Feyenoord onder negentien pakt koppositie

Feyenoord onder negentien heeft zaterdagmiddag de koppositie in de eredivisie voor A-junioren gepakt. De ploeg van trainer Jean-Paul van Gastel rekende op eigen veld eenvoudig af met FC Volendam A1: 3-0. Onder achttien ging onderuit bij MVV A1, terwijl Feyenoord onder zeventien uit bij Sparta Rotterdam B1 ruim won: 1-4. De lichting onder zestien speelde op eigen veld met 2-2 gelijk tegen N.E.C./FC Oss B1. Feyenoord onder vijftien won eenvoudig met 2-0 van Roda JC C1.
FEYENOORD ONDER NEGENTIEN NESTELT ZICH AAN KOP

Met een 3-0 winst op hekkensluiter FC Volendam A1 heeft Feyenoord onder 19 de koppositie in de eredivisie voor A-junioren gepakt. In een slechte wedstrijd, waarin eigenlijk alleen de eerste en laatste tien minuten het aanzien waard waren, hielpen Jerson Cabral en Pule Khwela de Rotterdammers aan de winst.

Feyenoord opende zaterdagmiddag sterk tegen de Volendammers, die dit seizoen pas één wedstrijd wisten te winnen. Er waren tien minuten gespeeld toen Cabral aan de zijlijn een tegenstander op het verkeerde been zette, naar binnen draaide en de bal in de verre hoek van het doel schoot: 1-0.

Wat volgde was een inspiratieloze wedstrijd, waarin Feyenoord het na de voorsprong wel geloofde en de gasten uit Volendam niet beter konden. Het tempo lag te laag om de muur die de Volendammers voor het doel optrokken te slechten.

Toen Volendam de verdedigende stellingen in de eerste helft bij wijze van uitzondering verliet, moest doelman Kostas Lamprou in een één tegen één situatie ingrijpen om de Rotterdamse voorsprong te handhaven. De keeper redde uitmuntend.

In de slotfase, na het inbrengen van Nick Erkelens, perste Feyenoord er met een laatste inspanning nog twee treffers uit. Khwela werkte een voorzet van Tim Eekman binnen en Cabral bracht de eindstand met een knap schot in de korte hoek op 3-0.

‘Het was een slechte wedstrijd’, zei Van Gastel na afloop. ‘Het enige positieve aan deze wedstrijd is dat we nu bovenaan staan. Het tempo lag te laag en daarmee breng je Volendam niet in de problemen. Ik ben blij dat Lamprou ons heeft behoed voor een tegendoelpunt, anders was het nog lastig geworden.’

Feyenoord O/19 – FC Volendam A1 3-0

10’ 1-0 Cabral
83’ 2-0 Khwela
90’ 3-0 Cabral

Opstelling Feyenoord O/19: Lamprou; Khewela, Eekman, Van Huijgevoort, Martins Indi; Isoufi (80’ Erkelens), Van Haaren, Clasie; Jansen, Fileccia en Cabral.

ONDER 18 VERLIEST VAN MVV ONDANKS GOEDE EERSTE HELFT

Voor Feyenoord onder 18 heeft ook het derde duel na de winterstop puntenverlies opgeleverd. Op bezoek bij MVV ging het team van trainer Jan Gösgens met 3-0 onderuit. Voor de rust speelde O/18 goed mee met de Limburgers, maar in de tweede helft nam MVV afstand.

‘In de eerste helft hebben we een halfuur heel aardig gespeeld’, vond Gösgens. ‘We konden goed met MVV mee en kregen goede kansen om de score te openen, maar het lukte ons niet die mogelijkheden te verzilveren. Als je dan achterkomt weet je dat het een moeilijke klus wordt.’

MVV begon sterk aan de wedstrijd maar O/18 nam het initiatief na een kwartier spelen over van de thuisploeg. Feyenoord zette de Maastrichtenaren onder druk en creëerde een aantal kansen. Shane van den Engel zag een inzet op de paal belanden, een poging van Osama Rashid werd door de doelman van MVV gekeerd en ook een goede kans voor Tim Schoonheijm leidde tot niets.

