punten’, zei de trainer. ‘Kun je nagaan hoe we het doen als we zowel de eerste als de tweede helft goed gaan voetballen.’
Tegen Willem II was het optreden van Feyenoord niet voor het eerst dit seizoen wisselvallig. De Rotterdammers speelden een prima eerste helft, al verzuimden ze om definitief afstand te nemen van de bezoekers uit Tilburg, maar vielen de tweede helft ver terug. Toch leverde het drie punten op, dankzij een treffer van Sekou Cissé.

‘Het is zaak dat we in de toekomst wedstrijden eerder gaan beslissen’, zei Been. ‘Als het zoals vandaag 1-0 staat, blijft de tegenstander geloven in een goed resultaat. Als wij eerder de 2-0 maken, moet Willem II komen en komt er meer ruimte voor ons om te voetballen.’

Doordat Feyenoord een tweede doelpunt achterwege liet, bleef het duel in de ijskoude Kuip ook na rust spannend. ‘De tweede helft konden we schriftelijk afdoen’, stelde Been. ‘Er speelden toen te weinig spelers voor de bal, het tempo lag te laag en we hielden het speelveld te lang. Al met al was het na rust heel matig wat wij hebben laten zien.’

Feyenoord heeft niet lang de tijd om stil te staan bij de wedstrijd tegen Willem II, want aanstaande dinsdag komt AZ alweer op bezoek voor de beker. Been kon zaterdag nog niet vertellen of hij dan in dezelfde opstelling zal spelen. ‘We gaan eens goed bekijken hoe AZ speelt onder Dick Advocaat en zullen daarop onze maatregelen nemen. Al is het natuurlijk ook de bedoeling dat zij achter ons aan gaan lopen.’