Fanshop
Fanshop

Feyenoord doordrongen van belang beker

Ondanks de weersomstandigheden gaat Feyenoord - AZ door. Binnen de spelersgroep van Feyenoord is de wil om aan te treden tegen de Alkmaarders groot. ‘Wij zitten in een goede fase en AZ kampt met wat personele problemen’, legde trainer Mario Been maandagmiddag uit. ‘Maar het moet wel verantwoord zijn om de mensen hierheen te laten komen. De veiligheid van onze supporters is natuurlijk belangrijker dan deze wedstrijd.’
Mocht het duel tussen Feyenoord en AZ doorgaan, dan zijn de belangen groot. Feyenoord ligt met een vierde plaats in de competitie keurig op koers voor de doelstelling het halen van Europees voetbal, maar het bekertoernooi blijft nog altijd de snelste weg naar internationale wedstrijden in het volgende seizoen. ‘Daar is iedereen binnen de ploeg ook van doordrongen’, zei Been. ‘Het zal een lastige wedstrijd worden, maar wij zullen er alles aan doen om straks weer in de koker te zitten voor de volgende ronde.’

Feyenoord maakt met vier opeenvolgende overwinningen een prima fase door, al blijft de wisselvalligheid in het spel van de Rotterdammers een punt van aandacht. De oplossing om die wisselvalligheid eruit te krijgen, is volgens Been duidelijk. ‘We moeten blijven hameren op de vaste afspraken en op dezelfde voet doorgaan’, zei hij. ‘Op die manier moet het eruit.’

Feyenoord treedt tegen de Alkmaarders aan met een gewijzigd elftal ten opzichte van het duel met Willem II, maar Been liet in het midden welke aanpassingen hij aan zijn opstelling zal doen. De coach wilde de komende tegenstander niet wijzer maken dan ze is.

Feyenoord treft dinsdag een AZ dat na een aantal roerige maanden weer voorzichtig vooruit kan kijken. Ondanks de teleurstellende resultaten van de Alkmaarders tot op heden dit seizoen, is er in het Rotterdamse geen moment sprake van onderschatting. ‘AZ heeft op papier nog steeds heel goede spelers, de kern is hetzelfde als van de ploeg die vorig jaar kampioen werd’, besloot Been. ‘Ze zitten nu weer in een iets betere fase en het zal voor ons dan ook een lastige wedstrijd worden. Feyenoord tegen AZ is een mooi affiche. Beide ploegen zullen er voor willen gaan.’

DE TEGENSTANDER

Dick Advocaat onderstreepte afgelopen zaterdag na de 3-0 winst op ADO Den Haag het belang van zijn eerste zege als coach in Alkmaar. Niet alleen in mentaal opzicht omdat AZ na de dramatische Europese uitschakeling door Standard Luik wel een oppepper kon gebruiken, maar ook puur resultaat gericht. Dankzij de winst besluit AZ de eerste competitiehelft op de achtste plaats met 28 punten en blijft de top vijf van de eredivisie in beeld.

De belangrijkste taak van Advocaat is om dit seizoen Europees voetbal af te dwingen met AZ. Dat zal nog een hele opgave worden voor de Hagenaar, want onder zijn voorganger Ronald Koeman zette AZ een zeer matige reeks neer. Niet alleen wisten de Alkmaarders geen enkele van de topwedstrijden tegen Ajax, Feyenoord, PSV en FC Twente te winnen, maar het elftal ging ook onderuit tegen op papier mindere ploegen als ADO Den Haag, N.E.C. en Vitesse.

Die laatste nederlaag was voor de leiding van AZ reden om in te grijpen en Koeman de laan uit te sturen. Het was een gewaagde beslissing, die een stijlbreuk vormde met het stabiele beleid dat de afgelopen jaren in Alkmaar werd gevoerd en dat vorig seizoen leidde tot het landskampioenschap. Dit jaar is echter alles anders bij AZ. Naast de sportieve malaise, zag de club ook voorzitter, boegbeeld en hoofdsponsor Dirk Scheringa vertrekken, nadat zijn DSB Bank failliet was gegaan.

Onder Advocaat, die het trainen van AZ combineert met het bondscoachschap van België, hopen de Alkmaarders de weg naar boven weer in te slaan. Toch kreeg ironisch genoeg ook ‘de kleine generaal’ in zijn eerste wedstrijd tegen PSV te maken met een probleem dat al vaker dit seizoen opduikt bij AZ, namelijk een cruciaal tegendoelpunt in de slotfase.

Na de zege op ADO Den Haag zal AZ toch weer wat vertrouwen hebben opgedaan voor de bekerwedstrijd tegen Feyenoord. Advocaat zal beseffen dat de snelste weg om de doelstelling voor dit seizoen te halen via het bekertoernooi loopt. Na een matige eerste seizoenshelft zal hij zijn handen dichtknijpen dat zijn ploeg in ieder geval nog op twee paarden kan wedden. Bovendien zou een zege in De Kuip voor AZ het ultieme middel zijn om ondanks alles toch nog met een goed gevoel de winterstop in te gaan.

Feyenoord – AZ

Dinsdag 22 december om 20.45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Van Hulten

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Van Dijk; Leerdam, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; Landzaat, Tomasson, Fer; Wijnaldum, Makaay en Cissé.
AZ: Romero; Jaliens, Moisander, Moreno, Pocognoli; Mendes da Silva, R. Elm, Schaars; Ari, Pellè en Lens.

STATISTIEKEN

THUIS

13/12/2008 Feyenoord - AZ 0-1
30/01/2008 Feyenoord - AZ 2-2
18/11/2006 Feyenoord - AZ 3-2
26/12/2005 Feyenoord - AZ 2-0
03/04/2005 Feyenoord - AZ 4-2

UIT
08/11/2009 AZ - Feyenoord 1-1
22/03/2009 AZ - Feyenoord 0-0
12/03/2008 AZ - Feyenoord 0-1
11/03/2007 AZ - Feyenoord 0-0
19/03/2006 AZ - Feyenoord 1-0