Been: ‘Ik kan leven met gelijkspel’

Feyenoord-trainer Mario Been en Ajax-coach Martin Jol waren het zondagmiddag op de persconferentie over één ding eens: zowel Feyenoord als Ajax had de winst in de klassieker kunnen pakken. Beide ploegen lieten kansen liggen om definitief afstand te nemen van de tegenstander. Dus zei Been: ‘Natuurlijk had ik liever gewonnen, maar ik kan leven met een gelijkspel.’
Been had zijn ploeg goed uit de startblokken zien komen in De Kuip en in de eerste twintig minuten al vier goede mogelijkheden zien krijgen. ‘Maar de eerste keer dat we in de opbouw niet attent waren, kregen we direct de 0-1 om onze oren’, zei de trainer. ‘Tot aan de goal deden we het goed, maar daarna was het duidelijk dat er wat angst in de ploeg sloop. Er was minder rust aan de bal en met name aan de zijkanten konden we niet het verschil maken. Dan hoop je maar dat de wedstrijd niet definitief op slot zit.’

Om het tij te keren wilde Been na de rust Sekou Cissé aan de kant houden en Diego Biseswar inbrengen, maar omdat Giovanni van Bronckhorst aangaf last te hebben van zijn bovenbeen ging die ingreep niet door. ‘Ik wilde niet twee wissels op hetzelfde moment doen’, vertelde Been. ‘Ik moet zeggen dat Tim de Cler het op de positie van Van Bronckhorst erg goed gedaan heeft, ook al had hij een tijd niet gespeeld.’

Tien minuten na rust bracht Been in de vorm van Roy Makaay alsnog een aanvaller erbij in het veld. ‘Ajax moest daardoor achterin één op één gaan spelen’, zei de trainer. ‘Op het middenveld hadden ze daardoor een mannetje over, maar daar gebeurde eigenlijk niks mee.’

Na de met wat geluk tot stand gekomen gelijkmaker van Georginio Wijnaldum kreeg Feyenoord nog de beste kansen om op 2-1 te komen. Tegelijkertijd bleef Ajax loeren op de counter. ‘Maar het was niet terecht geweest als wij vandaag hadden verloren’, stelde Been. ‘Een punt tegen Ajax is op zich niet verkeerd, daar kan ik mee leven.’