Fanshop
Fanshop

Innovatieve werkwijze jeugdopleiding in Feyenoord TV

Het is niet uitgesloten dat Luc Castaignos volgend seizoen wekelijks in de aanval van Feyenoord staat. Dit zou een gevolg zijn van de financiële situatie waarin Feyenoord verkeert én van de ontwikkeling van het talent zelf. Dit zegt trainer Mario Been zaterdag in een special van Feyenoord TV die geheel gewijd is aan het huidige succes van de jeugdopleiding.
Been: ‘De realiteit is op dit moment dat we op zoek zijn naar een spits en we hebben Luc Castaignos. Wat ga je dan doen? Als je geen geld hebt en geen andere spits kan halen, dan zal het op dit moment zo zijn dat Luc Castaignos gaat spelen.’ Of dat Feyenoord bij het geschetste scenario sportief ook windeieren zal leggen, is een interessante vraag. Been: ‘Want aan de andere kant wil je ook ambitie blijven uitstralen. En dat loopt vaak niet parallel met elkaar.’

In de special staat de vraag centraal hoe het mogelijk is dat er momenteel zoveel eigen jeugd naar het eerste elftal doorstroomt. Los van de financiële noodzaak wordt een beeld geschetst van de innovatieve manier waarop de jeugdopleiding tegenwoordig wordt geleid.

De laatste jaren zijn er op gebieden van voeding, fysieke training, sportpsychologie en video-analyse diverse specialisten aan de begeleidingstaf toegevoegd. In de special wordt door middel van het bijwonen van de diverse sessies een beeld geschetst van de kwaliteitsimpuls die deze verdieping in het opleidingstraject heeft opgeleverd. Ook de rol van Excelsior als aanvulling op Varkenoord wordt niet onderbelicht gelaten.

Beleidsbepalers, specialisten, (jeugd)trainers en spelers als Leo Beenhakker, Stanley Brard, Mario Been, Gaston Taument, Jeffrey Oost, Paul van Zwam, Kelvin Leerdam en Kevin Wattamaleo bespreken vanuit hun ervaring en expertise de werkwijze van de jeugdopleiding en kennen er een waardeoordeel aan toe.

Er wordt ook gesproken over de andere kant. Want wanneer is een talent voetballend en mentaal gezien klaar om de overstap naar het eerste elftal te maken. Kan het voor talenten juist tegenwerken om al jong de overstap te maken? Kan het, zoals Beenhakker dat zegt, het sportief vermoorden van talent zijn? Antwoorden op al die vragen zijn zaterdag te zien in een special over de levensader van de club: de eigen jeugdopleiding.

De special over Varkenoord is zaterdag om 17.25 uur te zien op Feyenoord TV en wordt vanaf zaterdagavond het hele weekeinde herhaald op TV Rijnmond. Op de videoplayer van deze site wordt de special na het weekend vertoond.