Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord gaat voor eerste thuisoverwinning in 2010

Feyenoord had in de aanloop naar het duel van aanstaande zaterdag met Vitesse te kampen met enkele kleine blessures, maar vrijdagochtend tijdens de afsluitende training waren het grotendeels de vertrouwde namen die samen de beoogde basisploeg voor de wedstrijd tegen de Arnhemmers vormden. Trainer Mario Been noemde het ‘vervelend’ dat hij niet eerder dan vrijdag zijn elftal voor de wedstrijd in De Kuip bij elkaar had. ‘Maar meer dan dat is het ook niet’, zei hij.
De oefenmeester voert tegen Vitesse ten opzichte van het duel van afgelopen zondag met Heracles Almelo twee wijzigingen door in zijn basisopstelling. Noodgedwongen, want door blessures van Rob van Dijk en Sekou Cissé moesten de posities onder de lat en in de punt van de aanval opnieuw worden ingevuld. Op doel neemt Erwin Mulder de plek over van Van Dijk en Makaay start tegen zijn eerste club in het betaalde voetbal als centrumaanvaller.

Cissé verliet afgelopen week de groepstraining vroegtijdig, nadat hij toch weer last kreeg van een oude teenblessure. Been hoopt de Ivoriaanse aanvaller tegen Vitesse wel naast hem op de bank te kunnen begroeten. ‘Zaterdag bekijken we of dat gaat lukken’, zei de coach.

Feyenoord gaat zaterdagavond op zoek naar de eerste thuisoverwinning sinds half december Willem II in De Kuip werd verslagen. Voor Been is het gissen naar de reden van het vooralsnog uitblijven van een volgende zege in eigen huis. ‘Het is onverklaarbaar’, zei hij. ‘Maar ik weiger het een obsessie te laten worden.’

De coach refereerde hierbij aan de wedstrijd van afgelopen zondag tegen Heracles Almelo. ‘Tegen hen speelden we de eerste helft goed, maar deden we onszelf te kort door de kansen er niet in te schieten. Die kansen zullen we zaterdag ongetwijfeld weer krijgen en dan zullen ze er wel in moeten.’

DE TEGENSTANDER

Vitesse staat aan de vooravond van de meest cruciale weken van het seizoen. Met nog zeven wedstrijden te spelen is de ploeg van trainer Theo Bos afgezakt naar de vijftiende plaats in de eredivisie, met slechts één punt voorsprong op nummer zeventien ADO Den Haag. De nood is dan ook hoog in het Gelredome, want een degradatie naar de Jupiler League zou wel eens desastreuze gevolgen kunnen hebben voor de Arnhemmers.

Wedstrijden op vrijdagavond tegen FC Eindhoven in hun grote en multifunctionele stadion, ze zullen er niet aan moeten denken in Gelderland. Om dit schrikbeeld te voorkomen, zullen de spelers van Bos er de laatste weken hard aan moeten trekken, want de concurrentie onderin de eredivisie is groot.

Dat Vitesse in degradatiegevaar is gekomen, heeft het vooral aan een slechte reeks resultaten na de winterstop te danken. Sinds de onderbreking van de competitie wisten de Arnhemmers alleen nog van Heracles Almelo te winnen. Die zege wacht inmiddels al bijna twee maanden op een passend vervolg. Uit de laatste acht wedstrijden werden slechts drie punten gepakt, door remises tegen PSV, Sparta Rotterdam en twee weken geleden ADO Den Haag.

Wie de selectie van Bos bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat het helemaal niet zo ver had hoeven komen met Vitesse. De oefenmeester beschikt over een mix van gewaardeerde eredivisiespelers en enkele jonge talenten, waarvan Wiljan Pluim dit seizoen de meeste aandacht trekt. De middenvelder stond de afgelopen maanden nadrukkelijk in de belangstelling van de nodige eredivisieclubs, maar koos onlangs voor een langer verblijf in Arnhem.

Vitesse zal een eindsprint in moeten zetten om de promotie/degradatie-play-offs te ontlopen. Aanstaande zaterdag in De Kuip wacht met Feyenoord de eerste horde, een duel dat voor een aantal Vitesse-spelers een bijzonder karakter heeft. Ronald Graafland, Civard Sprockel, Serginho Greene en Nick Hofs keren dan voor even terug bij de Rotterdamse club die ze in het verleden allen dienden.

Feyenoord – Vitesse

Zaterdag 20 maart om 20.45 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Gumienny

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Mulder; De Vrij, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; El Ahmadi, Bruins, Fer; Wijnaldum, Makaay en Biseswar.
Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Jeroen Drost, Sprockel, Jong-A-Pin; Kolk, Claudemir, Greene, Hofs, Nilsson; Pluim.

STATISTIEKEN

THUIS

01/03/2009 Feyenoord - Vitesse 2-2
17/02/2008 Feyenoord - Vitesse 1-0
05/11/2006 Feyenoord - Vitesse 2-1
06/11/2005 Feyenoord - Vitesse 0-0
23/01/2005 Feyenoord - Vitesse 1-2

UIT
09/08/2009 Vitesse - Feyenoord 0-0
30/11/2008 Vitesse - Feyenoord 1-1
07/10/2007 Vitesse - Feyenoord 0-1
01/04/2007 Vitesse - Feyenoord 0-1
15/01/2006 Vitesse - Feyenoord 0-1