De Rotterdammers gingen daardoor, ondanks het ontbreken van een doelpunt, met een goed gevoel de rust in. MVV begon het tweede bedrijf net zo fel als het eerste en helaas voor de Rotterdammers resulteerde dat nu wel in treffers. Na vijf minuten zag doelman Niels Konijnenburg er bij een hoekschop ongelukkig uit, toen hij de bal in eigen doel sloeg.

Tien minuten later al werd het 2-0 uit een vrije trap. Feyenoord bleef voetballen en zoeken naar de aansluiting, maar toen MVV via een buitenspeldoelpunt ook nog op 3-0 kwam, was het definitief gedaan.

MVV A1- Feyenoord O/18 3-0

50’ 1-0
60’ 2-0
73’ 3-0

Opstelling Feyenoord O/18: Konijnenburg; Wijmer (65’ Scholman), Smith (46’ Van Oosten), Kruithof, De Rooij (65’ Angel Qurijo); Bouwmeester (70’ Rienstra), A. Velder, Van den Engel; Schoonheijm, Rashid en Latuheru.

DERBY TEGEN SPARTA PROOI VOOR FEYENOORD ONDER 17

Feyenoord onder 17 heeft zaterdag stadsgenoot Sparta Rotterdam B1 met ruime cijfers opzij gezet. Op sportpark Nieuw Terbregge was de ploeg van trainer Cor Adriaanse met 1-4 te sterk. Bij rust stond O/17 al met 0-2 voor. Vincent Janssen tekende voor twee treffers.

Na vier weken competitieloos voetbal zal de zege op Sparta Rotterdam een stimulans zijn voor het vertrouwen van de Feyenoorders die in januari de tweede competitiehelft tegen Willem II/RKC B1 hervatten met een matig gelijkspel.

Tegen de Spartanen maakte O/17 een degelijke indruk. Na een halfuur vertaalde dat degelijke spel zich in een doelpunt. Elvis Manu had een goede actie op de linkerflank en stelde Janssen met een ‘tikkie’ breed in staat de score te openen.

Vijf minuten later volgde een geweldige tweede goal. Feyenoord zette goed druk op eigen helft en veroverde de bal. De aanval ging vervolgens razendsnel over meerdere schijven en de bal belandde uiteindelijk bij Joshua Steenvoorden die de 0-2 maakte.

Daarna had O/17 de controle over de wedstrijd. Slechts in de zestigste minuut was die controle even zoek, toen Jair Balrak bij een hoekschop van de thuisploeg het duel met zijn directe tegenstander verloor en Sparta op 1-2 kwam.

O/17 kwam na die aansluitingstreffer niet meer in de problemen. Acht minuten later besliste Janssen het duel toen Larbi El Harouchi een vrije schop snel op Janssen nam en de spits raak schoot: 1-3. In de laatste minuut werd de eindstand op 1-4 bepaald, met een treffer van El Harouchi.

‘Het was niet groots, maar wel zeer degelijk’, keek Adriaanse terug op de zege. ‘We hebben natuurlijk al een tijdje niet in competitieverband gespeeld, dan is zo’n ruime overwinning goed voor het gevoel en het vertrouwen bij de jongens.’

Sparta Rotterdam B1 – Feyenoord O/17 1-4

29’ 0-1 Janssen
35’ 0-2 J. Steenvoorden
60’ 1-2
68’ 1-3 Janssen
79’ 1-4 El Harouchi

Opstelling Feyenoord O/17: De Jong; J. van Deelen, Rutten, M. Steenvoorden, Y. van Deelen; J. Steenvoorden (77’ Blij), El Harouchi, Balrak (68’ Kongolo); Agatowski (60’ Van der Velden), Janssen (72’ Van der Laan) en Manu.

ONNODIG GELIJKSPEL ONDER 16 TEGEN NEC/FC OSS C1

Feyenoord onder 16 heeft zaterdag op eigen veld tegen NEC/FC Oss B1 onnodig puntenverlies opgelopen. Een vlugge achterstand boog O/16 knap om naar een voorsprong, maar ondanks kansen op meer doelpunten liet Feyenoord de bezoekers in de tweede helft op gelijke hoogte komen. Het team van Gaston Taument bleef vervolgens tevergeefs zoeken naar de winst.

