Feyenoord tegen Vitesse bij 1-1 ruststand gestaakt

De wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse is zaterdagavond bij een ruststand van 1-1 gestaakt. Scheidsrechter Serge Gumienny vond het na hevige regenval in de eerste helft niet verantwoord om aan de tweede helft te beginnen. Ron Vlaar had Feyenoord na twaalf minuten op voorsprong gezet, waarna Vitesse op slag van rust op gelijke hoogte kwam via een kopbal van Wiljan Pluim. Daarmee was de wedstrijd direct gespeeld, want na een oponthoud van ruim twintig minuten besloot de scheidsrechter de wedstrijd niet uit te spelen.

Het is nog niet bekend of de wedstrijd met een 1-1 eindstand de boeken in zal gaan, in zijn geheel overgespeeld zal worden of dat in een later stadium de tweede helft wordt afgewerkt. De scheidsrechter heeft rapport opgemaakt na het duel, waarna het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB in later stadium een beslissing zal nemen over de mogelijkheden.

Ron Vlaar ontpopte zich de eerste helft tot meest gevaarlijke man aan Feyenoord-zijde. De verdediger, die de Rotterdammers vorige week met een doelpunt in blessuretijd aan een gelijkspel hielp, eiste bij de drie grootste kansen tot de rust van de thuisploeg een hoofdrol op.

Al na vijf minuten spelen zag hij een kopbal uit een hoekschop van de lijn gehaald worden door een verdediger van Vitesse. Vijf minuten later stond hij aan de basis van andermaal een prima mogelijkheid, toen hij met veel doorzettingsvermogen opstoomde over de as van het veld en de bal uiteindelijk via Karim El Ahmadi bij Georginio Wijnaldum kwam. De aanvaller haalde direct uit en raakte de lat.

Vitesse was op die manier gewaarschuwd, maar kon niet voorkomen dat twee minuten later de 1-0 op het scorebord stond. Een vrije trap vanaf ongeveer dertig meter van Vlaar vormde de inleiding voor die treffer. De verdediger koos voor een laag schot met een enorme vaart, dat doelman Piet Velthuizen niet onder controle kon krijgen. Calvin Jong-a-Pin maakte er vervolgens met gevaar voor lijf en leden een hoekschop van.

Juist op het moment dat in het stadion een sfeeractie begon, waarbij afgelopen jaar overleden supporters werden herdacht, nam Bruins plaats achter de bal en vond Vlaar bij de tweede paal. De verdediger schoot daarvandaan beheerst binnen.

Het openingsdoelpunt kwam op het juiste moment voor Feyenoord, want vanaf halverwege de eerste helft barstte er een regenbui van ongekende proporties los boven De Kuip, waardoor combinatievoetbal op het kletsnatte veld vrijwel onmogelijk werd.

Het was Vitesse dat het slimst met de weersomstandigheden omsprong, want de Arnhemmers beseften dat voetbal over de grond levensgevaarlijk was. Zij kozen daarom met name voor de lange bal en dat leverde kort voor rust het gewenste resultaat op.

De Arnhemmers verdienden een vrije trap aan de linkerkant van het veld, die door Hofs met veel gevoel voor het doel werd getrapt. Daar torende Wiljan Pluim boven zijn tegenstanders uit en veranderde de baan van de bal met zijn hoofd net voldoende om Erwin Mulder kansloos te laten.

Het was een forse domper voor Feyenoord, dat direct de kleedkamer kon opzoeken voor de rust. Het bleek voor de Rotterdammers direct de laatste gang naar de kleedkamer, want na een oponthoud van ruim twintig minuten besloot de scheidsrechter dat de omstandigheden niet goed genoeg waren om door te spelen.

Beide ploegen kwamen zodoende een uur na het eerste fluitsignaal nog eenmaal naar buiten om het publiek te bedanken, maar de wedstrijd werd niet uitgespeeld.

Feyenoord – Vitesse 1-1

12’ 1-0 Vlaar
45’ 1-1 Pluim

Bijzonderheden: Wedstrijd niet uitgespeeld. Na de eerste helft werd het duel gestaakt in verband met de slechte weersomstandigheden.

Scheidsrechter: Gumienny