Feyenoord geeft zege in slotminuut uit handen

Feyenoord heeft zondag tegen ADO Den Haag een zeker lijkende overwinning in de slotminuut uit handen gegeven. De Rotterdammers hadden een 0-1 achterstand ongedaan gemaakt door treffers van Georginio Wijnaldum in de eerste helft en Jon Dahl Tomasson na rust, maar de bezoekers maakten in blessuretijd met enig geluk toch nog gelijk via Danny Buijs.

Feyenoord gaf tot de rust slechts een halve kans weg, maar dat was voor ADO Den Haag genoeg om tegen de verhoudingen in op voorsprong te komen. De bezoekers groeven zich de eerste helft voornamelijk in voor eigen doel, maar wisten bij de eerste de beste aanval na tien minuten direct Rob van Dijk te passeren.

Daar kwam enig geluk bij aan te pas. De actie van Karim Soltani op de linkerflank was prima, maar zijn voorzet leek in eerste instantie niet nauwkeurig genoeg. Van Bronckhorst dacht daar anders over en zette een sliding in. In plaats van de bal over de achterlijn te tikken, schoot de aanvoerder echter in eigen doel.

In de wetenschap dat ADO vanaf dat moment een muur op zou trekken, wist Feyenoord al na tien minuten dat het een lastige opgave zou worden om een goed resultaat neer te zetten. Dat bleek ook in het vervolg van de eerste helft, waarin de Rotterdammers de nodige moeite hadden om door de Haagse defensie te breken.

Het meeste gevaar kwam zodoende uit vrije trappen, een onderdeel waar de afgelopen week veelvuldig op getraind was. Na twintig minuten had Feyenoord op die manier bijna succes, toen Jonathan De Guzman op een meter of 25 van het doel achter de bal ging staan. Hij zocht en vond daarvandaan het hoofd van Ron Vlaar, maar de verdediger kopte net naast.

In de slotminuut van de eerste helft probeerde De Guzman het bij een vrije trap in één keer, maar ditmaal zag hij zijn poging net voor de lijn gestopt worden door doelman Robert Zwinkels. Tegen die tijd had Feyenoord de verdiende gelijkmaker al op het scorebord gezet. Georginio Wijnaldum bekroonde een actie op de rechterflank met een fraai schot met links dat in de verre hoek verdween.

Ook na rust bleef het eenrichtingsverkeer in De Kuip, zij het dat Feyenoord veel te slordig omging met de mogelijkheden die het kreeg. Uitgespeelde kansen waren schaars, waardoor Zwinkels ondanks het overwicht van de thuisploeg een betrekkelijk rustige middag had.

De keren dat de ADO-doelman wel op de proef werd gesteld, stond hij ook paraat, bijvoorbeeld toen Jon Dahl Tomasson na een uur spelen invaller Roy Makaay bereikte in het strafschopgebied. De spits kreeg de punt van zijn voet tegen de bal, maar zag zijn intikker gestopt worden. Uit de hoekschop die volgde had Vlaar de pech dat een verdediger in de baan van zijn schot stond.

Het was uiteindelijk een fenomenale dieptepass van Wijnaldum die ervoor zorgde dat de ban een kwartier voor tijd alsnog werd gebroken. De sterk spelende aanvaller bereikte met een hoge bal vanaf de middellijn Makaay in het strafschopgebied. De spits controleerde knap en schoot met links op het lichaam van Zwinkels, waarna de inlopende Tomasson scherp was bij de rebound: 2-1.

Feyenoord kwam in het laatste kwartier niet meer in problemen, totdat ADO in blessuretijd geheel tegen de verhoudingen in alsnog gelijk maakte.

Oud-Feyenoorder Danny Buijs kreeg de bal in het strafschopgebied met enig geluk voor zijn voeten en schoot direct. De bal raakte het lichaam van Van Dijk, maar belandde via een vreemde carambole alsnog achter de doellijn.

Feyenoord – ADO Den Haag 2-2

10’ 0-1 Van Bronckhorst (e.d.)
23’ 1-1 Wijnaldum
76’ 2-1 Tomasson