‘Over het veldspel en de inzet ben ik tevreden’, vertelde Taument na de wedstrijd. ‘Alleen hebben we het puntenverlies aan onszelf te wijten. We kregen heel goede kansen, maar die maakten we niet af. De twee goals waren persoonlijke fouten, maar om het gelijkspel daaraan op te hangen is te makkelijk. Als we gewoon vijf keer scoren hebben we nergens meer zorgen over.’

Al na vijf minuten kwam NEC/FC Oss op Varkenoord op voorsprong, nadat doelman Michel Franken geen antwoord had op een laag schot van de bezoekers. O/16 werd door de achterstand wakker geschud en begon met goed voetbal naar een doelpunt te zoeken. Dat vonden de Rotterdammers na 25 minuten voor het eerst via Karim Rekik, die een vrije trap van Joey Sleegers binnen kopte.

Tien minuten voor rust kwam O/16 op voorsprong na een knappe actie van Anass Achahbar. De spits kreeg de bal in het strafschopgebied aangespeeld, draaide goed weg en schoot onberispelijk raak. Achahbar kreeg daarna nog een aantal goede kansen, maar die waren niet aan de spits besteed.

Na ruim een uur spelen kwamen de bezoekers langszij. Franken kon bij een vrije trap van NEC/FC Oss de gelijkmaker niet verhinderen. De jacht die in de laatste twintig minuten op de winst werd ingezet, leidde niet meer tot treffers.

Feyenoord O/16 – NEC/FC Oss B1 2-2

5’ 0-1
25’ 1-1 Rekik
30’ 2-1 Achahbar
62’ 2-2

Opstelling Feyenoord O/16: Franken; Maatsen, Rekik, Thong (62’ Woudenberg), Woudenberg; Trindade de Vilhena, Sleegers (62’ Dercks), Staas (68’ Breimer); Boëtius, Achahbar en Knoester (62’ Stout).

FEYENOORD ONDER 15 WINT EENVOUDIG VAN RODA JC C1

Feyenoord onder 15 heeft tegen Roda JC C1 zaterdag de competitie goed hervat. Voor het eerst sinds 5 december stond er voor de ploeg van trainer Jeffrey Oost weer een serieuze test op het programma. Ondanks wat onwennigheid kwamen de Rotterdammers geen moment in de problemen en wonnen eenvoudig met 2-0.

Het was aan O/15 te zien dat de winterstop, die door het aanhoudende winterse weer een stuk langer duurde dan voorzien, lang genoeg had geduurd. De spelopvatting was uitstekend en Feyenoord stroopte de mouwen op om de competitie goed te hervatten.

Na twintig minuten werden de Rotterdammers daar voor het eerst voor beloond. Nathan Ake zag een solo, die hij op eigen helft was begonnen, in het strafschopgebied van Roda JC abrupt worden beëindigd door een overtreding van de doelman. De strafschop die daarvan een logisch gevolg was, werd door Ake zelf benut.

Twee minuten later had Faris Afifi een grote kans om het duel in het slot te gooien, maar de aanvaller schoot van dichtbij snoeihard op de paal. Omdat de doelman van de bezoekers in de tweede helft oog in oog met Jesse Driebergen twee keer koelbloedig redde, bleef de marge lange tijd één doelpunt.

In de slotminuut was het dan toch voor de tweede keer raak. Rick Dekker zette een tegenstander goed onder druk, veroverde de bal en speelde Robbert de Vos aan. De Vos vond vanuit een lastige positie, praktisch op de achterlijn, knap de ruimte voor een schot en scoorde: 2-0.

‘Wat betreft het resultaat ben ik tevreden’, beschouwde Oost na. ‘We zijn niet in de problemen gekomen en hadden veel kansen op meer. Maar het gebrek aan wedstrijdritme zorgde ervoor dat we af en toe een beetje ruzie met de bal hadden.’

Feyenoord O/15 – Roda JC C1 2-0