Enerverende klassieker eindigt onbeslist

De klassieker tussen Feyenoord en Ajax is zondag geëindigd in 1-1. Ajax kwam in de eerste helft van het enerverende duel tegen de verhouding op voorsprong door een doelpunt van Marko Pantelic, maar Feyenoord stelde na rust orde op zaken door een treffer van Georginio Wijnaldum. Giovanni van Bronckhorst moest in de rust achter blijven in de kleedkamer wegens een spierblessure in zijn linkerheup.

Feyenoord had tot de 0-1 van de voet van Marko Pantelic halverwege de eerste helft weinig te duchten van Ajax. De Rotterdammers controleerden de wedstrijd en kregen bovendien de beste kansen. André Bahia was zelfs al in de eerste minuut dichtbij de openingstreffer, toen hij de bal op aangeven van Sekou Cissé net naast schoot.

Twintig minuten later was de verdediger wederom gevaarlijk, toen hij uit een hoekschop van Giovanni van Bronckhorst in de handen van doelman Maarten Stekelenburg kopte. Tot die tijd was de grootste mogelijkheid voor Jon Dahl Tomasson geweest. Uit een steekpass van Georginio Wijnaldum passeerde hij Stekelenburg in het strafschopgebied. De Deen had de bal daarop bijna voor het binnenschieten, maar ging te opzichtig naar de grond en kreeg daarvoor geel van scheidsrechter Pieter Vink.

Ajax kon in de beginfase niet veel meer doen dan tegenhouden en wachten op een foutje achterin bij de thuisploeg. Die misser kwam er halverwege de eerste helft, toen Denny Landzaat de bal terug wilde spelen op Bahia, maar zijn pass onderschept zag worden. Via Dennis Rommedahl kwam de bal vervolgens bij Demy de Zeeuw, die oog had voor de vrijstaande Pantelic. De spits hoefde van dichtbij alleen nog binnen te tikken.

Het was een forse tik voor Feyenoord, dat tot de openingstreffer geen moment in problemen was geweest. Ajax daarentegen kon dankzij de voorsprong in het vervolg van de eerste helft comfortabel achterover gaan leunen en loeren op de counter.

Het resultaat was dat de ploeg van Mario Been tot de rust alle moeite had om een gat te vinden in de achterste linie van de Amsterdammers. Het tempo lag daarvoor te laag, terwijl er voor de bal te weinig beweging was. Op slag van rust kwam Feyenoord zelfs nog tweemaal goed weg, toen Urby Emanuelson twee keer achter elkaar vanaf nagenoeg dezelfde positie op doel mocht schieten, maar beide pogingen gered zag worden door Rob van Dijk.

Omdat het spelbeeld na rust nagenoeg hetzelfde was als in het laatste kwartier van de eerste helft, greep Been al snel in door Roy Makaay in het veld te brengen in plaats van Landzaat. De wissel zorgde direct voor een opleving bij Feyenoord, dat steeds verder op de helft van de Amsterdammers ging spelen.

Toch hadden de Rotterdammers evenals Ajax in de eerste helft een gelukje nodig om de verdiende gelijkmaker op het scorebord te zetten. Emanuelson ging ruim twintig minuten voor tijd in de fout door te hard terug te spelen op zijn eigen doelman, na een fraaie dieptepass van Leroy Fer. Wijnaldum was vervolgens het eerste bij de bal en kon vrij binnen schieten.

Het was het startschot voor een enerverende slotfase waarin het spel op en neer golfde en het publiek zich massaal achter de thuisploeg schaarde. Makaay kreeg uiteindelijk ruim tien minuten voor tijd nog de grootste mogelijkheid om Feyenoord naar de winst te schieten. De aanvaller kapte Oleguer uit in het zestienmetergebied, maar zag zijn puntertje eindigen op het lichaam van Stekelenburg. De Zeeuw probeerde het namens de bezoekers in de laatste minuut nog van afstand, maar zag zijn schot net over gaan.

Feyenoord – Ajax 1-1

25’ 0-1 Pantelic
67’ 1-1 Wijnaldum