Feyenoord besluit jaar met geïnspireerde bekerzege

Feyenoord heeft het jaar 2009 dinsdagavond op uitstekende wijze afgesloten. De Rotterdammers wonnen met 1-0 van AZ en bereikten daardoor de kwartfinales van het toernooi om de KNVB beker. Feyenoord dankte de overwinning voornamelijk aan een sterke eerste helft, waarin Georginio Wijnaldum kort voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd maakte.
De bijna 40.000 toeschouwers in De Kuip die het slechte weer hadden getrotseerd voor de wedstrijd tegen AZ, werden niet teleurgesteld. Zij zagen Feyenoord in de eerste 45 minuten één van de beste helften van het seizoen spelen. De ploeg van Mario Been toonde inzet en creativiteit, al ontbrak het alleen aan een beetje geluk.

De 1-0 ruststand was zodoende een schamele afspiegeling van de verhoudingen op het veld. Feyenoord bepaalde grote delen van de eerste helft het spel, maar verzuimde alleen om vroeg afstand te nemen van de bezoekers.

Tot de openingstreffer van Georginio Wijnaldum hadden de Rotterdammers al verschillende mogelijkheden om te scoren laten liggen. Kenmerkend was een vrije trap van Giovanni van Bronckhorst halverwege de eerste helft op de rand van het strafschopgebied. De aanvoerder schoot hard en geplaatst in, maar zag Jon Dahl Tomasson vlak voor de doellijn onbedoeld de bal tegenhouden.

Vijf minuten later eiste Tomasson nogmaals onbedoeld de hoofdrol op, toen Van Bronckhorst een voorzet gemist zag worden door achtereenvolgens Hector Moreno en doelman Romero, waarna de Deen bij de tweede paal niet meer rekende op de bal en hem over de achterlijn moest laten lopen. Voor die tijd had Ron Vlaar al een vrije kopkans uit een hoekschop naast zien gaan, terwijl Wijnaldum na tien minuten een laag schotje naast zag rollen.

Kort voor rust had de jeugdinternational meer succes. Nadat Sekou Cissé de bal wat gelukkig voor zijn voeten kreeg uit een voorzet van Kelvin Leerdam, waagde hij een schot dat Sergio Romero niet klemvast kreeg. Wijnaldum stond vervolgens paraat om de rebound in een leeg doel binnen te tikken.

Hij bezorgde Feyenoord zo een verdiende voorsprong. De geïnspireerde thuisploeg had tot de openingstreffer namelijk afgezien van een handvol afstandschoten van Mounir El Hamdaoui weinig te vrezen van de bezoekers. Zo hoefde Rob van Dijk verder alleen in actie te komen na een rollertje van Jeremain Lens.

Na rust werd het schouwspel op het veld nog aantrekkelijker dan in de eerste helft. Op en neer golvend spel, veel strijd, een fel publiek en af en toe een opstootje op het veld zorgden voor een ouderwetse bekersfeer in de koude Kuip.

Hoewel het voetbal op die manier er niet veel beter op werd, kregen beide ploegen desondanks grote kansen in de tweede helft. AZ, dat vastbesloten was haar huid duur te verkopen in de laatste wedstrijd voor de winterstop, kwam na krap een uur spelen zelfs maar een paar centimeter te kort voor de gelijkmaker.

Van Dijk kreeg toen een schot van Ari niet goed onder controle, waardoor de bal achter hem over de doellijn leek te rollen. Daar bracht Ron Vlaar uiteindelijk op het laatste moment alsnog redding.

Een minuut eerder had Van Dijk zijn ploeg juist op de been gehouden, toen Lens op de achterlijn Vlaar uitkapte en vrij voor het doel kon inschieten. Tien minuten later bracht de doelman stijlvol redding op een fraaie vrije trap van Rasmus Elm.

Het was, afgezien van een buitenspeldoelpunt van invaller Jonathas, het laatste wapenfeit van de Alkmaarders. Trainer Dick Advocaat koos in de slotfase weliswaar voor een ultra-aanvallende tactiek, maar de zege van Feyenoord kwam er niet meer door in gevaar. De grootste kans was zelfs in de slotminuut nog voor Diego Biseswar, die net naast schoot.

Feyenoord – AZ 1-0

41’ 1-0 Wijnaldum

Scheidsrechter: Van Hulten

Geel: Moreno, Lens